Συνταγή: Καγιανάς, η καλοκαιρινή στραπατσάδα

cf83cf85cebdcf84ceb1ceb3ceae cebaceb1ceb3ceb9ceb1cebdceaccf82 ceb7 cebaceb1cebbcebfcebaceb1ceb9cf81ceb9cebdceae cf83cf84cf81ceb1cf80
syntagh kagianas

ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΓΙΑΝΑ: Επειδή το καλοκαίρι, παρά τα παροδικά αστραπόβροντα, είναι εδώ και μάλιστα θα είμαστε σε λίγο στην “καρδιά” του οι άφθονες ολόγλυκες ντομάτες θα ζητούν αξιοποίηση και ο καγιανας είναι από τους απολαυστικότερους τρόπους για να “πιάσουν τόπο”.

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ)

4 μέτριες ώριμες ντομάτες

4 μεγάλα αυγά (σε αυτή τη συνταγή έβαλα 5 γιατί ήταν μικρά τα δικά μου)

ελαιόλαδο (περίπου 120 ml)

1 γεμάτο κουτάλι του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)

1 κουταλιά του γλυκού πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη ξερή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε τις ντομάτες. Τις κόβετε στα δυο και μετά τις ψιλοκόβετε με μαχαίρι ή τις τρίβετε στον τρίφτη, στη “χοντρή” πλευρά. Τις αδειάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι και τις αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά τους, θα χρειαστεί περίπου 20 λεπτά.

Ρίχνετε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τον πελτέ (αν τον χρησιμοποιήσετε) και ανακατεύετε συχνά για να μην κολλήσει η σάλτσα στο τηγάνι. Η σάλτσα ντομάτας είναι έτοιμη όταν δεν έχει πια αρκετό υγρό αλλά δεν είναι και εντελώς στεγνή.

Τότε ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο, ανακατεύετε και σπάτε μέσα στο τηγάνι τα αυγά. Τα αφήνετε έτσι ολόκληρα για μισό περίπου λεπτό, ίσα να αρχίσουν να ασπρίζουν, ένδειξη ότι αρχίζουν να πήζουν.

Τότε με την ξύλινη κουτάλα τα σπάτε και αρχίζετε σιγά σιγά να ανακατεύετε τα αυγά με τις ντομάτες. Όχι συνέχεια, ανακατεύετε για λίγο, αφήνετε να βράσουν, ανακατεύετε ξανά και ούτω καθεξής.

Αυτή η διαδικασία βοηθά ώστε ο καγιανας να γίνει σπυρωτός, ούτε ένας πολτός ούτε όμως και να υπάρχουν μεγάλα κομμάτια αυγού μέσα σε μια σάλτσα ντομάτας. Όταν δείτε ότι τα αυγά διαλύονται και πήζουν δημιουργώντας ένα μείγμα όπως αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες τότε το φαγητό σας είναι έτοιμο.

Προσθέτετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνετε λίγο πιπέρι ακόμα και λίγη ξερή ρίγανη και είστε έτοιμοι. Φάτε τον καγιανα με φέτα και ψωμάκι, φρέσκο ή ελαφρα καψαλισμένο.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο http://www.foodurismo.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΗΓΗ