Αυτός είναι ο λόγος που γκριζάρουν τα μαλλιά

malia903
Δήμητρα Αλεξανδρή

Οι άσπρες τρίχες είναι συνήθως σημάδι γήρανσης και δεν αρέσουν σε κανέναν όταν κάνουν την εμφάνιση τους. Βέβαια το πότε θα δει κανείς την πρώτη άσπρη τρίχα στα μαλλιά του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την κληρονομικότητα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν άσπρες τρίχες στην ηλικία που ξεκίνησαν να έχουν και οι γονείς και οι παππούδες τους. Υπάρχουν όμως και στοιχεία όπως οι ορμόνες, το κλίμα, οι τοξίνες και η εκθέση σε χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν το χρώμ των μαλλιών μέσα στα χρόνια.

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα αυτό που κάνει τα μαλλιά να χάνουν το χρώμα τους; Οι χρωστικές ουσίες που καθορίζουν το χρώμα και τον τόνο χρώματος των μαλλιών αποτελούνται από μελανοκύτταρα, τα οποία δίνουν μελανίνη στα κύτταρα που περιέχουν κερατίνη -την πρωτεΐνη των μαλλιών. Η ελαττωματική συντήρηση των μελανοκυττάρων με το πέρασμα των ετών σημαίνει ότι ολοένα και λιγότερη μελανίνη υπάρχει διαθέσιμη στο σώμα και άρα ολοένα και λιγότερα μαλλιά μπορεί να συντηρήσει ο οργανισμός μας στο αρχικό τους χρώμα.

Επίσης, το στρες και το άγχος ή ένα δυνατό σοκ μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία των λευκών μαλλιών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 στο επιστημονικό περιοδικό Cell απέδειξε ότι η πρωτεΐνη Wnt συντονίζει τον χρωματισμό των βλαστικών κυττάρων και συμβάλλει στην ανάπτυξη των θυλάκων των τριχών και των μελανοκυττάρων. Αυτή η πρωτεΐνη επηρεάζεται σημαντικά από τις ψυχολογικές μεταπτώσεις.

 

ΠΗΓΗ www.e-radio.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *