Τα ελληνικά κρασιά στο κτήμα Τατοΐου: Συνάντηση Μενδώνη – Μπουτάρη

cf84ceb1 ceb5cebbcebbceb7cebdceb9cebaceac cebacf81ceb1cf83ceb9ceac cf83cf84cebf cebacf84ceaecebcceb1 cf84ceb1cf84cebfce90cebfcf85 cf83
facebook23638740

Η προοπτική της ανάπτυξης των αγροτικών χρήσεων στο Κτήμα Τατοΐου, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης της Λίνας Μενδώνη με το Γιάννη Μπουτάρη.

Μετά την ανακοίνωση της Μελέτης Βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου του ΥΠΠΟΑ στο θέμα της αξιοποίησης του Κτήματος Τατοϊου, συναντήθηκε με το Γιάννη Μπουτάρη, επίτιμο πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι δυνατότητες και η οικονομική προοπτική της ανάπτυξης των αγροτικών χρήσεων στο Κτήμα Τατοΐου. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε ότι η δημιουργία ενός αμπελώνα διάσωσης και μελέτης του μεγάλου πλούτου των ελληνικών ποικιλιών, της «Κιβωτού του Αμπελώνα», όπως τον ονόμασε ο Γιάννης Μπουτάρης, είναι θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού.

Η ανάπτυξη αγροτικών χρήσεων μέσα στο κτήμα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα του Τατοΐου με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων από την πώληση και την χρήση των προϊόντων στο κτήμα και στους χώρους φιλοξενίας, όπως στα εστιατόρια και το ξενοδοχείο.

«Εχουμε κατοχυρώσει», επεσήμανε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού «τα εμπορικά σήματα των προϊόντων του κτήματος, κατά την περίοδο της λειτουργίας του, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθούν όπως αποφασιστεί από τον φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση του κτήματος, μετά την αξιοποίησή του. Δεδομένου ότι προγραμματίζεται η αποκατάσταση του κτηρίου του παλαιού Οινοποιείου θα εξεταστεί πως θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή, η ΕΔΟΑΟ, αλλά και οι δυνατότητες του χώρου για δημιουργία πωλητηρίου των παραγόμενων στο κτήμα κρασιών, αλλά και ως σημείο οινογνωσίας».

Μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε: «Συναντηθήκαμε σήμερα με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με αντικείμενο την ενημέρωση για την εξέλιξη της ένταξης της “Κιβωτού του Ελληνικού Αμπελώνα” στο συνολικό σχέδιο αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Η προοπτική της ολοκλήρωσης της “Κιβωτού του Ελληνικού Αμπελώνα” για την διάσωση και μελέτη όλων των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού δίνει μεγάλη ικανοποίηση στον κλάδο. Επιπλέον με την επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό ελπίζουμε ότι θα τεθούν και θα συζητηθούν όλα τα τεχνικά θέματα της “Κιβωτού του Ελληνικού Αμπελώνα”, που είναι και ο βασικός στόχος και η επιδίωξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου».

ΠΗΓΗ