Γιώργος Πάχος – «Αν απλά γκρινιάζουμε αμέτοχοι παραμένουμε μέρος της γκρίζας καθημερινότητας”

Video new1.00 01 15 21.Still028

Ο Γιώργος Πάχος πρωτοεμφανίστηκε στην δισκογραφία λίγο μετά τον πρώτο εγκλεισμό της πανδημίας.
Με ένα απλό και πάνω απ’ όλα ανθρώπινο τρόπο μακριά από στυλιζαρισμένες ερμηνείες, μας τραγούδησε την «Μάσκα» που γρήγορα αγαπήθηκε από το κοινό.
Ακολούθησε το «Να φωτιστεί η ψυχή σου» και τώρα είναι πάλι εδώ με το «Ατέλειωτο ταξίδι»
Ας δούμε τι μας λέει ο ίδιος για αυτό του το ξεκίνημα.

Video new1.00 02 41 27.Still010

1.Έχεις μια συνεχή παρουσία σε καλλιτεχνικά δρώμενα εδώ και κάποια χρόνια. Επίσης,έχεις συνεργαστεί σε ζωντανές εμφανίσεις κατά καιρούς και με κάποια σημαντικά ονόματα του χώρου. Ποιά ήταν η αφορμή να ξέκινήσεις την δισκογραφική σου πορεία σε μια τόσο δύσκολη περίοδο;

Κάποια στιγμή ξεκίνησε ο ντράμερ που παίζουμε παρέα, ο Μανώλης, με τον οποίο είμαστε πολλά χρόνια φίλοι όπως και άλλοι συνεργάτες, να μου λένε πως δεν γίνεται να ακούγονται στα “live” μου μόνο διασκευές άλλων καλλιτεχνών. Ήταν κάτι που μπορεί να με έβρισκε σύμφωνο και φυσικά μπορούσα να καταλάβω γιατί το τόνιζαν όμως αυτό το βήμα για το “βάπτισμα” της δισκογραφικής πορείας δε γινόταν παρότι είχα αρκετό υλικό. Το 2018 ο φίλος και συνεργάτης Τόμμυ, μου γνώρισε τον Δημήτρη Λιόλιο ο οποίος μου ζήτησε να συμμετέχω στη μουσικό θεατρική του παράσταση “Αγάπησε και λίγο εσένα” όπως και έγινε. Μια φορά λοιπόν πριν την παράσταση ο Δημήτρης μου είπε, “Γιωργάρα μου, μπαίνουμε στούντιο μολις τελειώσει η παράσταση”. Δεν του είχα αναφέρει κάτι ποτέ ξεκάθαρα όμως ένιωθε ότι ήταν κάτι που ήθελα πάρα πολύ να κάνω. Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν όλα… Δυο μέρες μετά το “Αγάπησε και λίγο Εσένα”, μπήκαμε με τις συμβουλές του Δημήτρη και την αγάπη του για τη μουσική στο στούντιο…και ξεκινήσαμε λίγο πρίν την εμφάνιση του covid19.

2.Πως βλέπεις την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή με τον Covid και με ποιόν τρόπο πιστεύεις οτι επηρεάζει τους καλλιτέχνες στη χώρα μας;
Η κατάσταση είναι δύσκολη και με τρομάζει σε διάφορα επίπεδα…
Σε ό,τι αφορά τους καλλιτέχνες… Σίγουρα δημιουργείται ένα κλίμα ανασφάλειας καθώς τα μέτρα αλλάζουν καθημερινά και οι εργασιακές στέγες των καλλιτεχνών οφείλουν να ακολουθούν αυτές τις αλλαγές με αποτέλεσμα συναυλίες να ακυρώνονται, να βρίσκονται στον “αέρα” ή ακόμα και να μην μπορούν να γίνουν. Οπότε μιλάμε για θέματα επιβίωσης όπως και σε άλλους εργασιακούς κλάδους βέβαια…

3. Πιστεύεις οτι θα τελειώσει σύντομα όλο αυτό και αν ναι πως φαντάζεσαι την “επόμενη μέρα”;
Δε μπορώ να προβλέψω πότε θα τελειώσει. Προσπαθώ ωστόσο να το δω με αισιοδοξία όλο αυτό και εύχομαι να φύγει γρήγορα. Όσο για την επόμενη μέρα. Την αισθάνομαι αλλιώτικη. Και αισθάνομαι ότι σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο θα έρθουν αλλαγές.

4. Το τραγούδι που πρωτοεμφανίστηκες έχει τον τίτλο “Μάσκα”. Να υποθέσουμε πως ήσουν επηρεασμένος απο την υπάρχουσα κατάσταση;
Όχι καμιά σχέση. Το τραγούδι γράφτηκε αρκετά νωρίτερα και με τον Δημήτρη ξεκινήσαμε να το ηχογραφούμε πριν έρθει η πανδημία και ο covid19. Βέβαια η επικαιρότητα το έφερε στην επιφάνεια λόγω τίτλου.

5. Συνεργάστηκες πρόσφατα γράφοντας τον στίχο στη μουσική που έγραψε ο Γιώργος Χατζής στο “Για να σε βρω” το οποίο τραγούδησε ο Δημήτρης Μπάσης.
Πως προέκυψε αυτή η σημαντική συνεργασία;
Έστειλα τους στίχους μου στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Χατζή και του Χρήστου Αηδόνη σε αυτή τη σπουδαία ευκαιρία που δίνανε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι σε νέους στιχουργούς. Οι στίχοι άρεσαν σε κοινό και επιτροπή ,μελοποιήθηκαν από τον Γιώργο Χατζή και πλέον δόθηκαν σε μορφή τραγουδιού στον Δημήτρη Μπάση. Ήταν μια πολύ όμορφη συνάντηση ! Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου για ακόμα μια φορά!!!!

6.Μπαίνοντας κάποιος στο κανάλι σου στο Youtube παρατηρεί μια μόνιμη συνεργασία σου με τον Δημήτρη Λιόλιο.
Έχετε μαζί κάποιον κοινό δημιουργικό κωδικό; Μίλησε μας για αυτή την συνεργασία
Με τον Δημήτρη μας ενώνει κάτι παραπάνω από μια σχέση συνεργασίας.

Αυτό είναι η αγάπη και η εκτίμηση. Για εμένα ο Δημήτρης πέρα από παραγωγός μου λοιπόν είναι και πολύ καλός μου φίλος.

Καταλαβαίνει αν είμαι καλά, πρίν του μιλήσω. Υπάρχει μια ιδιαίτερη σύνδεση και από τις δύο πλευρές.

Μια γνήσια σύνδεση που στις μέρες μας δύσκολα βρίσκεις. Πέρα από αυτό βέβαια, βγάζοντας το κομμάτι το ανθρώπινο, τον εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια και με κλειστά “αυτιά”. Ξέρει τι μου αρέσει και έχει την ικανότητα να μου μαθαίνει πολλή μουσική όταν είμαστε στο στούντιο. Έχει επίσης, τον τρόπο να μου εξηγήσει το λάθος μέχρι να το εμπεδώσω, ακούραστα..

Τον γνώριζα και τον αγαπούσα σαν καλλιτέχνη και ήξερα ότι είναι από τους καλύτερους παραγωγούς πριν ανταμώσουμε, όμως ο Τόμμυ μας έφερε κοντά και ταιριάξαμε.

7.Πως βλέπεις την μουσική πραγματικότητα στην Ελλάδα;
Εμπνέει το κοινό όπως κάποτε;
Υπάρχει κάτι που “λείπει” από την τωρινή της γενικότερη εικόνα;

Η μουσική πραγματικότητα στην Ελλάδα περνάει φάσεις και κύματα.

Ας πούμε περιόδους με επιτυχίες που μένουν στα χρόνια και περιόδους πρόσκαιρης επιτυχίας, ανεξαρτήτως πάντοτε μουσικού ρεύματος. Βεβαίως και λείπουν αρκετά από τη μουσική πραγματικότητα της Ελλάδας.. Λείπουν ιδέες, πρόσωπα και γεγονότα. Ιδέες εννοώ διαφορετικές, πρόσωπα εννοώ νέους και γεγονότα για παράδειγμα ένα μουσικό event που να μείνει μέσα στα χρόνια και να συζητιέται, όπως η Βουλιαγμένη του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
Τώρα για το αν εμπνέει το κοινό, θεωρώ πώς ναι, μόνο αν ο καλλιτέχνης μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του …

8.Σε φοβίζει το μέλλον;
Δε με φοβίζει ακριβώς, αλλά με προβληματίζει κυρίως για το εάν θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το παρόν και το παρελθόν.

9.Υπάρχει ελπίδα να αλλάξει αυτή η γκρίζα καθημερινότητα πιστεύεις; κι αν ναι ποιά θεωρείς πως είναι αυτή;
Πάντα υπάρχει ελπίδα να αλλάξει κάτι. Το ότι αναπνέουμε είναι ελπίδα και φώς. Για να αλλάξει κάτι χρειάζεται όμως “να αλλάξουμε τον εαυτό μάς”. Αν απλά γκρινιάζουμε αμέτοχοι παραμένουμε μέρος της γκρίζας καθημερινότητας.

10. Ποιοί καλλιτέχνες σε έχουν επηρεάσει περισσότερο;
Πως θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την μουσική σου ως πρόταση αλλά και ως μουσικό ρεύμα – είδος;
Με έχουν επηρεάσει καλλιτέχνες που μέσα στα χρόνια με τη στάση τους ένωσαν τον κόσμο. Που με τις τοποθετήσεις τους στην κοινωνική τους ζωή έδωσαν αγάπη και όχι διχόνοια.
Η μουσική μου θεωρώ ότι κινείται στο φάσμα του ελληνικού ροκ ως τώρα.

11.Μπορεί η μουσική να αλλάξει τον κόσμο;
Η μουσική και οι τέχνες γενικότερα μπορούν να προβληματίσουν το κοινό, να το ενώσουν σε ένα κοινό βίωμα χαράς, λύπης, θυμού κλπ. Δε ξέρω αν είναι εφικτό να αλλάξουν τον κόσμο, όμως σίγουρα μπορούν να τον κάνουν ομορφότερο.

12.Τι να περιμένουμε μουσικά από τον Γιώργο Πάχο στο μέλλον;

Νέα τραγούδια και το καλοκαίρι αν όλα είναι καλά κάποιες συναυλίες εκτός Αθηνών

13.Να κλείσουμε με έναν αγαπημένο σου στίχο από αυτούς που έχεις γράψει…
” Κι όταν σε δώ εκεί ψηλά κι ακούσω τη φωνή σου, θα γίνω φάρος τη νυχτιά να φωτιστεί η ψυχή σου…”
Από το τραγούδι να φωτιστεί η ψυχή σου.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την όμορφη συζήτηση.

YouTube Links

Ατέλειωτο ταξίδι

Να φωτιστεί η ψυχή σου

Μάσκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *