Συνεδριάζουν οι ειδικοί για νέα παράταση των μέτρων – Οι δείκτες της πανδημίας που προβληματίζουν

cf83cf85cebdceb5ceb4cf81ceb9ceacceb6cebfcf85cebd cebfceb9 ceb5ceb9ceb4ceb9cebacebfceaf ceb3ceb9ceb1 cebdceadceb1 cf80ceb1cf81ceaccf84
facebookmetra paratasi

Τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν για το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού

Την εισήγηση τους για το αν θα υπάρξει επιπλέον παράταση των μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού αναμένεται να κάνουν σήμερα, Τετάρτη, τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μπορεί η κακοκαιρία Ελπίδα να έβαλε υποχρεωτικά «φρένο» στους εμβολιασμούς λόγω της δυσκολίας στις μετακινήσεις των πολιτών, αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει για την πανδημία του κορονοϊού καθώς τα κρούσματα παραμένουν μεν σταθερά αλλά σε υψηλά πενταφήψια επίπεδα. Ήδη έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την πρώτη στιγμή που στην Ελλάδα είδαμε τέτοια επίπεδα κρουσμάτων (28 Δεκεμβρίου 2021 – 21.567) και ακόμα σε αυτά τα επίπεδα κινούμαστε.

Μια αχτίδα αισιοδοξίας ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους επιπέδωση έστω και σε αυτά τα υψηλά επίπεδα προσφέρουν και τα λύματα καθώς το ιικό φορτίο που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, παρουσιάζει σημαντική μείωση σε σχέση με ό,τι είχε ανακοινωθεί μια εβδομάδα νωρίτερα. Συγκεκριμένα για την την εβδομάδα 17 – 23 Ιανουαρίου 2022 ανακοινώθηκαν πτωτικές τάσεις για έντεκα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν και ειδικότερα στην Αττική -47%, στη Θεσσαλονίκη -41%, στη Λάρισα -50%, στον Βόλο -31%, στο Ηράκλειο -47%, στα Χανιά -39%, στο Ρέθυμνο -68%, στον Άγιο Νικόλαο -33%, στην Ξάνθη -18%, στην Αλεξανδρούπολη -39% και στα Ιωάννινα -29%. Στην Πάτρα καταγράφηκε σταθεροποιητική τάση της τάξεως του -1%.

Υπενθυμίζεται ότι μια εβδομάδα νωρίτερα, 10-16 Ιανουαρίου, στα λύματα είχε καταγραφεί «εκτόξευση» του ιικού φορτίου της τάξεως του +281% στην Πάτρα, +239% στο Ρέθυμνο, +118% στο Ηράκλειο και +113% στον Άγιο Νικόλαο.

Όσον αφορά την κατάσταση στο ΕΣΥ η πίεση παραμένει με 4.896 ασθενείς με κορονοϊό (3831 σε απλές κλίνες 1065 σε ΜΕΘ) αριθμός που, ωστόσο, είναι μειωμένος σε σχέση με μια εβδομάδα πριν καθώς την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 4.011 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες και 1.107 σε ΜΕΘ. Σε επίπεδο εισαγωγών, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος που ανακοινώθηκε, χθες, Τρίτη, διαμορφώθηκε για το επταήμερο στους 484 ασθενείς ενώ την περασμένη Τρίτη ήταν 552.

Προβληματισμό, πάντως, εξακολουθούν να προκαλούν δείκτες όπως ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που, όπως ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, ανέρχονται σε 653, αλλά και των νεκρών από τον κορονοϊό οι οποίοι μετά τους 98 που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο ανέρχονται στους 2.052 νεκρούς για τον Ιανουάριο.

Οι ειδικοί, πάντως, εκτιμούν ότι «καθαρότερη» εικόνα για την πορεία των κρουσμάτων και την κατάσταση των νοσοκομείων θα έχουν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου λόγω των δυσχερειών που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίδα.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που θα επανεξεταστούν θα αφορούν το ενδεχόμενο επαναφοράς από τη Δευτέρα 31/1 της μουσικής στην εστίαση, αλλά και το τι θα γίνει με το ωράριο λειτουργίας και τα κέντρα διασκέδασης.

Tα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.

Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι.

Απαγορεύεται η μουσική.

Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σεδημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

Στο 10% η πληρότητα των γηπέδων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.

Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων. Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.

Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Η γεωγραφική κατανομή των 17.409 κρουσμάτων: 4.065 στην Αττική – 2.272 στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός – Λύματα: Σε πτωτική τάση το ιικό φορτίο σε 11 περιοχές

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο «παγκόσμιος κίνδυνος» εξαιτίας της Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.