«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»: Το πάντα επίκαιρο έργο του Λόρκα από το ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα… ΠΗΓΗ…

cf84cebf cf83cf80ceafcf84ceb9 cf84ceb7cf82 cebccf80ceb5cf81cebdceaccf81cebdcf84ceb1 ceaccebbcebccf80ceb1 cf84cebf cf80ceaccebd

Από την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 επιστρέφει στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το αριστούργημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μια παράσταση ορόσημο για τις καταπιεσμένες γυναίκες όλου του κόσμου.

Διαχρονικό και επίκαιρο, το έργο πραγματεύεται την καταπίεση των γυναικών και τον εγκλεισμό, με την Μπερνάρντα, μια μορφή ηγετική και μαζί τυραννική, η οποία σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της οικογένειάς της, να θέτει αυστηρούς κανόνες, όρους και όρια, στερώντας την ελευθερία από τις κόρες της.

unnamed 17

Θα υποταχτούν τα κορίτσια ή θα συγκρουστούν με τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες; «Ψάχνω να βρω τον τρόπο να τους πω να φύγουν από κει, τον τρόπο να τους δείξω πώς να φύγουν. Όμως εκείνες μένουν. Δεμένες η μία με την άλλη και την άλλη και την άλλη», αναφέρει στο σκηνοθετικό της σημείωμα η Εύη Σαρμή.

Η μετάφραση είναι του Νίκου Γκάτσου, τα σκηνικά-κοστούμια του Αλέξανδρου Πιεχόβιακ, τη μουσική υπογράφει ο Κωστίκας Τσολάκου, την επιμέλεια κίνησης-χορογραφία η Ιωάννα Δεμερτζίδου, τους φωτισμούς του ο Άρης Βακός.

Παίζουν οι: Μαρία Χατζηιωαννίδου (Μπερνάρντα Άλμπα), Λίλιαν Παλάντζα (Μαρία Χοσέφα), Χρύσα Ζαφειριάδου (Ανγκούστιας), Μομώ Βλάχου (Μαγδαλένα), Ελένη Θυμιοπούλου (Αμέλια), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Μαρτίριο), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Αδέλα), Ιωάννα Παγιατάκη (Πόνθια), Ελευθερία Αγγελίτσα (Υπηρέτρια), Μάρα Μαλγαρινού (Κορίτσι).

unnamed 18

Η παράσταση, 110 λεπτών, που ανεβαίνει στο Φουαγιέ Θεάτρου ΕΜΣ κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00 και Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 είναι ακατάλληλη για κάτω των 16 ετών.

Οι σκηνές του ΚΘΒΕ λειτουργούν ως covid free χώροι για θεατές που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 ή έχουν νοσήσει.

ΠΗΓΗ