Τέσσερις άγνωστες πληροφορίες για το λόφο του Φιλοπάππου

cf84ceadcf83cf83ceb5cf81ceb9cf82 ceacceb3cebdcf89cf83cf84ceb5cf82 cf80cebbceb7cf81cebfcf86cebfcf81ceafceb5cf82 ceb3ceb9ceb1 cf84cebf

Αποτελεί ένα από τους πλέον αγαπημένα και δημοφιλή σημεία της Αθήνας για περπάτημα. Είναι εκεί όπου πολλοί Αθηναίοι έχουν παίξει ως παιδιά κάποια Καθαρά Δευτέρα και που τώρα απολαμβάνουν ανάσες δροσιάς και ηρεμίας όταν θα βρίσκονται εκεί για περπάτημα, τρέξιμο ή απλώς χαλαρή βόλτα. Ο λόγος φυσικά για τον λόφο του Φιλοπάππου που όσο καλά κι αν νομίζεις ότι τον ξέρεις, πάντα θα υπάρχει κάτι καινούριο που θα ανακαλύπτεις.

Και ίσως τελικά, όπως εξηγεί και το exploringgreece.tv, είναι πολύ περισσότερες οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες που παραμένουν για σένα άγνωστες. Όπως συμβαίνει και με διάφορες περιοχές της Αθήνας και γενικά της Αττικής. Εκεί που έχει γραφτεί ιστορία αιώνων και δύσκολα μπορείς να την γνωρίσεις με μιας.

Τέσσερα πράγματα που δεν ξέρεις για το λόφο του Φιλοπάππου

Μπορεί να λέγεται ο λόφος του Φιλοπάππου αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ένας αλλά τρεις! Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, αυτός ο λόφος με το μνημείο του Φιλοπάππου λέγεται επίσημα και τυπικά λόφος των Μουσών. Ο δεύτερος είναι εκείνος ο λόφος με το Αστεροσκοπείο στην κορυφή του κι ονομάζεται λόφος των Νυμφών. Και τέλος υπάρχει και η Πνύκα, που είναι ένας λόφος μόνη της. Πλέον θα ξέρεις κάτι που γνωρίζουν λίγοι…

shutterstock 254262847

shutterstock 254262847

Ποιος είναι τελικά ο Φιλόπαππος; Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι είναι Ρωμαίος αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ιστορία πίσω από αυτό. Στην πραγματικότητα ο Φιλοπάππος

Ήταν εγγονός του τελευταίου βασιλιά της Κομμαγηνής, στη σημερινή Συρία. Όταν το βασίλειο του παππού του ενσωματώθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο Φιλόπαππος έφτασε στην Αθήνα καθώς ήταν και εκείνη πόλη της αυτοκρατορίας. Μεγαλώνοντας έφτασε στο ανώτατο αξίωμα του ύπατου της πόλης.

Στο λόφο του Φιλοπάππου υπάρχει κάτι που ίσως δεν το έχεις ξανακούσει. Ο λόγος για τα Κιμώνεια Μνήματα τα οποία βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το εκκλησάκι του Λουμπαρδιάρη.

Τι ακριβώς είναι αυτά; Πρόκειται για τάφους λαξευμένους στον βράχο και οι οποίοι συνοδεύονται από έναν θρύλο. Ο θρύλος, λοιπόν, λέει ότι εκεί είναι θαμμένοι ο Κίμωνας και ο Θουκυδίδης. Το Υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, αναφέρει ότι  ο τάφος είναι του 3ου αιώνα μ.Χ. και ανήκει σε κάποιον παγκοσμίως άγνωστο Σωσιμιανό.

shutterstock 406196143

shutterstock 406196143

Ένα από τα σήματα κατατεθέν του λόφου του Φιλοπάππου είναι το Αστεροσκοπείο. Πιθανόν να μην γνωρίζεις γι’ αυτό, λοιπόν, ότι έχει την υπογραφή ενός από τους δύο αρχιτέκτονες της περίφημης Αθηναϊκής Τριλογίας, του Θεόφιλου Χάνσεν. Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος σχεδίασε επίσης την Ακαδημία και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Το Πανεπιστήμιο ήταν έργο του αδερφού του, Χανς Κρίστιαν Χάνσεν. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *