Τουρκία: Ο Ερντογάν «αρπάζει» την ιδιοκτησία του πάρκου Γκεζί από το Δήμο Κωνσταντινούπολης

cf84cebfcf85cf81cebaceafceb1 cebf ceb5cf81cebdcf84cebfceb3ceaccebd ceb1cf81cf80ceacceb6ceb5ceb9 cf84ceb7cebd ceb9ceb4ceb9cebf
facebookkonstantinoupoli parko gezi

Σύγκρουση Δήμου Κωνσταντινούπολης – κυβέρνησης για το πάρκο Γκεζί

Πεδίο αντιπαράθεσης «ανοίγει» εκ νέου γύρω από το πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη -επίκεντρο του πρωτοφανούς κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013- με αιτία αυτή τη φορά την κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του πάρκου στο τουρκικό κράτος.

Το γεγονός πυροδότησε την οργή της αντιπολίτευσης, η οποία διοικεί το Δήμο Κωνσταντινούπολης, και θα κινηθεί δικαστικά με προσφυγή κατά της δικαστικής απόφασης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, Σάββατο.

Η διεύθυνση για τα θρησκευτικά ιδρύματα, που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι η ιδιοκτησία της περιοχής μεταβιβάστηκε σε ένα από τα ιδρύματά της.

Ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης άσκησε κριτική, κάνοντας λόγο για βεβιασμένη απόφαση της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ελήφθη «προκειμένου να σταματήσει το πρόγραμμα για να μετατραπεί ξανά η πλατεία σε μία περιοχή πράσινης αισθητικής».

Τον Ιούνιο του 2013, πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων είχε συνταράξει την ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση υπό τον Ερντογάν.

Η αμφισβήτηση ξεκίνησε από την κινητοποίηση ενός μικρού αριθμού οικολόγων οι οποίοι ήταν αντίθετοι στο πολεοδομικό σχέδιο που προέβλεπε την καταστροφή του πάρκου Γκεζί και την κατασκευή ενός οικιστικού και εμπορικού συμπλέγματος, ενός τεμένους και ενός αντιγράφου των παλιών οθωμανικών στρατώνων.

Η βίαιη καταστολή του πυρήνα των διαδηλωτών προκάλεσε μαζικό κίνημα εναντίον του Ερντογάν. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές είχαν ως αποτέλεσμα των θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 8.000.

Τα σχέδια που είχε εγκρίνει ο Ερντογάν για την κατασκευή αναπαράστασης οθωμανικών στρατώνων εγκαταλείφθηκαν έπειτα από μήνες διαδηλώσεων. Ωστόσο, το 2016, ο Ερντογάν δήλωσε ότι παραμένει αποφασισμένος για την «αποκατάσταση της ιστορίας» μέσω των κατασκευών στο πάρκο.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει σε εθνικό επίπεδο την εξουσία από το 2002, ενώ το ίδιο κόμμα και οι ισλαμιστές προκάτοχοι «κρατούσαν» τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης για 25 χρόνια, από την εκλογή του Ερντογάν ως δημάρχου το 1994, μέχρι και το 2019.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Πώς κινείται η κακοκαιρία

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *