Στη Δομινικανή Δημοκρατία ο αυτοεξόριστος Χουάν Κάρλος

cf83cf84ceb7 ceb4cebfcebcceb9cebdceb9cebaceb1cebdceae ceb4ceb7cebccebfcebacf81ceb1cf84ceafceb1 cebf ceb1cf85cf84cebfceb5cebecf8ccf81
AP 19153649971631

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα, έξι χρόνια μετά την παραίτησή του από τον θρόνο εν μέσω μιας σειράς σκανδάλων, και όπως αναφέρει η εφημερίδα La Vanguardia, διαμένει προσωρινά στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Χθες, η εφημερίδα El Mundo έγραψε ότι ο 82χρονος έχει ήδη φύγει από την Ισπανία, λίγες ώρες αφότου τα ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζει να «αυτοεξοριστεί» μετά την εμπλοκή του σε μια υπόθεση διαφθοράς.

Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξη του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση που παραχώρησε η Σαουδική Αραβία σε μια ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης είχε γράψει ότι έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον εκλιπόντα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014, αφήνοντας τον θρόνο στον γιο του Φελίπε, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα και κυρίως οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Μάρτιο, ο Φελίπε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλιά να διατηρεί μυστικούς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Χουάν Κάρλος ανήλθε στον θρόνο το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και κέρδισε τον σεβασμό των Ισπανών για τον ρόλο που έπαιξε στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Όμως η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *