Το μακάβριο θέαμα των κρεμασμένων νεκρών μοναχών στο Παλέρμο

cf84cebf cebcceb1cebaceacceb2cf81ceb9cebf ceb8ceadceb1cebcceb1 cf84cf89cebd cebacf81ceb5cebcceb1cf83cebcceadcebdcf89cebd cebdceb5ceba

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα, και ομολογουμένως ενδιαφέροντα, σημεία στο Παλέρμο, συναντάται κάτω από τους δρόμους της πόλης. Εκεί, στις Κατακόμβες της Μονής των Καπουτσίνων ένα εντυπωσιακό για μερικούς και μακάβριο για τους περισσότερους θέαμα περιμένει τους επισκέπτες αυτού του περίεργου αξιοθέατου.

Περίπου 2.000 μούμιες των νεκρών μοναχών -πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή από μούμιες σε όλη την Ευρώπη- «υποδέχονται» τους πιο τολμηρούς επισκέπτες της πόλης κρεμασμένες στους τοίχους της μονής, παραταγμένες η μία δίπλα στην άλλη.

Για να κατανοήσουμε την δημιουργία αυτού του θεάματος, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο στο 1.600. Τότε, λοιπόν, το νεκροταφείο το οποίο προορίζονταν για τους μοναχούς Καπουτσίνους είχε γεμίσει. Αντί, λοιπόν, να το επεκτείνουν δημιουργώντας νέους χώρους ταφής, όταν πέθανε ο μοναχός Silvestro του Gubbio, αποφασίστηκε να δημιουργήσουν τις κρύπτες κάτω από το νεκροταφείο.

Έτσι, μουμιοποίησαν το νεκρό μοναχό με σκοπό να μπορούν ακόμη να προσεύχονται μαζί του. Πρόκειται για τον μοναχό στην είσοδο των κατακομβών που υποδέχεται το κοινό ακόμη και εκατοντάδες χρόνια μετά το θάνατό του.

shutterstock 1031744308

shutterstock 1031744308

Η συγκεκριμένη πρακτική «ταφής» υιοθετήθηκε μόνο για τους μοναχούς Καπουτσίνους, ενώ ήταν διαθέσιμη και για τους κατοίκους του Παλέρμου που μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το κόστος της. Η αρκετά δαπανηρή διαδικασία συντήρησης των σορών, μάλιστα, αποτελούσε στοιχείο γοήτρου και μόνο οι πλουσιότερες οικογένειες του Παλέρμο μπορούσαν να αντέξουν.

Οι κατακόμβες χωρίζονται σε διάφορα τμήματα, με τους ιερείς να είναι ντυμένοι με τα ιερά τους και τους στρατιωτικούς και δημόσιους αξιωματούχους να φορούν ακόμη τις στολές τους. Υπάρχουν ειδικά δωμάτια για παρθένες, γυναίκες, άνδρες, παιδιά και βρέφη. Μερικά σώματα είναι βαλσαμωμένα και παρουσιάζονται μέσα σε γυάλινες θήκες, ενώ άλλα κρέμονται σε όρθια θέση πάνω από τους τοίχους. Απορία προκαλεί το γεγονός, δε, ότι πολλά από τα σώματα προστατεύονται από συρματόσχοινα, καθώς δεν ήταν λίγοι οι επισκέπτες που έπαιρναν οστά από τις μούμιες ως μακάβρια αναμνηστικά!

Ένας από τους πιο διάσημους «κατοίκους» των κατακομβών είναι η Rosalia Lombardo, ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών που πέθανε από πνευμονία. Ντυμένη με ένα φόρεμα για πάρτι, φαίνεται σαν να κοιμάται μέσα στο γυάλινο φέρετρό της.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *