Πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα: Δεν εκλέξανε «πρόεδρο» της «Βουλής»

cf80cebfcebbceb9cf84ceb9cebaceae cebacf81ceafcf83ceb7 cf83cf84ceb1 cebaceb1cf84ceb5cf87cf8ccebcceb5cebdceb1 ceb4ceb5cebd ceb5cebacebb
530072

Σε πολιτική κρίση μεταξύ των «συγκυβερνώντων» μετατράπηκε η αδυναμία εκλογής της Ρασμιγιέ Τσιαναλτάι, κόρης του Ντερβίς Έρογλου και «βουλευτή» ΚΕΕ, στη θέση της «προέδρου» της «βουλής» στα Κατεχόμενα.

Άλλες δύο ψηφοφορίες έγιναν σήμερα στην ολομέλεια, μια εβδομάδα σχεδόν μετά την πρώτη δοκιμή που επίσης απέτυχε, με την Τσιαναλτάι να απορρίπτεται, άνευ ανθυποψηφίου, από την πλειοψηφία των παρόντων «βουλευτών» αναφέρει το sigmalive.com.

Αυτό οδήγησε τον πρόεδρο του ΚΕΕ και «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ να απευθύνεται προς την αντιπολίτευση, λέγοντάς τους να ορίσουν ημερομηνία πρόωρων «βουλευτικών εκλογών». Θεωρώ ότι η «κυβέρνηση» τελεί υπό παραίτηση, είπε από το βήμα της ολομέλειας ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν ενώ ο «βουλευτής» του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι τοποθετήθηκε υπέρ μεν αλλά είπε ότι πρόωρες «εκλογές» «θα οδηγήσουν την χώρα σε χάος».

Κατά τον πρώτο γύρο της σημερινής ψηφοφορίας για την «προεδρία» της «βουλής», από τους 48 παρόντες «βουλευτές» η Ρασμιγιέ Τσιαναλτάι πήρε 23 ψήφους ενώ την καταψήφισαν 25. Στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας λίγο αργότερα η Τσιαναλτάι πήρε 19 ψήφους υπέρ, 27 εναντίον και δύο απήχαν.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και της δεύτερης ψηφοφορίας ο νυν «πρόεδρος» της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι είπε ότι η διαδικασία αναβάλλεται.

Τον λόγο ζήτησε ο «πρωθυπουργός» Σανέρ ζητώντας από την αντιπολίτευση να καθορίσει ημερομηνία πρόωρων «βουλευτικών εκλογών». Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κουντρέτ Οζερσάι εκ μέρους του κόμματος του Λαού απευθύνθηκε στον Σανέρ λέγοντας ότι το να επανέρχεται για τη θέση με το ίδιο όνομα που απέτυχε να συγκεντρώσει την πρώτη φορά την πλειοψηφία στη «βουλή» και να ζητεί πρόωρες «εκλογές», «οδηγείτε τη χώρα σε χάος. Αν παρ’ αυτά επιμένετε σε αυτό, το κόμμα του Λαού είναι έτοιμο».

Θεωρώ ότι από αυτή τη στιγμή η «κυβέρνηση» τελεί υπό παραίτηση, δήλωσε λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν και πρόσθεσε ότι τα όσα συνέβησαν έχουν αποδείξει ότι αυτή η «κυβέρνηση» «γεννήθηκε πεθαμένη». Το αποτέλεσμα, είπε, δεν είναι απόρριψη της Ρασμιγιέ Τσιαναλτάι, αλλά απόρριψη της παρούσας «κυβέρνησης».

ΠΗΓΗ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: