Πώς η μουσική βιομηχανία φιμώνει το ροκ

cf80cf8ecf82 ceb7 cebccebfcf85cf83ceb9cebaceae ceb2ceb9cebfcebcceb7cf87ceb1cebdceafceb1 cf86ceb9cebccf8ecebdceb5ceb9 cf84cebf cf81cebf

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: la strada del successo –>

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: seo e posizionamento sui motori –>

GettyImages 510448288 1

Το ροκ σαν μουσική έχει πίσω του πολλά χρόνια ζωής και όπως είναι φυσικό έχει υποστεί την φθορά του χρόνου.

Όμως η μουσική βιομηχανία για λόγους τους οποίους δεν μπορούμε να αναφέρουμε γιατί είναι μόνο εικασίες χωρίς αποδείξεις, έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ν ατο θέσει στο περιθώριο.

Ο πιο βασικός τρόπος είναι η μεθόδευση με την οποία δημιουργούν τα τσαρτ και η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σχεδόν πάντα τα μεγάλα ροκ συγκροτήματα είχαν απήχηση στις συναυλίες και στα άλμπουμ, σπάνια τα τραγούδια τους γινόντουσαν επιτυχίες στο ραδιόφωνο που παίζει κυρίως αυτά που αποκαλούμε τραγούδια για τα 40 πρώτα.

Τον σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση των καταλόγων επιτυχιών παίζει εδώ και καιρό το ραδιόφωνο και πάνω απ’ όλα τα streaming στα οποία υστερεί σημαντικά το ροκ, στα δε άλμπουμ πάλι τα streaming έχουν τον πρώτο λόγο και μπορεί ένα τραγούδι επιτυχία να φέρει το άλμπουμ στην κορυφή ανεξάρτητα του αν σαν άλμπουμ έχει μηδενική απήχηση.

Όλα αυτά έχουν πλήξει σημαντικά το ροκ και κάθε εβδομάδα βλέπουμε άλμπουμ με πωλήσεις ακόμα και 50 αντιτύπων να είναι μέσα στα 10 πρώτα  και να έχουν καλύτερη θέση από ροκ άλμπουμ με πωλήσεις περισσότερες από 30.000.

Τι πρέπει να γίνει; ή να καταργηθεί η λίστα με τα πιο εμπορικά άλμπουμ αφού είναι ψεύτικη, ή να παίζουν σημαντικότερο ρόλο από ότι σήμερα οι πωλήσεις.

Δεν μπορεί αυτήν τη εβδομάδα οι Ghost να είναι στο Νο 2 Αγγλίας και Αμερικής και στο Νο 1 να είναι άλμπουμ που δεν πούλησαν ούτε τα μισά από αυτό, αλλά υπερτερούν στα streaming που μετράει ακόμα και το πάτημα του κουμπιού στο πληκτρολόγιο.

Το ροκ, ειδικά το χέβυ μέταλ συνεχίζει να έχει σημαντική εμπορική απήχηση, αλλά αυτό δεν απεικονίζεται στους καταλόγους των επιτυχιών.

Αυτό ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 με την ροκ έκρηξη του Grunge και τη παράλληλη εμφάνιση των μαύρων μουσικών δισεκατομμυριούχων οι οποίοι έφτιαξαν δισκογραφικές εταιρείες, μουσικές πλατφόρμες και γενικά εγκαινίασαν το μονοπώλιο πια στα τσαρτ του χιπ χοπ.

Γιατί δεν αντιδρούν οι λευκοί, γιατί αν το κάνουν αυτομάτως θα χαρακτηρισθούν φασίστες αφού κάθε κίνηση των μαύρων στις τέχνες, αλλά και παντού έχει πια την υποστήριξη των δήθεν προοδευτικών δυνάμεων, είναι ένα είδος δικτατορίας, όπως και στην Ρωσία και πολλοί πολίτες φοβούται να μιλήσουν.

Σε κάθε ταινία πια, σε κάθε τηλεοπτικό πάνελ, υπάρχει ίση συμμετοχή των μαύρων και μερικές φορές και άλλων φυλών. Αυτό θα ήταν απόλυτα φυσικό αν οι μαύροι ήταν πληθυσμιακά οι μισοί κάτοικοι των ΗΠΑ, είναι όμως περίπου το 12% και θέλουν να ελέγχουν το 50%, η καταπίεση που έχουν δεχθεί στο παρελθόν από τους λευκούς, τώρα παίρνει την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Αυτό συμβαίνει και στην Αγγλία, αλλά και εκεί οι μαύροι καλλιτέχνες δεν έχουν καμία απήχηση εκτός Βρετανίας, στην Αμερική τουλάχιστον υπάρχει μία μικρή μειοψηφία μαύρων που είναι γνωστοί εκτός ΗΠΑ, όχι όμως όπως παλιά οι καλλιτέχνες της σόουλ που είχαν απήχηση παντού στον πλανήτη.

Κώστας Ζουγρής   

Αγαπάτε την μουσική από το παρελθόν; θέλετε να ξέρετε τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο; σας αρέσει να ενημερώνεστε πρώτοι για τις αυριανές εξελίξεις; στηρίξτε την προσπάθεια μας με 1-2-5-10-20 ευρώ ή όποιο ποσό θέλετε και σας επιτρέπουν τα οικονομικά σας, εμείς θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να σας το ανταποδώσουμε. 

Με τη δωρεά οποιουδήποτε ποσού παίρνετε 1 από τα 9 ηλεκτρονικά μας βιβλία… 200 Ροκ Άλμπουμ & η ιστορία τους, 50 Heavy Metal-Hard Rock Album, 50 Indie-Punk Album, 101 Soul/Black/Hip-Hop Album, Ένα όμορφο μουσικό ταξίδι 5 χρόνια στην Ελευθεροτυπία,Το μουσικό ταξίδι του Γιάννη Πετρίδη 5 χρόνια στην Ελευθεροτυπία, ‘Η μουσική στη ζωή μας, μια μικρή ιστορία της’, ‘Μουσική κιβωτός, τραγούδια και συνθέσεις που αγαπήσαμε στη ζωή μας’, ‘ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ – Πώς να αποφύγετε το έμφραγμα και πώς να επιζήσετε μετά από αυτό- Από τον Κώστα Ζουγρή’ (Pay Pal ή πιστωτική, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR1401106690000066974208036
EUROBANK GR1002603940000130200197486
ALPHA BANK GR7801401390139002340035656
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR9401720410005041089155483

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: la strada del successo –>

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: seo e posizionamento sui motori –>

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.