H Λευκορωσία «εκπαιδεύει Αφγανούς και Ιρακινούς βετεράνους» για επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ

h cebbceb5cf85cebacebfcf81cf89cf83ceafceb1 ceb5cebacf80ceb1ceb9ceb4ceb5cf8dceb5ceb9 ceb1cf86ceb3ceb1cebdcebfcf8dcf82 cebaceb1ceb9

Aίσθηση προκαλεί αποκλειστικό δημοσίευμα της ευρωπαϊκής διαδικτυακής εφημερίδας ΕUobsever. H Λευκορωσία έχει «εκπαιδεύσει Αφγανούς και Ιρακινούς βετεράνους» για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ, καταγγέλλει πρώην μέλος του καθεστώτος.

Η Λευκορωσία έχει εκπαιδεύσει Αφγανούς και Ιρακινούς βετεράνους πολέμου για να πραγματοποιούν ένοπλες επιθέσεις στα πολωνικά σύνορα, προειδοποίησε πρώην μέλος του καθεστώτος.

«Η μεταναστευτική κρίση χρησιμοποιείται από τον [πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ] Λουκασένκο για να εισαγάγει στο έδαφος της ΕΕ άτομα που έχουν [στρατιωτική] εμπειρία και έλαβαν πρόσθετη εκπαίδευση στο έδαφος της Λευκορωσίας για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε στο EUobserver ο Παβέλ Λάτουσκα, πρώην πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Γαλλία και την Πολωνία και πρώην υπουργός Πολιτισμού.

obs

Η αποκάλυψη αποκτάει μεγαλύτερη βαρύτητα, εν μέσω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων ανάμεσα σε μετανάστες και Πολωνούς συνοριοφύλακες, οι οποίες προκάλεσαν διεθνή συναγερμό τη Δευτέρα (8 Νοεμβρίου).

Αφού τα κάνει όλα αυτά «στη συνέχεια, ο Λουκασένκο θα προκαλέσει τοπική στρατιωτική σύγκρουση στα σύνορα της ΕΕ και εν τω μεταξύ θα πουλήσει στον κόσμο την εικόνα μίας ανθρωπιστικής κρίσης, για την οποία φταίνε οι Ευρωπαίοι», λέει ο Λάτουσκα, ο οποίος διέφυγε στη Βαρσοβία μετά την ένταξή του στο δημοκρατικό αντιπολιτευόμενο κίνημα στη Λευκορωσία, είπε.

«Προπαγάνδα ναζιστικής εποχής»

«Αυτή είναι μια μορφή προπαγάνδας της ναζιστικής εποχής», πρόσθεσε. Οι Αφγανοί και Ιρακινοί βετεράνοι επιλέχθηκαν ένας προς έναν και μεταφέρθηκαν στη Λευκορωσία μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, σημείωσε.

Εκπαιδεύτηκαν σε μια βάση κοντά στο χωριό Opsa, στη βορειοδυτική Λευκορωσία, που ανήκε στο «Osam», το Τμήμα Ειδικών Επιχειρησιακών Δυνάμεων της Επιτροπής Κρατικών Συνόρων της Λευκορωσίας, πρόσθεσε.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων της Λευκορωσίας από την ταξιαρχία «Marjina Horka», η οποία είχε πολεμήσει στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980, και με συμβούλους από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών «GRU», πρόσθεσε ο Λάτουσκα.

LATUSHKA
Ο Πάβελ Λάτουσκα

«Οι Ιρακινοί πολίτες εκπαιδεύτηκαν εκεί [στη βάση Osam], τώρα εκπαιδεύουν Αφγανούς από το έδαφος του Τατζικιστάν, που έχουν εμπειρία μάχης. Φυσικά, δεν εκπαιδεύονται δεκάδες άνθρωποι, αλλά μονάδες ατόμων» διευκρίνισε.

«Ετοιμάζουν συγκρούσεις στα σύνορα Λευκορωσίας-ΕΕ με τη χρήση όπλων», πρόσθεσε. Ο Λάτουσκα είπε ότι οι αποκαλύψεις του προήλθαν από «πηγές υψηλού επιπέδου στις υπηρεσίες πληροφοριών της Λευκορωσίας».

«Δεν μπορώ να δώσω ονόματα ή έγγραφα σχετικά με αυτό, καθώς οι άνθρωποι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο – για τη μετάδοση αυτών των πληροφοριών θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή», είπε στο EUobserver.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δεν απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις. Όμως οι πολωνικές αρχές γνωρίζουν τους ισχυρισμούς του Λάτουσκα και έχουν προειδοποιήσει για πιθανές ένοπλες συγκρούσεις.

«Αναμένουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κλιμάκωση… ένοπλης φύσης σύντομα στα πολωνικά σύνορα», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μιούλερ.

Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ ενημέρωσε επίσης τους 26 ομολόγους του στην ΕΕ για την κατάσταση στις Βρυξέλλες την Τρίτη, σε μια δίωρη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών. «Η συζήτηση κάλυψε επιχειρησιακές λεπτομέρειες απόρρητης φύσης», δήλωσε πηγή της ΕΕ που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Ερωτηθείσα εάν οι διπλωμάτες συζήτησαν πιθανές ένοπλες συγκρούσεις, η πηγή πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξαν περιστατικά [χρήσης πραγματικών πυρομαχικών]».

«Η κατάσταση όμως είναι τεταμένη. Λευκορώσοι στρατιώτες προσπαθούν να προκαλέσουν τους Πολωνούς πλησιάζοντας τους, φορτώνοντας τα όπλα τους και στοχοποιώντας τους», πρόσθεσε η πηγή. Σύμφωνα με άλλες αναφορές υπήρξαν ήδη αναφορές πραγματικών πυρών.

Πολωνοί στρατιώτες είπαν ότι οι Λευκορώσοι πυροβόλησαν στον αέρα κοντά στα πλήθη των μεταναστών τη Δευτέρα. Τα βίντεο που ανέβασαν μετανάστες στο Facebook την Τρίτη δείχνουν Λευκορώσους στρατιώτες να πυροβολούν δίπλα σε ανθρώπους για να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.

Οι αρχές της Λευκορωσίας κατηγόρησαν τις πολωνικές δυνάμεις ότι έριξαν προειδοποιητικά πυρά την ίδια ημέρα. Οι πρεσβευτές της ΕΕ πραγματοποιούν σήμερα επίσημη συνάντηση την Τετάρτη για να συζητήσουν συμπληρωματικές κυρώσεις ενάντια στο Μινσκ.

Σκοπεύουν να αποκαλέσουν τις ενέργειες της Λευκορωσίας μια μορφή «υβριδικού πολέμου», δημιουργώντας μια νομική βάση για να ορίσουν αξιωματούχους, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι, υπεύθυνους για την οργάνωση πτήσεων μεταναστών και βίζας, ανέφερε το Reuters.

Στόχος τους είναι να εντάξουν στη μαύρη λίστα τη λευκορωσική ασφαλιστική εταιρεία BelarusRe και τις θυγατρικές της. Και θα συζητήσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων σε ξένες αεροπορικές εταιρείες που πετούν με μετανάστες, καθώς και την απαγόρευση των εταιρειών της Ε.Ε να μισθώνουν τζετ στη Λευκορωσική αερομεταφορέα Belavia.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, η αναφορά του Λάτουσκα για τους αξιωματικούς της GRU της Ρωσίας στο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Λευκορωσίας ήρθε εν μέσω πολωνικών κατηγοριών ότι ο εγκέφαλος της συνοριακής κρίσης είναι το Κρεμλίνο.

«Ο Λουκασένκο είναι ο ανάδοχος, αλλά έχει τον προϊστάμενό του, ο οποίος είναι ο [ρώσος] πρόεδρος [Βλαντιμίρ] Πούτιν», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κοινοβούλιο την Τρίτη.

«Ποιο είναι το παιχνίδι της Ρωσίας; Η Ρωσία στοχεύει να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ… θέλουν ένα όργανο επιρροής και εκβιασμού κατά της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μαριούζ Καμίνσκι.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει τη Λευκορωσία για να φροντίσει τους μετανάστες που έχει μεταφέρει από τη Μέση Ανατολή, εάν θέλει να εκτονωθεί η κρίση.

«Γιατί, όταν έρχονταν πρόσφυγες από την Τουρκία, η ΕΕ παρείχε χρηματοδότηση ώστε να μείνουν στην τουρκική δημοκρατία;

«Γιατί, όταν έρχονταν πρόσφυγες από την Τουρκία, η ΕΕ παρείχε χρηματοδότηση για να μείνουν στην τουρκική δημοκρατία; Γιατί δεν είναι δυνατόν να βοηθηθούν οι Λευκορώσοι με τον ίδιο τρόπο;» δήλωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στη συμφωνία δισεκατομμυρίων της ΕΕ με την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο τραγουδιστής Χρήστος Κυριαζής

Πέθανε η ραδιοφωνική παραγωγός Εύα Μπουντούρη – Το συγκινητικό αντίο του «Εν Λευκώ»

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα σε μη εμβολιασμένους

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *