Ρωσία – Ουκρανία: Ο χειμώνας ευνοεί μια γρήγορη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Μοσχας

cf81cf89cf83ceafceb1 cebfcf85cebacf81ceb1cebdceafceb1 cebf cf87ceb5ceb9cebccf8ecebdceb1cf82 ceb5cf85cebdcebfceb5ceaf cebcceb9ceb1

«Εάν η Ρωσια έχει αποφασίσει μια στρατιωτική επιχείρηση, «πολύ σύντομα θα δούμε τις κινήσεις της»

Η εκτίμηση που θεωρεί πιο πιθανή η Ουάσιγκτον «είναι πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι προετοιμασμένες να κάνουν μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», ενώ η αμερικανική στρατηγική επικεντρώνεται στην «αποτροπή αυτού του σεναρίου με την απειλή πολύ σοβαρών κυρώσεων» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.

Υπάρχει, όπως είπε, και ένα «λιγότερο κακό σενάριο» που λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν θέλει την πολεμική αναμέτρηση αλλά «έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει στη Μόσχα να ξαναοικοδομήσει τη σφαίρα επιρροής που θεωρεί ότι δικαιούται στην περιοχή».

Ο Κώστας Υφαντής ανέφερε ότι υπάρχει μία στρατηγική αξιολόγηση πως ο χειμώνας, όταν είναι παγωμένες οι περιοχές που ενδιαφέρουν τη Μόσχα, «είναι ο καταλληλότερος για μια χερσαία, γρήγορη στρατιωτική επιχείρηση».

Εάν η Μόσχα έχει αποφασίσει μια στρατιωτική επιχείρηση, «πολύ σύντομα θα δούμε τις κινήσεις της», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Όσον αφορά στην κλίμακα της στρατιωτικής επιχείρησης, ο κ. Υφαντής ανέφερε ότι υπάρχει η «επιλογή του σαλαμιού», δηλαδή σιγά σιγά, με στρατιωτική επιχείρηση σε περιοχές που ήδη ελέγχει η Ρωσία (Κριμαία) ή μία μεγαλύτερη επιχείρηση για να συνδέσει περιοχές που ελέγχει, σε ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Ουκρανίας. Εάν πάμε στο εφιαλτικό σενάριο, θα είναι συνδυασμός και των δύο, τόνισε ο καθηγητής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη – Κατέληξε βρέφος δύο μηνών

Ρολόι της Αποκάλυψης: Στα 100 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα

Καιρός – Αρναούτογλου: Σασπένς τη Δευτέρα – Τα 2 σενάρια και η πιθανότητα για χιόνια στην Αττική

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.