Δημιουργικός χρόνος με τα παιδιά το καλοκαίρι

Family fingers 1

Οδεύοντας στην καρδιά του καλοκαιριού το ΣΟΚ κλιμακώνεται για τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Πρόκειται για ένα καλοκαίρι διαφορετικό εφ΄ όσον βρίσκει τον μέσο Έλληνα σε δυσχερέστερη οικονομική κατάσταση και πιο φοβικό στην κυκλοφορία. Συγκριτικά με προηγούμενα καλοκαίρια φυσικά. 

Τα παιδιά όμως δεν κάνουν εκπτώσεις στις απαιτήσεις τους. Έτσι ο ευρηματικός γονιός καλείται να βρει τρόπο να κατευνάσει την απεριόριστη ενέργεια τους. Στόχος δεν είναι να μένουμε μέσα. Σίγουρα η βόλτα σε πολυσύχναστους χώρους ή ακόμα και οι ολιγοήμερες αποδράσεις χρειάζονται και δεύτερη και τρίτη σκέψη, αλλά υπάρχει λύση.

Παρακάτω δίνονται 7  tips για ποιοτικό χρόνο είτε στο σπίτι, είτε εκτός.

  1. Φέτος οργανωθείτε αλλά… camping

Η ιδέα και μόνο της κατασκήνωσης φαντάζει στα παιδιά περιπετειώδης και διασκεδαστική. Ποδήλατα, νεροπίστολα, αιώρα, παιχνίδι χωρίς ενοχλητικούς γείτονες. Χαρίστε στα παιδιά μια δυνατή ανάμνηση. Εξάλλου κοστολογικά συμφέρει.

unnamed 6

  1. Πικ – νικ σε  ένα κοντινό υπαίθριο χώρο με ζωάκια 

Και φυσικά μην ξεχάσετε  να πάρετε λίγο παραπάνω φαγητό για να ταΐσετε τους λαίμαργους φίλους σας ελαφάκια, παπάκια κλπ.

unnamed 5

  1. Λίγος χρόνος για φυτολογία στην πράξη.

Επισκεφτείτε με τα παιδιά ένα φυτώριο, προτείνετε τους να διαλέξουν κάποιο φυτό, δενδρύλλιο  – με την ευγενική παραίνεση του γεωπόνου ίσως –  και πηγαίνετε για δενδροφύτευση. Εξόρμηση σε ένα κοντινό δασάκι θα ήταν ωραία επιλογή. Διδάξτε την έννοια της φυτολογίας, που τόσο θεωρητικά διδάσκεται στα σχολεία. Γιατί ως γνωστόν ένα γραμμάριο δράσης, ισούται μ’ έναν τόνο θεωρίας.

unnamed 4

  1. Φτιάξτε μαζί ένα εύκολο παγωτό

Δώστε στο παιδί πρωτοβουλίες κατά την παρασκευή του. Επιλογή γεύσης, γαρνίρισμα κλπ.  Έτσι καλλιεργείται το αίσθημα ευθύνης, συμμετοχικότητας και καθήκοντος.

unnamed 3

  1. Βραδιές κινηματογράφου στο μπαλκόνι

Φύγετε από τη ρουτινιάρικη θέση του καναπέ και αναζητήστε ένα άλλο μέρος για να απολαύσετε μια αγαπημένη ταινία ή παιδικό. Το διαφορετικό πάντα ενθουσιάζει τα παιδιά.

unnamed 2

  1. Χαρά της προσφοράς

Το καλοκαίρι είναι μια ωραία εποχή για εκκαθάριση. Ανοίξτε ντουλάπες, συρτάρια και βρείτε ρούχα και αντικείμενα που δεν είναι πλέον χρηστικά για τα παιδιά αλλά είναι χρήσιμα για κάποιους άλλους. Δημιουργήστε στα παιδιά το αίσθημα προσφοράς.

unnamed 1

  1. Φύση και περιπέτεια

Οργανώστε μια εξόρμηση σε θάλασσα, λίμνη, καταρράκτες, φαράγγια και περάστε ποιοτικά τον χρόνο σας. Ιδέες για ιππασία αναψυχής, ποδήλατο, rafting, flying fox, αναρρίχηση θα συναρπάσουν το παιδί σας.

unnamed

Γνώμονας σε όλα τα παραπάνω είναι να δημιουργηθούν στιγμές με τα παιδιά. Να υπάρχουν όμορφες εικόνες και ερεθίσματα που θα τα ακολουθούν στη ζωή τους. Η έξυπνη και δημιουργική διαχείριση του χρόνου, είναι σωτήρια λύση τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά.

Δε χρειάζεται να επηρεαζόμαστε από τις συνθήκες, ούτε να επαναπαυόμαστε με την κοινή λογική. Λειτουργούμε στον δικό μας μικρόκοσμο και τον φτιάχνουμε όπως εμείς θέλουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *