Ψυχή Βαθιά: Το όμορφο χωριό της Καστοριάς που έγιναν γυρίσματα για την ταινία

cf88cf85cf87ceae ceb2ceb1ceb8ceb9ceac cf84cebf cf8ccebccebfcf81cf86cebf cf87cf89cf81ceb9cf8c cf84ceb7cf82 cebaceb1cf83cf84cebfcf81ceb9

Αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό για μια από τις πιο γνωστές και επιτυχημένες ελληνικές ταινίες. Ήταν μαζί με άλλα χωριά, ο τόπος που επιλέχθηκε για να ξετυλιχθεί το σενάριο από το «Ψυχή Βαθιά», μια ελληνική ταινία βασισμένη στα γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου. Η δραματική, πολεμική ταινία του Παντελή Βούλγαρη είναι μια παραγωγή του 2009. Για να γίνουν τα γυρίσματα επιλέχθηκε η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και του Γράμμου.

Ψυχή Βαθιά: Η υπόθεση της ταινίας

Η δραματική ελληνική εξελίσσεται το 1949 κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του Εμφυλίου Πολέμου, στον Γράμμο και στο Βίτσι. Κεντρικοί ήρωες της ταινίας είναι δύο αδέρφια, ο 17χρονος Ανέστης και ο 15ρονος Βλάσης. Ο πρώτος είναι επιστρατευμένος από τον ανθυπολοχαγό Τριαντάφυλλο του Εθνικού Στρατού, και ο αδελφός του Βλάσης από τον Καπετάν Ντούλα του Δημοκρατικού Στρατού ως οδηγοί καθώς μεγάλωσαν και ξέρουν την περιοχή.

Μαζί με άλλους στρατιώτες και αντάρτες τα αδέρφια συμμετέχουν στον πόλεμο στον οποίο σκοτώνονται πολλοί νέοι. Οι δύο τους παρά τις αντίξοες συνθήκες καταφέρνουν να συναντηθούν κρυφά τρεις φορές. Στην τελευταία φορά, ο Ανέστης προσπαθεί να πείσει τον Βλάση να έρθει με το μέρος του, όπως ο Βλάσης έχει γίνει πολυβολητής, γνωστός ως συναγωνιστής Φλόγας, και έχει τιμηθεί με το παράσημο του Γράμμου.

shutterstock617011052

shutterstock617011052

Το όμορφο ελληνικό χωριό που έγιναν γυρίσματα για την ταινία

Ένα από τα χωριά που επιλέχθηκε για να γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας είναι ένας ορεινός οικισμός στην Καστοριά. Ο λόγος, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv για τον (ή την σύμφωνα με πολλούς) Κρανιώνα. Πρόκειται για ένα σχεδόν έρημο χωριό το οποίο, μάλιστα, παλιά ονομαζόταν Δρανοβαίνη. Κάποτε ζούσαν εκεί 42 οικογένειες οι οποίες κάποια στιγμή το εγκατέλειψαν.

Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη του Εμφύλιου Πολέμου 28 από τις οικογένειες και συγκεκριμένα 152 άτομα μετανάστευσαν στη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Κάποιες ακόμη οικογένειες εγκαταστάθηκαν στο γειτονικό χωριό Μικρολίμνη των Πρεσπών. Τελικά κατά τη δεκαετία του 1970 σχεδόν όλοι οι κάτοικοι μετεγκαταστάθηκαν στον Nέο Οικισμό των Κορεστίων.

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό στο χωριό είναι τα πλίνθινα σπίτια του που πιθανόν το θυμάσαι, αν έχεις δει την ταινία Ψυχή Βαθιά. Σήμερα είναι σχεδόν έρημο αλλά θυμίζει πάντα τις σκηνές από τη δραματική και πολύ συγκινητική ταινία του Βούλγαρη.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *