Πώς πήρε το όνομά του ο Λευκός Οίκος

cf80cf8ecf82 cf80ceaecf81ceb5 cf84cebf cf8ccebdcebfcebcceac cf84cebfcf85 cebf cebbceb5cf85cebacf8ccf82 cebfceafcebacebfcf82

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυφωτογραφημένα κτίρια στον κόσμο, με τις τελευταίες μέρες και τις διαδικασίες καθαίρεσης του Τραμπ από την προεδρία των ΗΠΑ να συγκεντρώνει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του.

Γνωρίζετε, ωστόσο, πού οφείλει την ονομασία του ο Λευκός Οίκος; Για το χρώμα του υπάρχει ένας δημοφιλής μύθος που λέει ότι πρώτη φορά η κατοικία του Προέδρου των ΗΠΑ βάφτηκε λευκή για να καλυφθούν τα σημάδια που είχαν μείνει στο κτίριο μετά την φωτιά που έβαλαν σε αυτό οι Βρετανοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1812.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος βάφτηκε για πρώτη φορά λευκός κατά το 1798 προκειμένου να προστατευτεί η εξωτερική πέτρα του κτιρίου από την υγρασία και τις ρωγμές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο όρος «Λευκός Οίκος» είχε χρησιμοποιηθεί περιστασιακά πριν από τον πόλεμο του 1812, με τη φράση να εμφανίζεται και στις εφημερίδες την πρώτη δεκαετία του 19ου αιώνα.

AP 21007498210851

Η επίσημη ονομασία του αποδόθηκε το 1901 μετά από εκτελεστική εντολή του 26ου Προέδρου των ΗΠΑ, Θεόδωρου Ρούσβελτ, ενώ οι προηγούμενες ονομασίες του κτιρίου επί της Λεωφόρου Πενσυλβανίας 1600 ήταν «Προεδρική Κατοικία», «Το Παλάτι του Προέδρου» ή «Εκτελεστικό Αρχοντικό».

Δεδομένου ότι σχεδόν κάθε πολιτεία των ΗΠΑ είχε ένα εκτελεστικό αρχοντικό για τον κυβερνήτη της, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ πίστεψε ότι το όνομα «Λευκός Οίκος» θα το διαφοροποιούσε από τις υπόλοιπες και θα το διέκρινε ως την επίσημη κατοικία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *