Το πέτρινο χωριό του Πάρνωνα «πνιγμένο» από έλατα

cf84cebf cf80ceadcf84cf81ceb9cebdcebf cf87cf89cf81ceb9cf8c cf84cebfcf85 cf80ceaccf81cebdcf89cebdceb1 cf80cebdceb9ceb3cebcceadcebd

Σε υψόμετρο 700 μέτρων στο δρόμο προς Καστάνιτσα (από τα πιο δημοφιλή χωριά του Πάρνωνα), και σε απόσταση 30 χλμ. από το Άστρος, συναντάται ένα γραφικό και άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριό, παραδομένο στην αγκαλιά ενός πλούσιου και καταπράσινου ελατοδάσους.

Η Σίταινα, με τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, τα γραφικά αλώνια και πηγάδια, χωρίζεται σε δύο συνοικίες από μια καταπράσινη ρεματιά του Βρασιάτη, το Γαλατά στους πρόποδες του Πλακιά και τον ελατοσκέπαστο Μαντζανά, κάτω από το βουνό Ζηπουνιά.

Η φύση προίκισε την περιοχή αφειδώς, με το πλούσιο δάσος του χωριού να έχει χαρακτηριστεί ως φυσικό μνημείο. Με αμέτρητα και πανέμορφα έλατα, πεύκα, καρυδιές, διάφορα φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα, αλλά και παλιά μονοπάτια και εντυπωσιακά οροπέδια, κερδίζει το ενδιαφέρον του κοινού, και κυρίως των φυσιολατρών.

kyez5m3m

kyez5m3m

Στα πιο χαρακτηριστικά του στοιχεία τα περίπου 100 πέτρινα κτίρια τοπικής τσακώνικης αρχιτεκτονικής, χαμηλά σπίτια ή επιβλητικά αρχοντικά και πύργοι, με όμορφους κήπους και μπαλκόνια, που συνδυάζουν υψηλή αισθητική με λειτουργικότητα, καθώς και οι άφθονες πηγές και όμορφες βρύσες που δροσίζουν τους περαστικούς.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας Ζαγγόλης, όπου κατέφυγαν οι κάτοικοι της Σίταινας μετά την καταστροφή της από τον Ιμπραήμ. Το χωριό μαζί με την Καστάνιτσα και τον Πραστό υπήρξε ο πυρήνας της Τσακωνιάς.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *