ΠΟΥ: Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντι σε «όλα τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού»

cf80cebfcf85 cf84ceb1 ceb5cebcceb2cf8ccebbceb9ceb1 ceb5ceafcebdceb1ceb9 ceb1cf80cebfcf84ceb5cebbceb5cf83cebcceb1cf84ceb9cebaceac ceb1
facebookkoronoios embolia

Τα εμβόλια που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα και εγκεκριμένα είναι έως τώρα αποτελεσματικά έναντι «όλων των παραλλαγμένων στελεχών του ιού», όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ζητώντας, ωστόσο, να συνεχίσουν οι πολίτες να συμπεριφέρονται με προσοχή απέναντι στην Covid-19. 

Αν και η υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται «ενώπιον μια συνεχούς απειλής και νέων αβεβαιοτήτων», προειδοποίησε επίσης ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το ανησυχητικό νέο παραλλαγμένο στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και εντοπίστηκε στις μισές από τις περίπου 50 χώρες της περιοχής.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη πως υπέγραψε τρίτο συμβόλαιο με τις BioNTech και Pfizer, για επιπλέον 1,8 δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής δεσμεύονται 1,8 δισ. δόσεις για τις χώρες- μέλη της ΕΕ για το διάστημα μεταξύ των τελών του 2021 και του 2023. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η αγορά 900 εκατ. δόσεων του υπάρχοντος εμβολίου και ενός προσαρμοσμένου σε παραλλαγές, με την επιλογή για αγορά επιπλέον 900 εκατ. δόσεων.

Προϋπόθεση της συμφωνίας είναι η παραγωγή να έχει τη βάση της στην ΕΕ και τα απαραίτητα συστατικά να προέρχονται από την Ένωση. Επίσης, τονίζεται πως, από την έναρξη των προμηθειών το 2022, η παράδοση στην ΕΕ είναι εγγυημένη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, χάρη στην «καλά εδραιωμένη συνεργασία με τις εταιρείες στο πλαίσιο των υπαρχόντων συμβολαίων και συνεννοήσεων που είναι σε ισχύ, οι έγκαιρες παραδόσεις των δόσεων είναι εξασφαλισμένες». Επίσης, σημειώνεται ότι η πιθανότητα επαναπώλησης ή δωρεάς δόσεων σε χώρες εκτός ΕΕ από χώρες- μέλη της ΕΕ ή μέσω του μηχανισμού COVAX έχει ενισχυθεί, συμβάλλοντας σε «παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο ανά τον κόσμο».

Το νέο συμβόλαιο, υποστηρίζει η Κομισιόν, θα ενισχύσει τις δυνατότητες παραγωγής της ΕΕ, επιτρέποντας την εξυπηρέτηση άλλων αγορών ανά τον κόσμο.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Κορινθία: Εμπρησμό «βλέπουν» από την Πυροσβεστική – Τα σενάρια που εξετάζονται

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *