FBI: Σχεδιάζονται ένοπλες κινητοποιήσεις στα Καπιτώλια των πολιτειών όταν ορκιστεί ο Μπάιντεν

fbi cf83cf87ceb5ceb4ceb9ceacceb6cebfcebdcf84ceb1ceb9 ceadcebdcebfcf80cebbceb5cf82 cebaceb9cebdceb7cf84cebfcf80cebfceb9ceaecf83ceb5ceb9
AP 21006842565102

Οι πρωτόγνωρες σκηνές που διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ ενδεχομένως να μην είναι οι μόνες. Αυτό διότι το FBI εκτιμά ότι σχεδιάζονται ένοπλες κινητοποιήσεις στα Καπιτώλια και των 50 πολιτειών των ΗΠΑ, καθώς και στην πρωτεύουσα.

Όλα αυτά δεν αποκλείεται να συμβούν -όπως αναφέρεται- ενόψει της ορκωμοσίας του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου. Την πληροφορία για όλα τα παραπάνω μετέφερε μέσω του Twitter ένας ρεπόρτερ του τηλεοπτικού δικτύου ABC News.

Τα μέλη μιας μη κατονομαζόμενης ένοπλης ομάδας φέρονται ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον στις 16 Ιανουαρίου. Απειλούν με εξέγερση αν γίνει προσπάθεια απομάκρυνσης του Τραμπ από το αξίωμά του, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο οποίος επικαλείται ένα ενημερωτικό δελτίο του FBI.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Νωρίτερα, οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν στην Ολομέλεια του Σώματος άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Στο άρθρο επίσης σημειώνεται πως ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απευθύνθηκε σε ένα πλήθος διαδηλωτών λίγο πριν οι υποστηρικτές του εξαπολύσουν την επίθεση και το κατηγορητήριο αναφέρει πως με τα όσα είπε στο πλήθος «ενθάρρυνε και προβλέψιμα οδήγησε» στις παράνομες πράξεις στο Καπιτώλιο.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε πως το Σώμα θα εξετάσει τον νόμο για προσφυγή στην 25η τροπολογία, που προβλέπει την καθαίρεση ενός προέδρου ο οποίος δεν είναι ικανός να εκτελέσει τα επίσημα καθήκοντά του, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν μια αρχική προσπάθεια προώθησης του νόμου στο σώμα.

Παράλληλα, η Πελόζι ανέφερε πως έπειτα από αυτή τη διαδικασία, οι Δημοκρατικοί θα ψηφίσουν για την παραπομπή Τραμπ. Εάν εγκριθεί η διαδικασία, ο απερχόμενος πρόεδρος θα γίνει ο πρώτος στην ιστορία της χώρας που θα παραπεμφθεί για δεύτερη φορά.

Έως και 15.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Η Εθνοφρουρά έχει εξουσιοδοτηθεί να αναπτύξει έως και 15.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον με σκοπό να στηρίξουν την ορκωμοσία Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου.

Ο στρατηγός Ντάνιελ Χάκανσον, επικεφαλής της Εθνοφρουράς, είπε σε δημοσιογράφους ότι αναμένεται να αναπτυχθούν περίπου 10.000 στρατιώτες στην πόλη μέχρι το Σάββατο και θα επικεντρωθούν στην υποστήριξη της ασφάλειας, της υλικοτεχνικής υποδομής και των τηλεπικοινωνιών.

Έκλεισε «λόγω απειλών» το Μνημείο του Ουάσινγκτον μέχρι τις 24 Ιανουαρίου

Παράλληλα, η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το Μνημείο του Ουάσινγκτον μέχρι τις 24 Ιανουαρίου λόγω συνεχιζόμενων απειλών από ομάδες, οι οποίες ενεπλάκησαν στις ταραχές στο Καπιτώλιο, την περασμένη εβδομάδα, να διαταράξουν την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις 20 του μηνός.

Στην ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της (https://www.nps.gov/nama/learn/management/wamoclose.htm) η Υπηρεσία αναφέρει ότι οι απειλές περιλαμβάνουν την πιθανή διαταραχή των εκδηλώσεων που οργανώνονται σε πολλές περιοχές του πάρκου National Mall.

Από σήμερα μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου σταματούν οι ξεναγήσεις στο Μνημείο του Ουάσινγκτον. Ενδέχεται επίσης να διακόπτεται προσωρινά η πρόσβαση σε οδικούς άξονες, σε χώρους στάθμευσης και στις τουαλέτες του πάρκου «για να προστατευθούν η δημόσια ασφάλεια και οι πόροι του πάρκου», αναφέρεται στην ανακοίνωση, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *