Σήμερα πήραν τα αναδρομικά τους

EFKA

Πάνω από 900.000 συνταξιούχοι πήραν τα αναδρομικά τους. Σε αυτό τον γύρω της διεκδίκησης των αναδρομικών θα λάβουν χώρα μόνο όσοι από το έτος του 2012 είχαν κύρια σύνταξη ή εισόδημα από κύριες συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Ο αγώνας για τα αναδρομικά ξεκίνησε από τις 23/10 και μένει να λήξη μέχρι στις 29/10 

Από σήμερα έχουν πληρωθεί συνταξιούχοι που ανήκουν στο ταμείο ΟΑΕΕ  και ΕΤΑΑ, ΟΓΑ και στις 29 του μήνα θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Τα αναδρομικά που θα δοθούν στους δικαιούχους θα αφορά μόνο για τα συγκεκριμένα έτη, για το 2015 και 2016.  

Στο δεύτερο γύρω ξεκινούν οι αιτήσεις για τους κληρονόμους των συνταξιούχων, που έχουν αποβιώσει μετά τον Ιούνιο του 2015. Τα αναδρομικά θα είναι για τον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριο. Όπως είναι φυσικό οι αιτήσεις θα γίνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-εφκα, όπως είχαν γίνει και οι υπόλοιπες αιτήσεις. Βέβαια σε αυτή την σκυτάλη των αναδρομικών δεν θα είναι όλοι κερδισμένοι, θα πάρουν σε όσους δικαιούνται όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Τα αναδρομικά για αυτό τον μήνα κυμαίνονται από 667 εως 7.340 ευρώ σε δόσεις. Δεν θα είναι για όλους το ίδιο ποσό, ανάλογα τι θα ισχύει για τον κάθε ένα. Για παράδειγμα  οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ αλλά και των τραπεζών μπορεί να πάρουν 90 ευρώ το μήνα εως 188 με κριτήριο αν του δοθούν σε 36 δόσεις αλλιώς μπορεί να γίνει σε 60 δόσεις οπότε θα πάρουν από 55 εως 113 ευρώ. 

Στο ίδιο παιχνίδι των δόσεις θα παίζει και το ΙΚΑ, οι συνταξιούχοι θα λάβουν μηνιαίως από 63 εως 178 ευρώ αν είναι σε 36 δόσεις αλλιώς αν είναι σε 60 δόσεις θα λάβουν από 38 εως 107 ευρώ μηνιαίως. 

Ο δρόμος για τα αναδρομικά θα κρατήσει και για το Δεκέμβριο πριν τελειώσει ο χρόνος αυτός. Ο Δεκέμβριος θα είναι τυχερή για εκείνους δεν θα πάρουν για αυτό τον μήνα και για τον επόμενο και αυτή είναι όσοι ανήκουν στο ΝΑΤ και θα πάρουν αναδρομικά εως 7.091 και από 1.515 ευρώ. Ακόμη συνταξιούχοι δημοσίου θα πάρουν αναδρομικά εως 11.254, συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν εως 6.180  ευρώ και με μέγιστο ποσό των 882 ευρώ. Ακόμη εκείνοι που ανήκουν στο ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ θα λάβουν μέχρι 9.940, με μέγιστο ποσό των 790 ευρώ. 

Συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ και εκείνοι θα λάβουν μερίδιο από την πίτα που κυμαίνεται από 1.988 εως 7.615. ωστόσο οι  συνταξιούχοι των ΔΕΗ-ΤΑΠ θα πάρουν από 2.623 εως 7.167 εωρώ.  αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και εκείνοι που πληρώθηκα για πρώτη φορά την κύρια σύνταξη τους μετά τον Ιούνιο του 2015 ενώ είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης τον Μάιο του 2016 και εκείνοι θα πάρουν αναδρομικά κατά τον Δεκέμβριο. 

Όσοι δεν λάβαν αναδρομικά θα πιστωθούν οι λογαριασμοί τους εως 31/12, σε αυτή την φάση ανήκουν μόνο όσοι πήραν την πρώτη τους κύρια σύνταξη, οι οποίοι είναι του Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα. 

Όλοι αγωνιούν για τα ποσά που θα πάρουν και πόσα θα είναι συνολικά. Για αυτό το σκοπό έχει φτιαχτεί η ειδική πλατφόρμα για τον ΕΦΚΑ που λέγεται e-ΕΦΚΑ. Εκεί μπορείτε να δείτε το ποσό που σας αναλογεί αλλά και τις κρατήσεις που σας έχουν γίνει. 

Ας δούμε βήμα προς βήμα πως μπορούμε να μπούμε στο e-EΦΚΑ 

  1. Πηγαίνετε στην μηχανή αναζήτησηs και πληκτρολήστε e-εφκα, μετά επιλέξτε το πρώτο αποτέλεσμα που θα σας δείξει, το ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ασφαλισμένους | e-ΕΦΚΑ e εφκα
  2. Στην σελίδα που μπείτε ακριβώς επάνω στο μενού που αναγράφονται ασφαλισμένοι, εργοδότες, συνταξιούχοι,επιλέξτε συνταξιούχοι. e εφκα2
  3. Αφού πατήσετε το μενού συνταξιούχοι, επιλέξτε πληρωμές e εφκα3 
  4. Μετά επιλέξτε εκτύπωση ενημερωτικού σημειώματος επιστροφής μειώσεων συντάξεων e εφκα4 
  5. Αφού το πατήσετε, θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε με το taxisnet, πατήστε το κουμπί “ συνέχεια στο TAXISNET” e εφκα5
  6. Αυτόματα θα μπείτε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πατήστε το username, το password. Αν δεν ξέρετε τον κωδικό και το username ρωτήστε τον λογιστή σας, με αυτά μπορούμε να δούμε και στην φορολογία. e εφκα6
  7. Αφού τους γράψετε θα χρειαστεί να πατήσετε εξουσιοδότηση. e εφκα7
  8. Τέλος θα πρέπει να σημειώσετε τον αριθμό φορολογικού μητρώου αλλά και το ΑΜΚΑ και πατήστε είσοδος. e εφκα8 

 

Πηγή 

https://www.naftemporiki.gr/story/1651238/pistonontai-simera-ta-anadromika-se-pano-apo-900000-suntaksiouxous 

https://www.skai.gr/news/finance/anadromika-ksekinoun-oi-pliromes-poioi-syntaksiouxoi-kai-pote-tha-ta-lavoun 

https://www.tovima.gr/2019/10/13/finance/anadromika-syntaksiouxon-apo-ton-oktovrio-kai-me-doseis-i-katavoli-tous/ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *