Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μπλόκο» στις αναρτήσεις του Facebook που σχετίζονται με τον θάνατο αμάχων στην Μπούκα

Να περιορίσει τη χρήση hashtags που σχετίζονται με το θάνατο αμάχων στη βόρεια Ουκρανία αποφάσισε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook Meta Platforms μετά τους φόνους στη Μπούκα. Στην περιοχή εντοπίστηκαν πτώματα ανθρώπων τα οποία έχουν πυροβοληθεί από μικρή απόσταση σε μία πόλη που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους, όπως επιβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, ένας εκπτρόσωπος της εταιρείας Meta Platforms. Οι φόνοι στην πόλη Μπούκα έξω από το Κίεβο έχουν προκαλέσει δεσμεύσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας από τη Δύση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Meta Άντι Στόουν δήλωσε ότι αυτοματοποιημένα συστήματα που ανιχνεύουν για εικόνες βίας στο Faceboοκ και στο Instagram, το οποίο ανήκει στην ίδια εταιρεία, είναι υπεύθυνα για τη μη δημοσίευση των σχετικών hashtags (#bucha, #buchamassacre). «Αυτό συμβαίνει αυτόματα, εξαιτίας του περιεχομένου ωμής βίας που αναρτούν οι χρήστες που χρησιμοποιούν αυτά τα χάσταγκ. Όταν ενημερωθήκαμε για το ζήτημα αυτό χθες, αντιδράσαμε γρήγορα προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε τα χάσταγκς» επεσήμανε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο […] ΠΗΓΗ

cf80cf8ccebbceb5cebccebfcf82 cf83cf84ceb7cebd cebfcf85cebacf81ceb1cebdceafceb1 cebccf80cebbcf8ccebacebf cf83cf84ceb9cf82 ceb1

Να περιορίσει τη χρήση hashtags που σχετίζονται με το θάνατο αμάχων στη βόρεια Ουκρανία αποφάσισε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook Meta Platforms μετά τους φόνους στη Μπούκα.

Στην περιοχή εντοπίστηκαν πτώματα ανθρώπων τα οποία έχουν πυροβοληθεί από μικρή απόσταση σε μία πόλη που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους, όπως επιβεβαίωσε χθες, Δευτέρα, ένας εκπτρόσωπος της εταιρείας Meta Platforms.

Οι φόνοι στην πόλη Μπούκα έξω από το Κίεβο έχουν προκαλέσει δεσμεύσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας από τη Δύση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Meta Άντι Στόουν δήλωσε ότι αυτοματοποιημένα συστήματα που ανιχνεύουν για εικόνες βίας στο Faceboοκ και στο Instagram, το οποίο ανήκει στην ίδια εταιρεία, είναι υπεύθυνα για τη μη δημοσίευση των σχετικών hashtags (#bucha, #buchamassacre).

«Αυτό συμβαίνει αυτόματα, εξαιτίας του περιεχομένου ωμής βίας που αναρτούν οι χρήστες που χρησιμοποιούν αυτά τα χάσταγκ. Όταν ενημερωθήκαμε για το ζήτημα αυτό χθες, αντιδράσαμε γρήγορα προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε τα χάσταγκς» επεσήμανε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

Το Facebook και το Instagram επιτρέπουν την ανάρτηση παραστατικού περιεχομένου βίας, όταν η διανομή του γίνεται προκειμένου να γίνουν σαφώς αντιληπτές ενδεχόμενες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά από την άλλη μεριά καταργεί το ίδιο περιεχόμενο όταν είναι χυδαίο ή υποστηρίζει τη χρήση της βίας.

Παράλληλα, η Meta, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τοποθετεί προειδοποιητικά εικονίδια σε μερικές αναρτήσεις που σχετίζονται με τη χρήση βίας, ενώ οι χρήστες θα πρέπει πρώτα να διαβάσουν τα προειδοποιητικά εικονίδια, πριν να δουν τις σχετικές φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί.

Οι οργανώσεις υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ασκήσει κριτική στην προσέγγιση της Meta σχετικά με την αφαίρεση υλικού βίας κατά την εξέλιξη πολεμικών συγκρούσεων, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική της για τη διαγραφή δεδομένων από τους σέρβερ της έπειτα από 90 ημέρες, έχει ως συνέπεια την απάλειψη σημαντικών στοιχείων για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου.

Ο Στόουν δήλωσε ότι η Meta «εξετάζει τρόπους για να διατηρείται αυτού του είδους, αλλά και άλλοι τύποι περιεχομένου, αφού το αφαιρέσουμε» ειδικότερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει απορρίψει τις καταγγελίες σχετικά με τις δολοφονίες αμάχων.

ΠΗΓΗ