Συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Περισσότερα… ΠΗΓΗ…

cf83cf85cebdceb1cf85cebbceafceb1 ceb1cf86ceb9ceadcf81cf89cebcceb1 cf83cf84cebfcebd cebcceafcebaceb7 ceb8ceb5cebfceb4cf89cf81ceacceba
facebookTheodorakis

Με ένα ταξίδι στον μουσικό γαλαξία του Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από κορυφαία ορχηστρικά του έργα, τιμά την Τρίτη 20 Ιουλίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα γενέθλια του σπουδαίου συνθέτη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής.

Σε αυτή την εορταστική συναυλία – αφιέρωμα που παρουσιάζεται στον Κήπο σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει λόγιες δημιουργίες του Θεοδωράκη, όπως οι συνθέσεις «Οιδίπους Τύραννος», εισαγωγή για ορχήστρα εγχόρδων, «Έρως και Θάνατος» για μεσόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων, Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων καθώς και «Raven», συμφωνικό ποίημα για μεσόφωνο, φλάουτο, δύο άρπες και έγχορδα.

Τα σολιστικά μέρη για φωνή ερμηνεύουν δύο καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές, η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη και ο μπάσος Τάσος Αποστόλου. Στο πόντιουμ της ΚΟΑ, ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας.

Η συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της ΚΟΑ και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη συνεργασία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Το πρόγραμμα

Οιδίπους Τύραννος, εισαγωγή για ορχήστρα εγχόρδων
Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων
Έρως και Θάνατος, διασκευή για μεσόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων
Raven για μεσόφωνο, φλάουτο, άρπα και έγχορδα

Σολίστ
Μαίρη-Έλεν Νέζη, μεσόφωνος
Τάσος Αποστόλου, βαθύφωνος

Μουσική διεύθυνση
Νικόλαος Χαλιάσας

Η συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της ΚΟΑ και πραγματοποιείται Στο πλαίσιο της έκθεσης «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη συνεργασία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Τα έργα

Οιδίπους Τύραννος

Ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να γράφει το έργο το 1947, όμως το ολοκλήρωσε αρκετά χρόνια αργότερα το 1958 στο Παρίσι. Ο Οιδίπους Τύραννος ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά στις 8/12/1958 από την Κρατική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Παρίδη στο θέατρο Κοτοπούλη-Rex και ηχογραφήθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1960, από το ίδιο σύνολο.

Έρως και Θάνατος

Τα τραγούδια του κύκλου Έρως και Θάνατος γράφτηκαν σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες και είναι αφιερωμένα στη σύντροφο της ζωής του συνθέτη Μυρτώ Αλτίνογλου. Το 1945, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Θεοδωράκης, έγραψε τη μουσική και τους στίχους από το πρώτο τραγούδι «Της αγάπης λόγια», ενώ την περίμενε σε ραντεβού στη Ν. Σμύρνη, και λίγες ημέρες αργότερα το «Αν γυρεύεις λόγια» πάλι σε στίχους δικούς του. Τρία χρόνια αργότερα, το 1948, εξόριστος στη Δάφνη της Ικαρίας, μελοποίησε τη Λήθη και το Έρως και Θάνατος σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη και αποφάσισε να εντάξει και τα τέσσερα σε έναν κύκλο.

Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων

Το έργο αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα του συνθέτη και μάλιστα ο ίδιος το έχει χαρακτηρίσει ως κύκνειο άσμα του (2013;). Το έργα είναι σε ποίηση Διονύση Καρατζά και είναι αφιερωμένο στον γερμανό φίλο του PeterHanser-Strecker [Πέτερ Χάνσερ-Στρέκερ] ως ένα είδος φόρου τιμής του συνθέτη στη χώρα που ο ίδιος αποκαλεί «πατρίδα του συμφωνικού του έργου».

Raven

Το έργο γράφτηκε το 1970, ενώ βρισκόταν στις φυλακές του Ωρωπού, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του συνθέτη Γιάννη Χρήστου σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Κάτω από αυτή τη συναισθηματική πίεση συνέθεσε ένα έργο που θα του επέτρεπε να επικοινωνήσει με τον συνθέτη, τον οποίο γνώριζε προσωπικά, και να τον κρατήσει ζωντανό μέσα του. Αυτό επετεύχθη μελοποιώντας το Raven του Γιώργου Σεφέρη.

ΠΗΓΗ