Π.Ο.Υ.: Η αποστολή στην Κίνα δεν αναζητεί «ένοχο»

cf80 cebf cf85 ceb7 ceb1cf80cebfcf83cf84cebfcebbceae cf83cf84ceb7cebd cebaceafcebdceb1 ceb4ceb5cebd ceb1cebdceb1ceb6ceb7cf84ceb5ceaf
AP 20021243084280

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε ότι η αποστολή έρευνας των ειδικών του για την προέλευση της πανδημίας που αναμένεται αυτή την εβδομάδα στην Κίνα, δεν έχει σκοπό να βρει «έναν ένοχο».

«Είναι για να καταλάβουμε την προέλευση της πανδημίας, όχι για να βρούμε έναν υπεύθυνο», δήλωσε ο διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.

«Είναι για να αναζητήσουμε επιστημονικές απαντήσεις για τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του ζώου», πρόσθεσε. «Είναι απόλυτη αναγκαιότητα».

«Απαντήσεις ψάχνουμε, όχι ενόχους ούτε κατηγορουμένους» τόνισε.

Οι πολυαναμενόμενοι ερευνητές του ΠΟΥ, υπεύθυνοι να ερευνήσουν την προέλευση του κορονοϊού, θα φθάσουν επιτέλους στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε το Πεκίνο, έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στη χώρα αυτή.

Η επίσκεψη των 10 ειδικών του ΠΟΥ θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητης σημασίας για τις κινεζικές αρχές, που θέλουν να αποκλείσουν κάθε ευθύνη τους στην επιδημία η οποία μετρά ήδη 1,9 εκατομμύριο νεκρούς παγκοσμίως, ενώ πρακτικά έχει εξαλειφθεί στην Κίνα.

Σε ανακοίνωση, το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη των ειδικών θα αρχίσει τη Πέμπτη, μια εβδομάδα μετά την αναβολή του προγραμματισμένου ταξιδιού την περασμένη Τετάρτη.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε αφήσει να φανεί η ενόχλησή του, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, προς το Πεκίνο δηλώνοντας «πολύ απογοητευμένος» από αυτήν την αναβολή.

Στην αποστολή μετέχουν 10 επιστήμονες (Δανία, Βρετανία, Ολλανδία, Αυστραλία, Ρωσία, Βιετνάμ, Γερμανία, ΗΠΑ, Κατάρ και Ιαπωνία) αναγνωρισμένοι στους διάφορους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Αναμένεται να μεταβούν στην Ουχάν, πρώτη πόλη στον κόσμο που μπήκε σε καραντίνα στις 23 του περασμένου Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *