Πόλεμος στην Ουκρανία: Μυστήριο με τη ρωσική φάλαγγα – «Κόλλησε στη λάσπη», λέει η Δύση

cf80cf8ccebbceb5cebccebfcf82 cf83cf84ceb7cebd cebfcf85cebacf81ceb1cebdceafceb1 cebccf85cf83cf84ceaecf81ceb9cebf cebcceb5 cf84ceb7 cf81

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τεράστια στρατιωτική φάλαγγα, 60 χιλιομέτρων, που πλησιάζει το Κίεβο δείχνει να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και οι αναλυτές βλέπουν ως αιτία την… λάσπη!

Μυστήριο καλύπτει την τεράστια ρωσική φάλαγγα που κατευθυνόταν προς το Κίεβο, καθώς τις τελευταίες ώρες δείχνει να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες και η αιτία είναι το ουκρανικό έδαφος!

Η μήκους 60 χιλιομέτρων, φάλαγγα, αποτελείται από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και χιλιάδες στρατιώτες και σύμφωνα με τους πολεμικούς αναλυτές ήταν η κίνηση-ματ του Βλαντιμίρ Πούτιν για την περικύκλωση, αρχικά, και στη συνέχεια την κατάληψη του Κιέβου.

«Αυτή η τεράστια φάλαγγα θα περικυκλώσει και θα πολιορκήσει την πρωτεύουσα», δήλωσε στο BBC ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού, στρατηγός λόρδος Ντάνατ, προσθέτοντας ότι μια προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν το Κίεβο ολοκληρωτικά θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια.

Ωστόσο, προσπαθώντας να εξηγήσουν τι συνέβη στο ρωσικό πολεμικό κονβόι, αναλυτές τόνισαν στο BBC ότι οικονομικά προβλήματα, απροσδόκητη ουκρανική αντίσταση και χαμηλό ηθικό μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων είναι ανάμεσα στους ανασταλτικούς λόγους για τους οποίους δεν προχωρά η φάλαγγα.

«Υπάρχει μια μαζική υλικοτεχνική αποτυχία στην παροχή καυσίμων, τροφίμων, ανταλλακτικών και ελαστικών. Κόλλησαν στη λάσπη με τρόπο που καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση των οχημάτων», δήλωσε ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, σε εκπομπή του BBC Radio 4. Προσέθεσε επίσης ότι τα ζητήματα διοίκησης και ελέγχου – για παράδειγμα τα ελαττωματικά ραδιοδίκτυα και η επικοινωνία – είναι πιθανό να προκαλούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ουκρανική αντίσταση πιστεύεται επίσης ότι εμποδίζει την πρόοδο της αυτοκινητοπομπής, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αν και σημείωσε ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει πλήρως και ανεξάρτητα αυτόν τον ισχυρισμό.

«Το συνολικό ηθικό των ανθρώπων που κάθονται σε αυτή τη φάλαγγα πέφτει κάθε μέρα», δήλωσε στο BBC ο Ολεξάνταρ Ντανίλιουκ, πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, συγκρίνοντας το με το ισχυρό κίνητρο του ουκρανικού στρατού να υπερασπιστεί την πρωτεύουσά του.

Πάντως, σύμφωνα με τον στρατηγό Μπάρονς, το Κίεβο απλά δεν διαθέτει την απαραίτητη στρατιωτική δύναμη για να καταστρέψει μια φάλαγγα αυτού του μεγέθους. «Ήταν καλοί στο να επιτίθενται στη φάλαγγα από το μέτωπο και τις πλευρές», είπε, αλλά οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από αέρος θα ήταν πολύ τοπική.

Πρέσβειρα ΗΠΑ στο ΟΗΕ: «Δόξα τω Θεώ, ο κόσμος γλίτωσε από μια πυρηνική καταστροφή»

Ο πλανήτης γλίτωσε οριακά από μια πυρηνική καταστροφή κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας όταν ξέσπασε πυρκαγιά κατά την ρωσική επίθεση για την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ και ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι μια αντίστοιχη επίθεση δεν θα ξαναγίνει.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια τόνισε στο ΣΑ ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό, αντικρούοντας την κατηγορία λέγοντας ότι είναι «ψέμα».

Σημείωσε πως η επίθεση αποτελεί μια «επικίνδυνη νέα κλιμάκωση» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι ο «επικείμενος κίνδυνος» παραμένει, επικαλούμενη τα ρωσικά στρατεύματα τα οποία είπε ότι βρίσκονται 32 χλμ. από τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ουκρανίας.

Η επίθεση από ρωσικές δυνάμεις στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια συνιστά «τεράστια απειλή για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», είπε. «Δόξα τω Θεώ που ο κόσμος γλίτωσε από μια πυρηνική καταστροφή» εν μία νυκτί, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «ανεύθυνη» και «επικίνδυνη».

«Όχι μόνο (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) δεν άκουσε τις «εκκλήσεις να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία», αλλά μόλις γίναμε μάρτυρες μιας νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης που αποτελεί σοβαρή απειλή για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», επέμεινε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε πυρκαγιά σε αυτή την εγκατάσταση. Η κατηγορία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη «είναι μέρος μιας εκστρατείας ψεμάτων» κατά της Μόσχας, είπε. Ο Νεμπένζια, ωστόσο, αναγνώρισε ότι στην εν λόγω περιοχή μαίνονται μάχες με Ρώσους στρατιώτες. Μίλησε όμως για ανταλλαγές πυρών μεταξύ «ελαφρών όπλων» που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν περιελάμβαναν βομβαρδισμούς. Είπε ότι η ασφάλεια της πυρηνικής τοποθεσίας είναι εξασφαλισμένη, ζητώντας από τους Δυτικούς να «ηρεμήσουν».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ, που ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βρετανίδα πρέσβειρα Μπάρμπαρα Γούντγουορντ δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν «οι ρωσικές δυνάμεις (που) επιτέθηκαν στην τοποθεσία Ζαπορίζια, όπου στεγάζεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διατηρήσει τη ψυχραιμία της και τη λογική της», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν. «Δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε, καλώντας σε διάλογο.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις και άλλες κρίσιμης σημασίας πολιτικές υποδομές είναι «απαράδεκτες» και «άκρως ανεύθυνες», και αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατήγγειλε η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι μιλώντας μέσω βίντεο από αεροπλάνο καθώς κατευθυνόταν στην Τεχεράνη, υπογράμμισε τη «σημασία» των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να πάει στην Ουκρανία σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και διευκρίνισε ότι υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, το οποίο «μελετούν». Αυτή η αποστολή του ΔΟΑΕ θα περιοριστεί στην «ασφάλεια» των χώρων, χωρίς πολιτική παρέμβαση, υποστήριξε.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

Διαβάστε Επίσης:

Κύπρος: Eμβολιασμοί Ουκρανών προσφύγων – Αποστολή φαρμάκων στην Ουκρανία

«Η πόλη μου βομβαρδίζεται, αλλά η μαμά μου στη Ρωσία δεν με πιστεύει»

Πόλεμος Ουκρανία: Σενάρια για τρίτο κύκλο συνομιλιών το Σαββατοκύριακο – Οι εξελίξεις στο Live Blog

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.