Cumhuriyet: Αν και άλλες χώρες ακολουθήσουν το εμπάργκο των ΗΠΑ, η Τουρκία θα έχει πρόβλημα

cumhuriyet ceb1cebd cebaceb1ceb9 ceaccebbcebbceb5cf82 cf87cf8ecf81ceb5cf82 ceb1cebacebfcebbcebfcf85ceb8ceaecf83cebfcf85cebd cf84cebf ceb5

«Δύσκολα» βάζουν στην Άγκυρα οι προ ημερών αμερικανικές κυρώσεις, επηρεάζοντας άμεσα την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

«Εάν δεν βρεθεί λύση με τον Τζο  Μπάιντεν για τις αμερικανικές κυρώσεις λόγω των S-400, η κατάσταση θα εξελιχθεί δύσκολα για την Τουρκία» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, που παρουσιάζει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αμυντική τους βιομηχανία, λόγω του εμπάργκο.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι εξοπλιστικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας, για την παραγωγή του άρματος μάχης Altay Tank, εθνικού πολεμικού αεροσκάφους και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, εισέρχονται σε προβληματική περίοδο, που θα ενταθεί περαιτέρω, ειδικά αν και άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Το εν λόγω φιλόδοξο project παραγωγής αρμάτων μάχης έχει «κολλήσει στη λάσπη» λόγω του «παγώματος» των εξαγωγών κινητήρων από τη Γερμανία, που δημιουργεί επίσης εκνευρισμό στην τουρκική κυβέρνηση.

Παράλληλα αναφέρεται πως θα υπάρξει πρόβλημα και για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων που παράγει η Τουρκία, με μείωση εισόδων, ενώ το εμπάργκο από ΗΠΑ – και πιθανώς από χώρες της Ε.Ε. που θ’ ακολουθήσουν – θ’ αναγκάσουν την Άγκυρα να διαθέσει ακόμη περισσότερα κονδύλια για εσωτερική έρευνα και παραγωγή αμυντικών συστημάτων.

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας για τους S-400 ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρόεδρο της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ισμαϊλ Ντεμίρ και κατά τριών ακόμη μελών του οργανισμού.

Επίσης, περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην SSB.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ανέφερε: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA). Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας».

Σε δήλωσή του, ο ίδιος καλεί την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο. Προσθέτει ακόμη πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει να συνεχίσει τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Ανυποχώρητος Τσαβούσογλου

AP 19126673684217

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα, αφού εξετάσει τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24 o Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ήταν λανθασμένη νομικά και πολιτικά, ενώ τη χαρακτήρισε επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα.

Σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Άγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία.

Εξάλλου την αλλαγή της στάσης της Γαλλίας στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έθεσε ως όρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Παρίσι.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *