Πόσα χρόνια χρειάστηκαν οι αστροναύτες της NASA για να αλλάξουν τις μπαταρίες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS;

cf80cf8ccf83ceb1 cf87cf81cf8ccebdceb9ceb1 cf87cf81ceb5ceb9ceaccf83cf84ceb7cebaceb1cebd cebfceb9 ceb1cf83cf84cf81cebfcebdceb1cf8dcf84

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) που βρίσκεται πολλές χιλιάδες μέτρα από το έδαφος της Γης αποτελεί το επιστέγασμα δεκαετιών επιστημονικών ερευνών και εξερεύνησης του διαστήματος. Ως γνωστόν, ο ISS βέβαια για να μπορέσει να βρίσκεται σε λειτουργική κατάσταση θα πρέπει να υποβάλλεται σε συχνή συντήρηση, καθώς εάν δεν συμβεί αυτό τα ευαίσθητα τμήματα του ενδέχεται να αχρηστευθούν. Η συντήρηση άλλωστε αποτελεί και μία από τις δουλειές που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι αστροναύτες που ζουν στον ISS, καθώς καλούνται να πραγματοποιήσουν ριψοκίνδυνους διαστημικούς περιπάτους για να επιδιορθώσουν πολλά από τα ηλεκτρονικά τμήματα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού.

iss061e126136 large

Μάλιστα, την 1η Φεβρουαρίου οι αστροναύτες Mike Hopkins και Victor Glover χρειάστηκε να «περπατήσουν» για μια ακόμη φορά στο διάστημα, καθώς κλήθηκαν να ολοκληρώσουν το δύσκολο τεχνικό έργο της αντικατάστασης των μπαταριών του ISS. Συγκεκριμένα, οι δύο τολμηροί αστροναύτες έφεραν εις πέρας την προσπάθεια αντικατάστασης των «γερασμένων» μπαταριών υδρογόνου με τις πιο σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Εάν βέβαια θεωρείτε ότι όλη αυτή η διαδικασία ήταν παιχνιδάκι για τη NASA, μάλλον θα αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, καθώς το πρόγραμμα αντικατάστασης των μπαταριών του ISS ξεκίνησε το 2011, με τα πρώτα prototype μοντέλα των μπαταριών ιόντων λιθίου να είναι παρουσιάζονται μέσα στο 2014. Η πρώτη μεταφορά των εν λόγω μπαταριών προς τον ISS, έγινε το Δεκέμβριο του 2016, ενώ η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ύστερα από 14 διαστημικούς περιπάτους από 13 διαφορετικούς αστροναύτες, οι οποίοι επωμίστηκαν το βάρος να τοποθετήσουν 24 νέες μπαταρίες μέσω μιας αρκετά πολύπλοκης, δύσκολης και εξαιρετικά δαπανηρής διαδικασίας, η οποία κράτησε σχεδόν 10 χρόνια (ποιος είπε άλλωστε ότι οι διαστημικοί περίπατοι είναι… παιχνιδάκι;).

Space Walk

Ο ISS αν και τροφοδοτείται από τα ειδικά σχεδιασμένα ηλιακά panels του, βασίζεται σε αυτές τις ειδικές μπαταρίες όταν τα panels του δεν είναι στραμμένα προς τον ήλιο.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *