Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δράμα των ανθρώπων που άφησαν τα σπίτια τους

cf80cf8ccebbceb5cebccebfcf82 cf83cf84ceb7cebd cebfcf85cebacf81ceb1cebdceafceb1 cf84cebf ceb4cf81ceaccebcceb1 cf84cf89cebd ceb1cebdceb8

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ περί τα 6,5 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας – Πρόσφυγες περιγράφουν στην ΕΡΤ τις δραματικές στιγμές που βιώνουν φεύγοντας από τη χώρα τους

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν διότι φοβούνται τις βόμβες, τις αεροπορικές επιδρομές και τις τυφλές καταστροφές», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Φιλίππο Γκράντι.«Η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν μπορεί να βάλει τέλος στον φόβο. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο τερματισμός του πολέμου».

Το δράμα των προσφύγων όπως το κατέγραψε η ΕΡΤ

ert news

Το παλιό κτίριο του 19ου αιώνα έχει μέσα στα χρόνια γνωρίσει διαφορετικές χρήσεις. Μέχρι πριν τις 24 Φεβρουαρίου στέγαζε ένα σχολείο, σήμερα σε κάποιες από τος αίθουσές του φιλοξενούνται επιπλέον δεκάδες εκτοπισμένοι από τα ανατολικά της Ουκρανίας. Δημόσιες δομές της Λβιβ όπως σχολεία, πολιτιστικοί χώροι και διοικητικά κτίρια παρέχουν προσωρινό κατάλυμα σε τουλάχιστον 200.000 εσωτερικούς πρόσφυγες.

Η Βίρα ήρθε από το Σούμι, όταν είδε την περιοχή της να βομβαρδίζεται. Τώρα θέλει να πάει στη Ζακαρπάθια, ελπίζοντας να φιλοξενηθεί μαζί με τα εγγόνια της σε μια εκκλησία.

Η Βικτώρια από το Χάρκοβο, μένει μαζί με τις άλλες οικογένειες στις αίθουσες γυμναστικής του σχολείου. Δεν ήρθε μόνη της από το Χάρκοβο. Μετέφερε τον κατάκοιτο πατέρα της αλλά και τα κουτάβια που γεννήθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν μέσα στον πόλεμο.

Οι εκτοπισμένοι των ανατολικών περιοχών καταφθάνουν καθημερινά με λεωφορεία ή τρένο στη Λβιβ, όπου οι τοπικές αρχές έχουν δημιουργήσει σε μία νύχτα ένα καλά οργανωμένο δίκτυο εθελοντών που τους κατευθύνει από τον σταθμό του τρένου στα διαθέσιμα προσωρινά καταλύματα όπου διαμένουν κατά δεκάδες, όπως σε αυτό το σχολείο.

Στο τέλος η Βικτόρια και η Βίρα μας αποχαιρετούν λέγοντας «Σέμπουντε Ουκραίνα». Σημαίνει «Τα πάντα θα είναι Ουκρανικά» και το λένε ευχόμενες να γυρίσουν σύντομα πίσω στα σπίτια τους.

ΠΗΓΗ: ErtNews

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δράμα της πολιορκημένης Μαριούπολης – Η «πόλη θα σβηστεί απο προσώπου Γης»

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.