Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κίνα στη σωστή πλευρά της ιστορίας – «Εξωφρενικές οι δυτικές κυρώσεις»

cf80cf8ccebbceb5cebccebfcf82 cf83cf84ceb7cebd cebfcf85cebacf81ceb1cebdceafceb1 ceb7 cebaceafcebdceb1 cf83cf84ceb7 cf83cf89cf83cf84ceae
facebookchina jinping

Ανοιχτές τοποθετήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία έκαναν για πρώτη φορά Κινέζοι αξιωματούχοι, λίγο μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ προς το Πεκίνο ότι θα υπάρξουν συνέπειες και επιπτώσεις, αν η Κίνα συνδράμει τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι ο χρόνος θα δείξει ότι το Πεκίνο βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Το Reuters αναφέρει ότι ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο (19/3) οτι η Κίνα «πάντα υποστήριζε τη διατήρηση της ειρήνης και την αντίθεση στον πόλεμο και ότι η θέση της ήταν «αντικειμενική και δίκαιη και είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες των περισσότερων χωρών».

«Ο χρόνος θα αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί της Κίνας βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε το υπουργείο. Η κυβέρνηση της Κίνας έχει αντικρουόμενες θέσεις για τον πόλεμο. Επιδιώκει να προβληθεί ως ουδέτερη δύναμη, λέγοντας ότι σέβεται την κυριαρχία της Ουκρανίας καθώς και τις «ανησυχίες ασφαλείας» της Ρωσίας και λέει ότι θα μπορούσε να μεσολαβήσει.

Αρνήθηκε ωστόσο να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας ή να αποκαλέσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» οπως την αποκαλεί το Πεκίνο «εισβολή», ψήφισε υπέρ της σε διεθνή όργανα και οι ΗΠΑ έχουν σημαντικές ανησυχίες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, κάτι που το Πεκίνο αρνείται. Επίσης έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στη χρήση οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Δεν θα δεχθούμε εξωτερικές πιέσεις»

«Η Κίνα δεν θα δεχτεί ποτέ κανέναν εξωτερικό εξαναγκασμό ή πίεση και αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αβάσιμες και ύποπτες κατηγορίες εναντίον της Κίνας», είπε ο Γουάνγκ στους δημοσιογράφους το βράδυ του Σαββάτου.

Τα σχόλια του Γουάνγκ ακολούθησαν μια βιντεοκλήση της Παρασκευής μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ, κατά την οποία ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Σι για «συνέπειες» εάν το Πεκίνο προσφέρει υλική υποστήριξη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον Μπάιντεν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και κάλεσε τα κράτη του ΝΑΤΟ να διεξάγουν διάλογο με τη Μόσχα. Ωστόσο, δεν απέδωσε ευθύνες στη Ρωσία, ανέφερε το Reuters.

«Εξωφρενικές οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία»

Νωρίτερα, ανώτερο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκρινε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλουν δυτικές χώρες στη Ρωσία της Ουκρανίας είναι ολοένα πιο «εξωφρενικές».

Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ σημείωσε επίσης την άποψη της Μόσχας σχετικά με το NATO, ότι δηλαδή η ατλαντική συμμαχία δεν θα έπρεπε να επεκτείνεται προς ανατολάς, βάζοντας τη Ρωσία «στη γωνία».

«Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας γίνονται ολοένα πιο εξωφρενικές», είπε ο Λι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για θέματα ασφάλειας στο Πεκίνο, τονίζοντας πως απλοί ρώσοι πολίτες στερούνται πόρους στο εξωτερικό «χωρίς κανένα λόγο». «Η ιστορία έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι οι κυρώσεις δεν επιλύουν προβλήματα. Οι κυρώσεις το μόνο που κάνουν είναι να πλήττουν απλούς ανθρώπους, έχουν αντίκτυπο στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και (…) επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομία».

«Η επιδίωξη της απόλυτης ασφάλειας (από πλευράς του NATO) οδηγεί ακριβώς στην απόλυτη ανασφάλεια», υπογράμμισε από την πλευρά του. «Οι συνέπειες του να σπρώχνεις μια μεγάλη δύναμη, ειδικά μια πυρηνική δύναμη, στη γωνία είναι αδιανόητες».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν μίλησε για συνέπειες σε βάρος της Κίνας αν βοηθήσει τη Ρωσία

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.