Eagles: Με τα τραγούδια τους ζωντάνεψαν τα φαντάσματα της ερήμου

eagles cebcceb5 cf84ceb1 cf84cf81ceb1ceb3cebfcf8dceb4ceb9ceb1 cf84cebfcf85cf82 ceb6cf89cebdcf84ceaccebdceb5cf88ceb1cebd cf84ceb1 cf86

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: la strada del successo –>

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: seo e posizionamento sui motori –>

eagles don henley glenn frey 
Το Αμερικάνικο όνειρο, μια φράση για να δώσει εικόνα σε όσα φανταζόντουσαν αρκετοί από εμάς βλέποντας τις ταινίες με τους καου-μποϋς, τα φιλμ νουάρ της δεκαετίας του ’40, το σύνολο του Αμερικάνικου σινεμά και πάνω απ’ όλα την μουσική που πάντα έχει μια δικιά της ταυτότητα.
Δεν έχει σημασία αν κυνηγάς αυτό το όνειρο από την Αθήνα ή το Detroit,  όπως έκανε ο Glenn Frey όταν εγκατέλειψε την πόλη που γεννήθηκε για να πάει να αναζητήσει το όνειρο στο Λος Άντζελες.
Καθημερινά φαντάζομαι αρκετοί Αμερικανοί θα ξεκινάνε από τις πόλεις τους ακολουθώντας το δρομολόγιο που κάνουν εδώ και αιώνες οι συμπατριώτες τους για μια καλύτερη τύχη.
The Spooky Desert Magic of Glenn Frey Eagles great dies at 67
Ο Glenn Frey με την βοήθεια της τύχης και των γνωριμιών του με τον J.D. Souther και την Linda Ronstadt τα κατάφερε.
Και όχι μόνο τα κατάφερε να γίνει το συγκρότημα του ένα από τα κορυφαία της Αμερικής, κατάφερε να κάνει αρεστό στον υπόλοιπο πλανήτη ένα μουσικό είδος όπως το κάντρυ ροκ, ήχος εντελώς Αμερικάνικος.
Οι Eagles βέβαια δεν ήταν αυτοί που ανακάλυψαν το κάντρυ ροκ, πριν από αυτούς, το είδος είχε δημιουργηθεί από ονόματα όπως οι Byrds, οι Flying Buritto Brothers, οι Poco και άλλοι.
Glenn Frey henry-diltz-eagles-joshua-tree
Οι Eagles, όμως που τα βασικά μέλη τους ο Glenn Frey και ο Don Henley ήταν φανατικοί οπαδοί των τριών Β όπως έλεγαν, δηλαδή των Beach Boys, Buffalo Springfield και Flying Buritto Brothers έστειλαν αυτόν τον ήχο στα πέρατα του κόσμου και αυτό δεν τους το συγχώρεσαν ποτέ οι Ευρωπαίοι μουσικοκριτικοί.
Το συγκρότημα είχε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μισητό από αυτήν την κοινωνική επαγγελματική ομάδα.
Τέλειους μουσικούς με εκπληκτική αρμονία στα φωνητικά τους, δηλαδή το εντελώς αντίθετο από τα ονόματα της Avant-Garde που συνήθως υποστήριζαν.
Στίχους με συχνά μυστικιστικές, τουλάχιστον φαινομενικά απόψεις δοσμένες με  την κατάλληλη δόση κυνισμού που τους έκανε ακαταμάχητους στην νεολαία.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την τεράστια εμπορική επιτυχία που όπως δεν μπορούν να καταλάβουν μερικοί, έρχεται μόνη της, τους έκανε οριστικά στόχο της κριτικής.
Αυτό που έκαναν οι Eagles έχει βρει μιμητές πολλά ονόματα στον χώρο της σύγχρονης Αμερικάνικης μουσικής, όσα από αυτά δεν γνωρίζουν ιδιαίτερη επιτυχία όπως ο Father John Misty και η Jenny Lewis θα παραμένουν αγαπημένοι των κριτικών, μόλις περάσουν τα όρια, τέλος….
Η επίθεση που δέχτηκε ο Glenn Frey μετά τον θάνατο του από μερίδα των Βρετανικών ΜΜΕ, πραγματικά ήταν απάνθρωπη, ακόμα και αν όσα έγραφαν ήταν αληθινά.
Για μένα όπως και για τον Glenn Frey, όπως διάβασα, κορυφαίο τραγούδι τους δεν είναι το Hotel California, ούτε το Take It Easy, αλλά το One Of These Nights που κυνηγάει μέσα από τους στίχους του αυτό που δεν πιάνει ποτέ κανείς στην ζωή του και αυτό είναι το μυστικό, πάντα να κυνηγάς κάτι, μπορεί να μην φτάνεις στο συγκεκριμένο στόχο, συναντάς όμως πολλούς άλλους που είναι συχνά το ίδιο σημαντικοί.
Γιάννης Πετρίδης  

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: la strada del successo –>

<!– Social Share Buttons | Powered by e-max.it: seo e posizionamento sui motori –>

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *