Στο Προεδρικό Μέγαρο πλέον η «Δόξα» του Ν.Γύζη

cf83cf84cebf cf80cf81cebfceb5ceb4cf81ceb9cebacf8c cebcceadceb3ceb1cf81cebf cf80cebbceadcebfcebd ceb7 ceb4cf8ccebeceb1 cf84cebf

Σε μια κίνηση υψηλού εθνικού συμβολισμού, ο κάτοχος του πίνακα «Δόξα» του Νικολάου Γύζη τον δώρισε στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Από σήμερα, το θρυλικό έργο ανήκει σε όλους τους Έλληνες» επισήμανε με ανάρτησή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην ανάρτησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει: «Από σήμερα, το θρυλικό έργο του Νικολάου Γύζη “Δόξα” ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Με μια χειρονομία υψηλού εθνικού συμβολισμού, ο κάτοχος του πίνακα κ. Δημήτρης Γκέρτσος τον δώρισε στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

»Συνοδεύοντας τη δωρεά του με λίγα σεμνά και στοχαστικά λόγια – «Αισθάνθηκα την επιθυμία να μην “περπατά η Δόξα μονάχη” σε ένα σπίτι, αλλά ανάμεσα στους Έλληνες στον χώρο του ανώτατου θεσμού της χώρας», είπε χαρακτηριστικά – εμπλούτισε το περιεχόμενο της σχέσης του πολίτη με τους θεσμούς.

»Η χειρονομία του δεν τον συνδέει μόνο με την μακρά παράδοση των Ελλήνων δωρητών προς το έθνος. Τον καθιστά καθοδηγητικό πρότυπο καθώς στην προσφορά του συνδυάζονται η ηθική γενναιοδωρία και η κοινωνική ευθύνη, το πατριωτικό ήθος και η δημοκρατική ευαισθησία.

»Η “Δόξα” του Γύζη, ήδη από την εποχή που δημιουργήθηκε, στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει εγγραφεί στη συλλογική μνήμη ως σύμβολο της Ελλάδας που προχωρεί προς το μέλλον αγέρωχη και ακατάβλητη, προσπερνώντας ήττες ή καταστροφές. Είναι μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες παραστάσεις που συνδέονται με την εικονογραφία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, τη μορφοποίηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας, την εικόνα της Ελλάδας ως ιδέας.

»Μεγαλόπρεπη, λευκοντυμένη, φτερωτή, βαδίζει αποφασιστικά στο φρυγμένο έδαφος κάτω από έναν βαρύ ουρανό, ωθούμενη από το όραμα ενός μέλλοντος που κερδίζεται με αγώνες.

»Ο συμβολισμός της υπερβατικής, απόλυτα επιβλητικής και κυρίαρχης αυτής μορφής γίνεται ακόμα πιο ισχυρός σήμερα, διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση του 1821. Δωρεά και επέτειος συμπίπτουν για να τονίσουν το νόημα της αγωνιστικότητας, της προσπάθειας, της αδάμαστης θέλησης για ένα αύριο θεμελιωμένο στις αξίες που μας κληροδότησαν οι ηρωικοί πρόγονοί μας.»

ΠΗΓΗ