Το μέρος στο Μεσολόγγι όπου το αλάτι σχηματίζει ένα… μοναδικό παζλ

cf84cebf cebcceadcf81cebfcf82 cf83cf84cebf cebcceb5cf83cebfcebbcf8cceb3ceb3ceb9 cf8ccf80cebfcf85 cf84cebf ceb1cebbceaccf84ceb9 cf83cf87

Η Μαύρη Αλυκή του Μεσολογγίου είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά μέρη της Ελλάδας που σίγουρα έχεις ακούσει. Ενδεχομένως, όμως, να μην έχεις πλήρη εικόνα του πώς είναι. Εκεί λοιπόν, στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται η Τουρλίδα και η λιμνοθάλασσα με το περίφημο αλάτι Μεσολογγίου.

Ένα μικρό νησί έξω από το Μεσολόγγι που απολαμβάνει τη θέα από το μοναδικό παζλ που δημιουργεί το αλάτι στην περιοχή, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv. Το θέαμα είναι άκρως εντυπωσιακό ακόμη κι αν περνάς κοντά με το αυτοκίνητο. Οι εικόνες από ψηλά πάντως είναι ακόμη πιο μαγικές.

Το μικρό νησί Τουρλίδα στο Μεσολόγγι

Η Τουρλίδα είναι λοιπόν το μικρό νησί έξω από το Μεσολόγγι το οποίο συνδέεται με έναν δρόμο που διασχίζει την λιμνοθάλασσα. Παλιότερα ήταν το λιμάνι της πόλης. Παλιότερα λοιπόν σε εκείνο το σημείο γινόταν η φόρτωση του αλατιού το οποίο παραγόταν στις δύο αλυκές της περιοχής. Και μάλιστα δεν μιλάμε για μια απλή και εύκολη διαδικασία. Αντιθέτως απαιτούσε να γίνουν μεταφορές ακόμη και με το χέρι ή με σιδηροδρομικά βαγονέτα. Αν πας ποτέ στην περιοχή και μιλήσεις με τους ντόπιους θα έχουν να σου διηγηθούν διάφορες ιστορίες από τα παλιά.

shutterstock 1804049350

shutterstock 1804049350

Θα σου μιλήσουν για ιστορίες άλλων εποχών. Και πάντα πρωταγωνιστής θα είναι το αλάτι Μεσολογγίου. Ο θησαυρός της περιοχής. Το αγνό και λευκό χρυσάφι της λιμνοθάλασσας. Σαν κοιτάξεις από ψηλά, οι Αλυκές μοιάζουν με ένα παζλ που έχει πολλά και πολλές φορές όμοια κομμάτια.

Οι Αλυκές Μεσολογγίου και η ιστορία τους

Η παραγωγή του αλατιού στις αλυκές Μεσολογγίου γίνεται με μια απλή και για να πούμε την αλήθεια, πανάρχαια μέθοδο. Ουσιαστικά το αλάτι παράγεται από την εξάτμιση της θάλασσας με την βοήθεια του ήλιου και του ανέμου. Οι Αλυκές Μεσολογγίου αγγίζουν σε έκταση τα 11.500 στρέμματα ενώ όσον αφορά την παραγωγή τους σε αλάτι, φτάνουν περίπου τους 130.000 τόνους ετησίως.

Η δεύτερη Αλυκή, η λεγόμενη μαύρη στην περιοχή Τουρλίδα έχει έκταση 2.500 στρέμματα και παράγει 15.000 τόνους. Το Μεσολόγγι έχει τη μεγαλύτερη παράδοση στην αλατοποιία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ιστορία αιώνων η οποία εκτυλίσσεται στα ζεστά και ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας. Ένα μέρος με το χρυσάφι της Ελλάδας που έχει άσπρο χρώμα και νοστιμίζει τη ζωή μας καθημερινά…

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *