Σεξιστικό σχόλιο Ντουτέρτε: Η προεδρία των Φιλιππινών δεν είναι δουλειά για μια γυναίκα

cf83ceb5cebeceb9cf83cf84ceb9cebacf8c cf83cf87cf8ccebbceb9cebf cebdcf84cebfcf85cf84ceadcf81cf84ceb5 ceb7 cf80cf81cebfceb5ceb4cf81ceaf

Είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής διεθνώς. Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε έρχεται ξανά στο προσκήνιο, λόγω ενός σχολίου που έκανε, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό για το γυναικείο φύλο.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων δήλωσε σήμερα ότι η προεδρία δεν είναι δουλειά για μια γυναίκα, λόγω των συναισθηματικών διαφορών της με τους άνδρες, ενώ απέρριψε τις εικασίες ότι η κόρη του θα τον διαδεχθεί τον επόμενο χρόνο.

«Η κόρη μου δεν είναι υποψήφια. Έχω πει στην Ίνταϊ να μην θέσει υποψηφιότητα, διότι τη λυπάμαι γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να περάσει όσα εγώ περνάω», είπε ο Ντουτέρτε, σε δηλώσεις στα εγκαίνια ενός σχεδίου κατασκευής αυτοκινητοδρόμου, αναφερόμενος στην κόρη του Σάρα με το ψευδώνυμό της.

«Αυτό δεν είναι για τις γυναίκες. Ξέρετε, η ψυχοσύνθεση των γυναικών και των ανδρών είναι τελείως διαφορετική. Θα τρελαθείς εδώ. Επομένως… αυτή είναι η θλιβερή ιστορία», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Φιλιππίνες είχαν δύο γυναίκες προέδρους, την Γκλόρια Μακαπάγκαλ Αρόγιο από το 2001 έως το 2010 και την Κορασόν Ακίνο από το 1986 έως το 1992.

Ο 75χρονος Ντουτέρτε συνηθίζει να κάνει σχόλια που θεωρούνται προσβλητικά, σεξιστικά και μισογυνικά, ωστόσο το γραφείο του τα αποκαλεί άκακα αστεία. Παραμένει δημοφιλής μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων στις Φιλιππίνες.

AP 20336209323888

Η κόρη του Φιλιππινέζου προέδρου, Σάρα Ντουτέρτε Κάρπιο, ηλικίας 42 ετών, η οποία τον διαδέχθηκε στη δημαρχία του Νταβάο, επικράτησε, σε πρόσφατη δημοσκόπηση, στις γνώμες των πολιτών που τους ζητήθηκε να επιλέξουν έναν υποψήφιο που προτιμούν από έναν κατάλογο πιθανών διεκδικητών του προεδρικού θώκου στις εκλογές του 2022.

Άλλες δύο γυναίκες, η αντιπρόεδρος Λένι Ρομπρέντο και η γερουσιαστής Γκρέις Πόε, ήταν υποθετικά υποψήφιες.

Απαντώντας στα σχόλια του Ντουτέρτε, η Κριστίνα Παλαμπάι, της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Karapatan, δήλωσε πως οι γυναίκες είναι το ίδιο ικανές με τους άνδρες σε οποιαδήποτε δουλειά. «Αυτό που έχει σημασία, ειδικά όταν μιλάμε για την προεδρία και κάποιο δημόσιο λειτούργημα, είναι εάν τα συμφέροντα της φτωχής πλειοψηφίας στηρίζονται», επισήμανε.

Η Ντουτέρτε-Κάρπιο, από την πλευρά της, είπε σήμερα στο Reuters πως ενημέρωσε τον πατέρα της ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *