Τυχαία ανακάλυψη στην Αρχαία Ολυμπία: Στο φως χάλκινο ειδώλιο ταύρου

Στην παρατηρητικότητα αρχαιολόγου οφείλεται η ανακάλυψη σπουδαίου αρχαιολογικού ευρήματος στην…

cf84cf85cf87ceb1ceafceb1 ceb1cebdceb1cebaceaccebbcf85cf88ceb7 cf83cf84ceb7cebd ceb1cf81cf87ceb1ceafceb1 cebfcebbcf85cebccf80ceafceb1
facebookeidiolio

Σύμφωνα με την πρώτη εξέταση, ήταν ένα από τα χιλιάδες αναθήματα που αφιερώθηκαν στο ιερό του Δία και η αποκάλυψή του οφείλεται στην αρχαιολόγο Ζαχαρούλα Λεβεντούρη που παρατήρησε πως το ένα κέρατό του εξείχε από την επιφάνεια του εδάφους, έπειτα και από τις πρόσφατες, έντονες βροχοπτώσεις.

Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια αυτοψίας που διενεργούσε ομάδα επιστημόνων αποτελούμενη από στελέχη Κεντρικών Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το μικρό, ακέραιο ειδώλιο εντοπίστηκε πλησίον του Ναού του Διός στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας. Αφαιρέθηκε αμέσως μετά τον εντοπισμό του και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια, όπου έτυχε της φροντίδας των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Τώρα αναμένει καθαρό τους αρχαιολόγους να το μελετήσουν ενδελεχώς και να το εντάξουν τυπολογικά και χρονολογικά.

Το υπουργείο προσθέτει πως -σύμφωνα με την πρώτη εξέταση – το καλοφτιαγμένο και άριστης διατήρησης ειδώλιο του χάλκινου ταύρου απετέλεσε ένα από τα χιλιάδες αναθήματα που αφιερώθηκαν στον πανίσχυρο Δία στο μεγάλο του ιερό της Ολυμπίας κατά τη γεωμετρική εποχή (1050-700 π.Χ.).

Ο ταύρος, όπως και ο ίππος, ήταν από τα πλέον σημαντικά ζώα για την επιβίωση του ανθρώπου και τη δημιουργία πολιτισμού έως και τη σύγχρονη εποχή. Έτσι απέκτησε αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο στη λατρεία των θεών της αρχαιότητας, δηλαδή να αποτελεί προσφιλές αντικείμενο, το οποίο αφιερωνόταν από τους πιστούς προς εξευμενισμό τους, παρακλητικά ή ως ένδειξη ευαρέσκειας.

Όπως τα δεκάδες παρόμοια ειδώλια που απεικονίζουν ζώα ή ανθρώπινες μορφές, το χάλκινο ταυράκι φαίνεται πως είχε προσφερθεί από κάποιον πιστό κατά την ώρα της θυσίας, καθώς αυτό μαρτυρούν τα έντονα ίχνη καύσης στις επικαθίσεις και τα ιζήματα που αφαιρέθηκαν κατά τον καθαρισμό του.

Μεγάλος αριθμός ειδωλίων από αυτά που βρέθηκαν στο παχύ στρώμα της τέφρας από τον βωμό του Διός που κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή της Άλτεως εκτίθεται στη δεύτερη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας και είναι δηλωτικός της σπουδαιότητας του Ιερού της Ολυμπίας ως πανελλήνιου κέντρου.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο που ετοίμασε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας από τον εντοπισμό και τη συντήρηση του χάλκινου ειδωλίου του ταύρου:

[embedded content]

ΠΗΓΗ