Brexit: Η Γαλλία απειλεί με βέτο – Tα τρία ακανθώδη θέματα

brexit ceb7 ceb3ceb1cebbcebbceafceb1 ceb1cf80ceb5ceb9cebbceb5ceaf cebcceb5 ceb2ceadcf84cebf tceb1 cf84cf81ceafceb1 ceb1cebaceb1
AP 20030493076520

Με βέτο απείλησε σήμερα η Γαλλία σε μία εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν θα θεωρεί ικανοποιητική, τη στιγμή που Λονδίνο και Βρυξέλλες επιταχύνουν για να έχουν ένα αποτέλεσμα τις προσεχείς ημέρες.

«Εάν υπάρξει μία συμφωνία που δεν θα είναι καλή… θα εναντιωθούμε», προειδοποίησε σήμερα ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Κλεμάν Μπον στο δίκτυο Europe 1. Με βέτο; «Ναι. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα βέτο».

Η Γαλλία θα κάνει τη δική της αποτίμηση του κειμένου τυχόν συμφωνίας. «Το οφείλουμε στους Γάλλους, το οφείλουμε στους αλιείς μας και σε άλλους τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο γάλλος υπουργός επαναλαμβάνοντας ότι ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία είναι υπαρκτός και «πρέπει να προετοιμασθούμε γι΄αυτό».

Η προειδοποίηση αυτή και η πίεση που ασκεί επί της διαπραγματευτικής διαδικασίας απηχεί την αυξανόμενη ανησυχία της Γαλλίας μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε υπερβολικές υποχωρήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να αποφύγει την λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου άνευ συμφωνίας.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, την ανησυχία αυτήν της Γαλλίας συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως η Ρώμη, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες και η Κοπεγχάγη. «Δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε μία μη ισόρροπη σχέση για τις επόμενες δεκαετίες», εξηγεί.
Διασφάλιση της ενότητας

Σε ένδειξη της διάστασης των απόψεων που υπάρχει μεταξύ των 27, πολλές ευρωπαϊκές πηγές δηλώνουν αντίθετα ότι η Γερμανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκουν μία συμφωνία «με κάθε τίμημα», όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα κρατήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, το τελευταίο δευτερόλεπτο αυτής της διαδικασίας για να διασφαλισθεί η μεταξύ μας ενότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Υπάρχει αυτήν την στιγμή μία διαπραγματευτική διαδικασία…Θα δούμε τις προσεχείς ώρες ή τις προσεχείς ημέρες όποια και αν είναι τα επόμενα στάδια», πρόσθεσε εξηγώντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρώτα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, πριν τα κράτη μέλη διαμορφώσουν άποψη «σε σχέση με αυτό που υπάρχει στο τραπέζι». «Δεν έχω την πρόθεση να προκαταλάβω», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται από την αρχή της εβδομάδας στο Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει σήμερα για τις τελευταίες συνομιλίες, με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας πριν από το τέλος του σαββατοκύριακου. Διαφορετικά τυχόν συμφωνία δεν θα είναι δυνατόν να επικυρωθεί εγκαίρως, πριν από την 31η Δεκεμβρίου, από τα εθνικά κοινοβούλια των 27.

Τα ακανθώδη θέματα

Χωρίς συμφωνία η οποία θα πλαισιώνει την σχέση τους από την 1η Ιανουαρίου, οι συναλλαγές ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα διέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, δηλαδή με την επιβολή δασμών και ποσοστώσεων, με τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ, που θα προστεθεί στο σοκ της επιδημίας του κορονοϊού.

Τρία ακανθώδη θέματα μπλοκάρουν την επίτευξη συμφωνίας: η πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, οι όροι ισότιμου ανταγωνισμού και ο τρόπος διευθέτησης των διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας.

Κυβερνητική πηγή στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε νέα αιτήματα, απροσδόκητα και αυστηρότερα, σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις, υπό την πίεση της Γαλλίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Αλοκ Σάρμα δήλωσε στο BBC ότι οι διαπραγματεύσεις του Brexit βρίσκονται σε δύσκολη φάση, με μία σειρά «ευαίσθητων θεμάτων» να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

«Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα. Σε αυτήν την βάση πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία».

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *