Ρωσία: Απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές σε υποστηρικτές του Ναβάλνι

cf81cf89cf83ceafceb1 ceb1cf80ceb1ceb3cf8ccf81ceb5cf85cf83ceb7 cf83cf85cebccebcceb5cf84cebfcf87ceaecf82 cf83cf84ceb9cf82 ceb5cebacebb
facebooknavalny 2

Έγινε την Τρίτη στη Ρωσία το πρώτο βήμα που απαγορεύει τη συμμετοχή σε εκλογές στους υποστηρικτές του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

Υπενθυμίζεται πως οι υποστηρικτές του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, κατηγορούνται για «εξτρεμισμό».

Στην πρώτη ανάγνωση την Τρίτη, οι Ρώσοι βουλευτές υιοθέτησαν την πρόταση νόμου που απαγορεύει να θέσουν υποψηφιότητα σε βουλευτικές εκλογές πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί εξτρεμιστικές.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα ξεκίνησε στη Μόσχα η διαδικασία για να κηρυχθούν εξτρεμιστικές οργανώσεις το Ταμείο Κατά της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι και τα περιφερειακά παραρτήματά του.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογές από το 2017. Κρατείται αφού καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 σε φυλάκιση 2,5 ετών για μια υπόθεση απάτης που χρονολογείται από το 2014.

Το κείμενο που ψηφίστηκε σήμερα απαγορεύει σε κάθε άτομο που έχει εμπλακεί σε «εξτρεμιστική» οργάνωση να έχει την ιδιότητα του βουλευτή. Αναδρομικά, στοχεύει κάθε πρόσωπο που είχε θέση ευθύνης σε τέτοια οργάνωση μέχρι και πέντε χρόνια πριν από τον χαρακτηρισμό της ως «εξτρεμιστική». Για τα απλά μέλη ή η τους συμπαθούντες αυτό το χρονικό διάστημα μειώνεται σε τρία χρόνια.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 293 βουλευτές, ωστόσο 45 τάχθηκαν κατά και ακούστηκαν επικριτικά σχόλια από ορισμένα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Δίκαιης Ρωσίας. «Παραβιάζονται τόσα συνταγματικά άρθρα (σ.σ. με αυτό το νομοσχέδιο) που δεν ξέρω πώς μπορούμε να το συζητάμε και πώς γίνεται να ψηφίζουμε υπέρ», είπε χαρακτηριστικά ο Βαλέρι Γκαρτούνγκ, του κόμματος Δίκαιη Ρωσία.

Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση από τη Δούμα και κατόπιν από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω Βουλή. Η δεύτερη ανάγνωση έχει καθοριστεί για τις 25 Μαΐου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ προς Τουρκία: Αν δεν αλλάξει στάση, παγώνουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *