Ροχανί: Οι απάνθρωπες κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα λυγίσουν το μεγάλο ιρανικό έθνος

cf81cebfcf87ceb1cebdceaf cebfceb9 ceb1cf80ceaccebdceb8cf81cf89cf80ceb5cf82 cebacf85cf81cf8ecf83ceb5ceb9cf82 cf84cf89cebd ceb7cf80ceb1
ροχανί

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατήγγειλε σήμερα τις νέες «σκληρές και απάνθρωπες» κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα του οι Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να σπάσουν την «αντίσταση» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, κυρώσεις σε βάρος των 18 «κύριων» ιρανικών τραπεζών για να «σταματήσει την παράνομη πρόσβαση στα αμερικανικά δολάρια».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν έτσι να λυγίσουν το Ιράν ολοκληρώνοντας την ασφυξία της οικονομίας του, ενώ η εκστρατεία τους της «μέγιστης πίεσης» δεν επέτρεψε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποσπάσει την «καλύτερη συμφωνία» για την πυρηνική ενέργεια που ήλπιζε ότι θα είχε με την Τεχεράνη.

«Οι Αμερικανοί έκαναν ήδη ό,τι μπορούσαν εναντίον του μεγάλου ιρανικού έθνους», αντέδρασε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σύμφωνα με δηλώσεις που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του.

«Δεν θα καταφέρουν να σπάσουν την αντίσταση του ιρανικού έθνους με αυτές τις απάνθρωπες (ενέργειες)», δήλωσε.

Παρατηρητές και διπλωμάτες φοβούνται μήπως αυτές οι νέες κυρώσεις μειώσουν ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα για το Ιράν να αποκτά «ανθρωπιστικά» αγαθά, ακόμη και αν η Ουάσιγκτον διαβεβαιώνει ότι αυτά τα αγαθά υπόκεινται σε εξαιρέσεις.

Για τον Ιρανό πρόεδρο, αυτές οι κυρώσεις αποσκοπούν «στη δημιουργία σοβαρών εμποδίων στις μεταφορές κεφαλαίων για τα φάρμακα και τα τρόφιμα». Καταγγέλλει «σκληρά, τρομοκρατικά και απάνθρωπα» τιμωρητικά μέτρα.

«Μεσούσης της πανδημίας Covid-19, το αμερικανικό καθεστώς θέλει να καταστρέψει τους τελευταίους διαύλους μας για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χθες στο Twitter.

«Οι Ιρανοί θα επιβιώσουν από αυτήν την τελευταία σκληρότητα, αλλά η συνωμοσία για να λιμοκτονήσει ένας λαός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *