Το ελληνικό Βουνό που δεν… δικαιώνει το όνομά του

cf84cebf ceb5cebbcebbceb7cebdceb9cebacf8c ceb2cebfcf85cebdcf8c cf80cebfcf85 ceb4ceb5cebd ceb4ceb9cebaceb1ceb9cf8ecebdceb5ceb9

Η Ελλάδα διαθέτει πολλά βουνά και πολλά χωριά. Και όπως φαίνεται διαθέτει… βουνά που είναι χωριά! Κι επειδή ίσως σε μπερδέψαμε, πρέπει να γίνουμε λίγο πιο ξεκάθαροι μιλάμε για ένα ελληνικό χωριό το οποίο λέγεται Βουνό. Και βρίσκεται σε νησί. Συγκεκριμένα στο Βόρειο Αιγαίο. Η Χίος είναι ένα νησί που ξεχωρίζει για τα όμορφα χωριά του με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το χωριό Βουνό είναι ένα από αυτά. Ένα πανέμορφο καστροχώρι νότια του νησιού που πραγματικά αξίζει να γνωρίσεις από κοντά αν βρεθείς στο γραφικό νησί της Χίου.

Το όμορφο ελληνικό Βουνό που τελικά είναι… χωριό!

Το μεσαιωνικό καστροχώρι Βουνό ξεχωρίζει σίγουρα για την ομορφιά του αλλά περισσότερο για το όνομά του. Και φυσικά δεν αποκαλείται τυχαία έτσι. Ο λόγος είναι προφανής. Το Βουνό που είναι χτισμένο κάτι λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου βρίσκεται χτισμένο πάνω σε έναν βράχο. Αυτό ήταν και το χαρακτηριστικό που έκανε το χωριό να μπορέσει να προστετευθεί από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νησί το 1881.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, το Βουνό πήρε το όνομα αυτό καθώς μοιάζει με μικρό βουνό και μάλιστα σε νησί. Εκτός από το όνομά του, όπως είπαμε ξεχωρίζει και για την ομορφιά του. Μεγάλο μέρος αυτής βασίζεται στην αρχιτεκτονική της. Ο μεσαιωνικός ρυθμός έχει αφήσει εξάλλου το στίγμα του. Το χωριό στην πραγματικότητα είναι σαν ένα φρούριο του οποίαυ τα τείχη είναι οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών. Όταν κοιτάς από ψηλά μπορείς να καταλάβεις πόσο εντυπωσιακό είναι και πόσο το σκέφτηκαν οι κάτοικοί του όταν το δημιούργησαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η οχύρωση έκανε το χωριό παλιά να είναι κυριολεκτικά ένα κάστρο. Υπήρχαν στην πραγματικότητα δύο πύλες για να μπορέσει κάποιος να μπει και να βγει από αυτό. Και όχι οποιαδήποτε στιγμή. Οι πόρτες στις πύλες άνοιγαν τη μέρα και έκλειναν τη νύχτα. Έτσι οι κάτοικοι ένιωθαν ασφάλεια καθώς κανείς ξένος δεν μπορούσε να εισβάλλει απροειδοποίητα τη νύχτα.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό του χωριού είναι το γεγονός ότι τα κτίσματα (πέτρινα στην πλειοψηφία τους) είναι χτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε είναι όλα κολλητά μεταξύ τους. Σαν να αποτελεί το ένα επέκταση του άλλου. Ανάμεσά τους θα περπατήσεις σε λιθόχτιστα σοκάκια με καμάρες και θα θαυμάσεις τις περιποιημένες αυλές. Μια βόλτα που θα σε ταξιδέψει σε άλλη εποχή.

[embedded content]

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *