«Φιλελληνική Βιβλιοθήκη»: Μια πολύτομη έκδοση με σπάνια ντοκουμέντα για την ελληνική επανάσταση

Περισσότερα… ΠΗΓΗ…

cf86ceb9cebbceb5cebbcebbceb7cebdceb9cebaceae ceb2ceb9ceb2cebbceb9cebfceb8ceaecebaceb7 cebcceb9ceb1 cf80cebfcebbcf8dcf84cebf

Η «Φιλεληνική Βιβλιοθήκη» είναι μια πολύτομη εκδοτική σειρά των Εκδόσεων Παρισιάνου με έργα αναφοράς από έγκριτους ιστορικούς και μελετητές καθώς και αδημοσίευτα ντοκουμέντα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί ιστορικό ορόσημο πρώτου μεγέθους. Θέλοντας να υπηρετήσουν και να ενισχύσουν την ιστορική γνώση και μνήμη, οι Εκδόσεις Παρισιάνου εγκαινίασαν την εκδοτική σειρά «Φιλελληνική Βιβλιοθήκη».

Η σειρά θα εκταθεί σε ικανό αριθμό τόμων και θα περιλάβει πολύτιμες μαρτυρίες, απομνημονεύματα και βιογραφίες ονομαστών φιλελλήνων, σπάνια ντοκουμέντα καθώς και εμπεριστατωμένες μελέτες για τη ζωή και τη δράση τους.

Οι πρώτοι δύο τίτλοι της σειράς, που κυκλοφόρησαν τον περασμένο Μάρτιο, είναι οι εξής: «Ο κατάλογος των φιλελλήνων του Ερρίκου Φορνέζη», των Κώστα Παπαηλιού και Αναστασίας Τσαγκαράκη και «Η εποχή των φιλελλήνων», των Γουλιέλμου Μπαρτ και Μαξ Κέριχ-Κορν.

Το βιβλίο «Ο κατάλογος των φιλελλήνων του Ερρίκου Φορνέζη» εναρκτήριος τίτλος της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης», έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό. Ο Ελβετός Ερρίκος Φορνέζης ήρθε με τη βοήθεια του Εϋνάρδου στην Ελλάδα, πολέμησε για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και συνέταξε τον πλέον αναλυτικό κατάλογο των φιλελλήνων από έναν σύγχρονό τους.

16 11 06 image 61432550eb934

Ο εν λόγω κατάλογος εκδίδεται για πρώτη φορά στο γαλλικό πρωτότυπο και σε καινούργια ελληνική μετάφραση, πλαισιωμένος από εκτενείς εισαγωγικές μελέτες και πλούσιο σχολιασμό.

«Η εποχή των φιλελλήνων», που εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά, είναι το έργο ζωής του Μαξ Κέριχ-Κορν, ο οποίος, με βάση τα χειρόγραφα του ιστορικού Γουλιέλμου Μπαρτ, συγκέντρωσε με κόπο και επί 20 χρόνια λεπτομερείς πληροφορίες για τους φιλέλληνες, καταρτίζοντας τον πλέον αναλυτικό κατάλογο, που απαρτίζεται από περίπου 800 ονόματα. Πρόκειται δε για ένα έργο μνημειώδες. Οι εκτενείς πληροφορίες που περιλαμβάνει είναι ανεκτίμητες, ενώ μέσα από τις σελίδες του φωτίζεται τόσο η ζωή και η δράση των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας όσο και μια ολόκληρη εποχή.

Προσφάτως κυκλοφόρησε και ο τρίτος τόμος της σειράς: «Οι Γάλλοι φιλέλληνες στον Αγώνα της ανεξαρτησίας» της Αναστασίας Τσαγκαράκη.

COVER

Στο βιβλίο εξετάζεται ο ρόλος των κύριων Γάλλων αξιωματικών στον σχηματισμό του Ελληνικού Τακτικού Στρατού κατά τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, δηλαδή, από το 1821 έως το 1831, χρονολογία δολοφονίας του Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Οι προσπάθειες στρατιωτικής οργάνωσης που κατέβαλαν οι Γάλλοι αξιωματικοί, τόσο κατά την επαναστατική όσο και κατά την Καποδιστριακή περίοδο, είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική στρατιωτική πραγματικότητα και έθεσαν τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε ο Ελληνικός Τακτικός Στρατός.

Παράλληλα με την έκδοση των τόμων της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης», πολλά δυσεύρετα αρχειακά ευρήματα και νέα στοιχεία θα αναρτώνται ως «Επιπλέον υλικό» με ελεύθερη πρόσβαση στον ιστότοπο των Εκδόσεων Παρισιάνου https://www.parisianou.gr/el/catalog/

Τη γενική εποπτεία και επιμέλεια της «Φιλελληνικής Βιβλιοθήκης» έχει ο Κώστας Παπαηλιού.

ΠΗΓΗ