190.000 Πουλερικά θανατώθηκαν

gripi twn ptiwn poulia

Και έτσι που νομίζαμε πως ξεμπερδέψαμε με την γρίπη των πουλερικών διότι εδώ και αρκετούς μήνες δεν είχαν ακούσει καμία είδηση σχετικά με αυτό το θέμα, κάνει την εμφάνιση του τώρα στην Ολλανδία. Τουλάχιστον 190.000 πουλερικά θανατώθηκαν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών.  

To υπουργείο της Γεωργίας της  Ολλανδίας θανάτωσαν τα πουλερικά, τα οποία είχαν εντοπιστεί από τα δυο εκτροφεία. Ακόμη άλλες 100.000 όρνιθες στο Χέκεντορπ, στην Χαούντα κοντά και άλλους 90.000 νεοσσούς στο εκτροφείο Βιτμάρσουμ, στο Φρίσλαντ, θανατώθηκαν. Και τα δυο εκτροφεία απολυμάνθηκαν για την μείωση της διασποράς της γρίπης. Κατά τον μήνα Οκτώβριο είχαν βρεθεί αρκετά κρούσματα γρίπης σε πολλά από τα αγροκτήματα της Ολλανδίας. 

Τι είναι η γρίπη των πτηνών; 

Είναι μια μολυσματική νόσο που προκύπτει από τον ιό της γρίπης που λέγεται τύπου Α, προσβάλει πρώτα όλα τα πτηνά αλλά κυρίως τα εκτρεφόμενα όπως κοτόπουλα, γαλοπούλες, πάπιες και χήνες. Ώς κύριος υπαίτιος για την διασπορά του ιού είναι τα υδρόβια αποδημητικά πουλιά κατά την μετανάστευση τους. Από τους 15 ορότυπους που χτυπούν τα πτηνά, οι τύποι H5 ΚΑΙ H7 είναι η πιο εξελιγμένη και μπορεί να γίνει αρκετά εύκολη μια μεγάλη μετάδοση του ιού, ο οποίος μπορεί να καταλήξει σε επιδημία. 

Στο 20 αιώνα έχουμε παρατηρήσει πως η νόσο της γρίπης στον άνθρωπο δεν είναι είναι η πρώτη φορά, διάφορους τύπους γρίπης πτηνών έχουν εμφανιστεί όπως H1N1, H2N2,H3N2, εκείνα όμως που προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια των πτηνών είναι τα λεγόμενα υψηλά παθογόνα στελέχη όπως το H5, H7, H9 και από τα οποία προκύπτουν σοβαρές αρρώστιες. Δεν υπάρχει ή δεν έχει βγεί στην αγορά κάποιο εμβόλιο για την γρίπη των πτηνών ώστε ο άνθρωπος να αποκτήσει αντισώματα. Οπότε ο άνθρωπος μπροστά σε έναν από τους τύπους της γρίπης των πτηνών όπως το H5N1 είναι αβοήθητος μιας και είναι ο επικίνδυνο και για τον άνθρωπο. 

Ποιοι κινδυνεύουν; 

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο ειδικά αν έρθει σε επαφή με κάποιο μολυσμένο πτηνό ή αν ακουμπήσει μια επιφάνεια με εκκρίσεις του πτηνού. Πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μας ενημερώσουν πως ο συγκεκριμένος ιός τύπου H5N1 έχει μεταλλαχθεί και μεταφέρετε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πιθανόν να οδηγηθεί σε πανδημία με εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο.  

Τα άτομα που έχουν φάρμες και εκτρέφουν πουλερικά, χήνες, πάπιες, είναι πιο επίφοβοι να κολλήσουν για αυτό πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των κτηνιατρικών αρχών κυρίως όταν τα εκτρέφουν με νερό και τροφή σε κλειστό χώρο. Η ενημέρωση στις αρχές είναι κάτι που χρήζει αναγκαίο σε περίπτωση που διαπιστώσουν μια ασυνήθιστη ροή θανάτου των πτηνών και να μην τα ακουμπάνε στην προκείμενη περίπτωση. Συνήθως οι κτηνοτρόφοι έχουν την συνήθεια να βάζουν κάποια πτηνά στο σπίτι τους ή τα παιδιά τους τα ακουμπούνε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής. Ποτέ να μην σφάζουν ετοιμοθάνατα πτηνά, τα οποία μπορεί να καταλήξουν στον πιάτο και να επιφέρει αρνητικές συνέπειες για την υγεία. 

Οι εργαζόμενοι σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κτηνίατροι, κυνηγοί, παρατηρητές πτηνών πρέπει να λαμβάνουν όλοι τους τα μέτρα προστασίας. 

Πως μεταδίδεται η νόσο; 

Η νόσο μεταδίδεται από την αναπνοή και από την επαφή στα περιττώματα όπως σάλιο, κόπρανα, ρινικές εκκρίσεις καθώς μετά την επαφή στα αντικείμενα ή επιφάνειες όπου έχει ακουμπήσει το νοσούμενο πτηνό. Προσοχή πρέπει να δοθεί και στα ρούχα και παπούτσια όπου μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με τα περιττώματα του μολυσμένου πτηνού. Ο ιός δεν παραμένει για πολύ με την μόνη διαφορά όταν είναι στην κοπριά τότε μένει για 3 μήνες. Ευτυχώς δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη για το αν μεταδίδεται και στο μαγειρεμένο κρέας. 

Συμπτώματα στον άνθρωπο; 

Μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα της απλής γρίπης όπως πυρετός, βήχας, μυαλγίες, καταβολή ή βαριά συμπτώματα πνευμονίας, λοιμώξεων οφθαλμού, εξαρτάται από τον τύπο του ιού ή όπως αλλιώς λέγεται στέλεχος του ιού. 

Πως καταστρέφεται ο ιός; 

Ο ιός σκοτώνεται αν ψήστε την τροφή μας στους 70 βαθμούς άλλωστε αυτό γίνεται και με άλλους παθογόνους μικροργανισμούς στα τρόφιμα. Πάντως οι καταναλωτές πρέπει να συμμορφώνονται με τις πρακτικές υγιεινής όταν διαχειρίζονται και προετοιμάζουν την τροφή τους προς κατανάλωση. Πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό, ο πάγκος να είναι καθαρός ή να τον πλένεται με σαπούνι και νερό. Το κρέας πάντοτε να είναι καλοψημένο στους 70 βαθμούς και τα προϊόντα των πουλερικών όπως είναι το αυγό. 

Στον αιώνα που ζούμε έχουν πραγματοποιηθεί τρείς πανδημίες, κατά την περίοδο μεταξύ του 1918-1920, το έτος 1957 και στο 1968. Και κάποιο πιθανό εμβόλιο να γινόταν σίγουρα δεν θα προστάτευε από όλους τους ιούς, το κάθε εμβόλιο είναι μόνο για ένα συγκεκριμένο ιό. 

  

Πηγές: 

capital.gr 

https://medlabgr.blogspot.com/2013/03/blog-post_28.html#ixzz6eXN058xs 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *