Πόλεμος στην Ουκρανία: Ήταν ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος ένα μήνυμα για το ΝΑΤΟ;

cf80cf8ccebbceb5cebccebfcf82 cf83cf84ceb7cebd cebfcf85cebacf81ceb1cebdceafceb1 ceaecf84ceb1cebd cebf cf81cf89cf83ceb9cebacf8ccf82 cf85
facebookkinzal

Πόλεμος στην Ουκρανία:  Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε έναν υπερηχητικό πύραυλο με το προσωνύμιο «στιλέτο». Αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο υπερσύγχρονο όπλο χρησιμοποιείται στη σύγκρουση.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-31 εκτόξευσε έναν πύραυλο “Kinzhal” για να χτυπήσει ένα υπόγειο καταφύγιο όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Iβάνο Φρανκίβσκ της δυτικής Ουκρανίας. Το Κίεβο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την ενέργεια, σηματοδοτεί όμως μία νέα φάση στον πόλεμο που έχει μπει στην τέταρτη εβδομάδα του.

Το Kinzhal, που σημαίνει «στιλέτο» στα ρωσικά, παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο Πούτιν το 2018. Είναι πυρηνικά ικανό και έχει αυτονομία 1.500 έως 2.000 χιλιομέτρων. Αυτό όμως που κάνει τον πύραυλο τόσο θανατηφόρο είναι η ταχύτητά του – μπορεί να πετάξει με ταχύτητες δέκα φορές μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου, δηλαδή περίπου 12.500 χιλιόμετρα/ώρα.

Η διαδρομή πτήσης του είναι επίσης ασταθής, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα τρέχον σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας δεν μπορεί να το παρακολουθήσει και να το αναχαιτίσει αξιόπιστα με αυτή την ταχύτητα.

«Καθώς το έχει δοκιμάσει επανειλημμένα στη νότια Ρωσία με μεγάλη δημοσιότητα, δεν εκπλήσσομαι που το Κρεμλίνο αναζήτησε μια ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει πραγματικά στην Ουκρανία», σημειώνει ο Άλιστερ Μπάνκαλ, ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή

Η αεράμυνα της Ουκρανίας αντέχει, αλλά σε μεγάλο βαθμό απέτυχε να σταματήσει πλήρως τα πλήγματα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας – επομένως μήπως το Kinzhal χρησιμοποιήθηκε χθες βράδυ, εν μέρει, για να στείλει ένα μήνυμα στο ΝΑΤΟ; αναρωτιέται ο αναλυτής.

Η περιοχή του Iβάνο Φρανκίβσκ σημειωτέον μοιράζεται σύνορα μήκους 50 χιλιομέτρων με τη Ρουμανία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το αντιπλοϊκό πυραυλικό σύστημα Bastion για να καταστρέψουν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.