Στόλτενμπεργκ: Η σύγκρουση δεν πρέπει να επεκταθεί εκτός Ουκρανίας – Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει

cf83cf84cf8ccebbcf84ceb5cebdcebccf80ceb5cf81ceb3ceba ceb7 cf83cf8dceb3cebacf81cebfcf85cf83ceb7 ceb4ceb5cebd cf80cf81ceadcf80ceb5ceb9
facebookStoltenberg

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι ο οργανισμός έχει «ενισχύσει σημαντικά» την παρουσία του στην ανατολική πλευρά του ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει «ενισχύσει σημαντικά» την παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας ως απάντηση στην κρίση.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί πέρα ​​από την Ουκρανία ή δεν θα κλιμακωθεί.

«Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής μας επικράτειας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι είναι σε ετοιμότητα.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη συμμαχία να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα – αλλά αρνήθηκε να το πράξει σε μια προσπάθεια να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Το να στοχεύεις με πυρά τον άμαχο πληθυσμό είναι έγκλημα πολέμου και δεν είναι αποδεκτό. Ήμασταν ξεκάθαροι ότι ο Πούτιν θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επιθετικότητά του απέναντι στην Ουκρανία και το τίμημα αυτό είναι ακριβώς αυτό που πληρώνει τώρα. Η Ρωσία έχει χτυπηθεί από σοβαρές κυρώσεις και έχει απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τρομακτικό και μας επηρεάζει όλους. Είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία. Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει», τόνισε.

Η ΕΕ θα ανακοινώσει έκδοση ομολόγων για ενεργειακές και αμυντικές δαπάνες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας σχέδιο για την κοινή έκδοση ομολόγων, το οποίο θα είναι πιθανόν πολύ μεγάλης κλίμακας, για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών των χωρών – μελών, καθώς η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους με γνώση της προετοιμασίας που γίνεται, η πρόταση μπορεί να παρουσιαστεί μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 10-11 Μαρτίου. Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες σχετικά με την πώληση των ομολόγων και το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν με αυτά, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα νέα ζητήματα που δημιουργεί η κρίση αυτή», δήλωσε ο Επίτροπος για την Οικονομία της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν κατευθύνσεις για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο κορυφής.

Στο σχέδιο θα εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδίδει τα ομόλογα και στη συνέχεια θα διαθέτει τα έσοδα στις χώρες – μέλη με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση δαπανών στους συγκεκριμένους τομείς.

Σύμφωνα με κάποιους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, μία επιλογή είναι η διάρθρωση του σχεδίου να είναι αντίστοιχη με αυτή του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης μετά την πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.