«Τύμπανα πολέμου» ανάμεσα σε Ευρώπη και Κίνα – «Θα έρθουμε στη Μεσόγειο, αν έρθετε εδώ»

cf84cf8dcebccf80ceb1cebdceb1 cf80cebfcebbceadcebccebfcf85 ceb1cebdceaccebcceb5cf83ceb1 cf83ceb5 ceb5cf85cf81cf8ecf80ceb7 ceba
facebookAP18129233237974

Ένα δημοσίευμα βάζει… φωτιά στις σχέσεις του ΝΑΤΟ και της Κίνας με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της ασιατικής χώρας, Γουέι Φενγκέ.

Εάν οι μεγάλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν να έρθουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μπορεί και η Κίνα να έρθει στη Μεσόγειο, αναφέρει ο αγγλόφωνος ιστότοπος της κινεζικής ταμπλόιντ εφημερίδας Global Times, η οποία απηχεί τις απόψεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Ο υπουργός Άμυνας Γουέι Φενγκέ βρίσκεται σε επίσκεψη σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για να ενισχύσει τη συνεργασία με τους στρατιωτικές τους δυνάμεις, σε μια στιγμή που ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν πολεμικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» σημειώνουν οι Global Times σε πρόσφατο δημοσίευμά τους.

«Δεδομένου ότι οι ξένοι αναλυτές θα συνδέσουν πιθανώς τα δύο γεγονότα, Κινέζοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν την Πέμπτη (25 Μαρτίου) ότι η Κίνα έχει υψηλό επίπεδο δυνατοτήτων όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα ανταποκριθεί επίσης σε προκλητικές κινήσεις από άλλες» επισημαίνει με νόημα η εφημερίδα.

«Η επίσκεψη θα ενισχύσει την παραδοσιακή φιλία της Κίνας και την πραγματιστική συνεργασία με τις αμυντικές αρχές και τις στρατιωτικές δυνάμεις αυτών των χωρών, ωθώντας για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη στρατιωτικών σχέσεων, δήλωσε στις 25 Μαρτίου ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας Ρεν Γκουόγικανγκ.

«Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ ανέπτυξαν πρόσφατα, ή ανακοίνωσαν σχέδια ανάπτυξης πολεμικών πλοίων στη Σινική Θάλασσα για τις λεγόμενες επιχειρήσεις ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Αυτό περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ξένοι αναλυτές θα τείνουν να συσχετίσουν την επίσκεψη του Γουέι με αυτά τα σχέδια των μελών του ΝΑΤΟ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με Κινέζους παρατηρητές» τονίζει η κινεζική εφημερίδα.

«Η επίσκεψη του Γουέι στις τέσσερις χώρες βασίζεται στις καλές διμερείς σχέσεις της Κίνας με αυτές και οι στρατιωτικές σχέσεις ήταν πάντα συνεχείς» σχολίασε από πλευράς του ο Κινέζος αναλυτής Κούι Χονγτζιάν στους Global Times.

«Υπάρχουν υψηλές προοπτικές όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε μη παραδοσιακούς τομείς ασφάλειας, όπως η συνεργασία στον αφοπλισμό, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες όπως τα drones και η Τεχνητή Νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια», δήλωσε ο Κούι, σημειώνοντας ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να υπάρξουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ανταλλαγές επισκέψεων. Θα μπορούσε επίσης να συμπεριλαμβάνεται και συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, ανέφεραν οι αναλυτές.

«Μερικά μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να παίξουν ορισμένους ρόλους ασφαλείας στην λεγόμενη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Η Κίνα μπορεί να απαντήσει συμμετέχοντας σε υποθέσεις ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη και να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να κατανοήσει περισσότερα για την Κίνα ως παγκόσμιο παράγοντα ασφαλείας», δήλωσε ο Κούι.

«Ορισμένοι από τους προορισμούς του Γουέι είναι επίσης χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, και το ΝΑΤΟ δεν έχει ενιαία αντίληψη για την Κίνα, με πολλές χώρες να αναζητούν συνεργασία αντί για αντιπαράθεση», ανέφεραν οι αναλυτές.

«Η Κίνα πρέπει να ενισχύσει τις στρατιωτικές σχέσεις και τη συνεργασία ασφάλειας με τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Κούι, σημειώνοντας ότι το κινεζικό ναυτικό θα μπορούσε επίσης να στείλει πολεμικά πλοία για τη διεξαγωγή αποστολών και να επισκεφτεί φιλικές χώρες εκεί. «Εάν μπορούν να έρθουν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μπορούμε επίσης να πάμε στη Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος αναλυτής.

Τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Κίνας. Κατά τη μεταξύ τους συζήτηση επιβεβαιώθηκε η βαθιά φιλία που ενώνει τους δυο λαούς και ο αμοιβαίος θαυμασμός για τα σπουδαία επιτεύγματα των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας, που εκφράζεται και με τη συμμετοχή τους στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Πηγή: globaltimes.cn

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή Θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η σύλληψη στο γαλακτοπωλείο, η σειρά της ΕΡΤ και οι πιθανοί συνεργοί

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *