85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα παραμείνουν κενές, λόγω έλλειψης εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες

85 ceb5cebaceb1cf84cebfcebccebccf8dcf81ceb9ceb1 ceb8ceadcf83ceb5ceb9cf82 ceb5cf81ceb3ceb1cf83ceafceb1cf82 ceb8ceb1 cf80ceb1cf81ceb1cebc

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Korn Ferry, 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται να μην καλυφθούν έως το 2030, λόγω έλλειψης εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Το νούμερο είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι ισοδυναμεί, για παράδειγμα, με τον πληθυσμό της Γερμανίας. Ακόμη πιο εντυπωσιακό, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, η παγκόσμια έλλειψη ταλέντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπου $8,5 τρισ. μη πραγματοποιημένα ετήσια έσοδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεγάλο μέρος της έλλειψης θα προέλθει καθαρά από δημογραφικούς λόγους. Η Ιαπωνία και πολλά ευρωπαϊκά κράτη, καταγράφουν χαμηλά ποσοστά γεννήσεων εδώ και δεκαετίες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πλειοψηφία των baby boomers θα έχει απομακρυνθεί από το εργατικό δυναμικό έως το 2030, αλλά οι νεότερες γενιές δεν θα έχουν προλάβει να αναλάβουν πολλές από τις υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Μέχρι το 2030, η έκθεση εκτιμά ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει έλλειψη έως και 6 εκατ. εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης, ενώ στην Κίνα το έλλειμμα μπορεί να είναι διπλάσιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσουν έλλειμμα άνω των 6 εκατομμυρίων εξειδικευμένων εργαζομένων. Σε Ιαπωνία, Ινδονησία και Βραζιλία η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη, με έλλειψη ταλέντων έως και 18 εκατ. ειδικευμένων εργαζομένων.

laptop Ethernet Dedicated Internet business Small

 Αυξάνονται τα υβριδικά μοντέλα εργασίας και η εργασία χωρίς δέσμευση από φυσικά γραφεία 

“Η ανατρεπτική δυναμική της πανδημίας COVID-19 προκάλεσε την επιτάχυνση των υπαρχουσών τάσεων στην απασχόληση, οδηγώντας σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές αυτή των δημογραφικών”, τονίζει η Manpower. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι τεχνικές και οι προσωπικές δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η ικανότητα συνεργασίας και η ηγεσία θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένη ζήτηση. Αντίθετα, οι υποστηρικτικές θέσεις εργασίας στον τουρισμό, στο διοικητικό και νομικό κλάδο  θα υποστούν μείωση.

Περιγράφοντας το υφιστάμενο τοπίο στην εργασία, η Manpower τονίζει ότι σήμερα, σχεδόν οι μισοί (43%) εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η Covid-19 κρίση σηματοδοτεί το τέλος της καθημερινής εργασίας στο γραφείο. “Είτε αυτό είναι αλήθεια, είτε όχι, το on demand ανθρώπινο δυναμικό, τα υβριδικά μοντέλα εργασίας και η εργασία χωρίς δέσμευση από φυσικά γραφεία αυξάνονται”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της εταιρείας, η μείωση του “φυσικού” αποτυπώματος ενός οργανισμού, η μεγαλύτερη κινητικότητα και η δημιουργία ευκαιριών εργασίας πέραν των συνόρων μιας χώρας, θα είναι τα στοιχεία που θα λαμβάνουν υπόψη τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες για τις επιλογές τους. Για τους εργαζόμενους, αυτό σημαίνει ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης δεν συνδέονται, πλέον, μόνο με μια συγκεκριμένη τοποθεσία, καθώς παράλληλα υπάρχουν παγκόσμιες προοπτικές εργασίας.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *