Brexit: Πέφτει η «αυλαία» στη 48χρονη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας

brexit cf80ceadcf86cf84ceb5ceb9 ceb7 ceb1cf85cebbceb1ceafceb1 cf83cf84ceb7 48cf87cf81cebfcebdceb7 cf83cf87ceadcf83ceb7 ceb5cf85
AP 20349299884088

Την πλάτη του σε μια θυελλώδη 48χρονη σχέση του με ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης γυρνά το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Brexit γίνεται πραγματικότητα σε λίγες ώρες, με μια νέα κατάσταση να διαμορφώνεται τόσο για τους Βρετανούς όσο και τους κατοίκους της γηραιάς ηπείρου.

Ουσιαστικά, η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα γίνει όταν χτυπήσουν μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, στις 23:00 ώρα Λονδίνου (01:00 της Πρωτοχρονιάς, ώρα Ελλάδας).

Επί πέντε χρόνια, οι φρενήρεις περιστροφές της κρίσης που δημιούργησε το Brexit κυριάρχησαν στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, «στοίχειωσαν» τις αγορές της στερλίνας και αμαύρωσαν τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως πεπεισμένου στυλοβάτη της δυτικής οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, γράφει το πρακτορείο Reuters, σε μια γλαφυρή περιγραφή της όλης κατάστασης.

Τζόνσον: Η χώρα θα παραμείνει ανοιχτή, γενναιόδωρη και εξωστρεφής

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε «απίστευτη στιγμή» την έξοδο της χώρας του από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, που θα συμβεί σήμερα, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία θα παραμείνει «ανοιχτή, γενναιόδωρη και εξωστρεφής».

«Είναι μια απίστευτη στιγμή. Έχουμε την ελευθερία μας στα χέρια μας και επαφίεται σε εμάς να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο», ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα στους κόλπους της Ε.Ε., το Brexit γίνεται πραγματικότητα απόψε για το Ηνωμένο Βασίλειο που επισήμως αποχώρησε στις 31 Ιανουαρίου αλλά επωφελήθηκε από τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο» για να μετριάσει το σοκ.

«Πιστεύω ότι το συντριπτικό ένστικτο του λαού αυτής της χώρας θα είναι να ενωθεί σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο όπου η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα εργάζονται από κοινού για να εκφράσουν τις αξίες μας σε όλον τον κόσμο», εκτίμησε ο συντηρητικός πρωθυπουργός και εκ των πρωτεργατών του Brexit.

Και αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι «ανοιχτό, γενναιόδωρο, εξωστρεφές, διεθνιστικό και υπέρ των ελεύθερων συναλλαγών», πρόσθεσε.

Μακρόν: Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει φίλος και σύμμαχός μας

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας τις ευχές του στους Γάλλους για το 2021, τόνισε ότι ακόμη και μετά το Brexit που σηματοδοτεί την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «φίλος και σύμμαχός μας».

«Αυτό το Brexit ήταν τέκνο της ευρωπαϊκής δυσαρέσκειας και πολλών ψεμάτων και ψευδών υποσχέσεων», είπε Μακρόν σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαβεβαιώνοντας πως σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, «το πεπρωμένο μας είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό».

Μετά από 48 χρόνια θυελλώδους σχέσης το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί απο το ευρωπαϊκό μπλοκ στις 01:00 τα ξημερώματα Πρωτοχρονιάς, ώρα Ελλάδας.

«Η διαδικασία του Brexit δεν έχει νικητές»

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης (CDU), Ντέιβιντ ΜακΆλιστερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και εντεταλμένος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, εκτιμά ότι από την διαδικασία του Brexit δεν βγήκε κανένας νικητής, ενώ και οι δύο πλευρές θα αποδυναμωθούν.

«Η διαδικασία του Brexit δεν έχει νικητές. Tόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Μεγάλη Βρετανία θα αποδυναμωθούν από το Brexit. Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν πάντοτε στον μετριασμό των σοβαρών συνεπειών και των μειονεκτημάτων για τους πολίτες και τις εταιρείες και την αποφυγή του χάους και της αβεβαιότητας σε περίπτωση ενός σκληρού, άτακτου Brexit στο τέλος του έτους», είπε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

«Η εμπορική συμφωνία για το Brexit θα αρχίσει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου. Έτσι, αποφεύγεται μια σκληρή ρήξη. Υπό τις δεδομένες συνθήκες, η επιτευχθείσα εμπορική συμφωνία είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Η συμφωνία είναι περιεκτική, δίκαιη και ισορροπημένη. Η μελλοντική εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται επομένως σε σταθερή και νομικά ασφαλής βάση. Επιπλέον υπάρχει η προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Μεταξύ ΕΕ και Μ. Βρετανίας.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *