Lockdown: Με την τακτική του «ακορντεόν» μέχρι… το Πάσχα – Το κρίσιμο δίμηνο που ακολουθεί

lockdown cebcceb5 cf84ceb7cebd cf84ceb1cebacf84ceb9cebaceae cf84cebfcf85 ceb1cebacebfcf81cebdcf84ceb5cf8ccebd cebcceadcf87cf81
facebooklockdown 1

Lockdown: Τα σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και η τακτική του ανοίγματος κατά περίσταση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, που θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τον Μάιο.

Αυστηρό lockdown στην Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε χθες (09.02), μετά την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την οποία έκανε δεκτή η κυβέρνηση. Την ανακοίνωση για την επιβολή των μέτρων έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τηλεοπτικό διάγγελμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην λήψη της απόφασης για επιβολή σκληρών μέτρων, ενώ στη διάρκεια του μηνύματος που απηύθυνε στους πολίτες ξεκαθάρισε πως η τακτική του «ακορντεόν» θα συνεχιστεί για ένα δίμηνο ακόμα.

Το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει από τον Νοέμβριο το συγκεκριμένο πλάνο, όταν και αποφασίστηκε εν τέλει να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά. Έκτοτε, η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως θα κινείται με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα, τόσο ανά χρονικά διαστήματα όσο και ανά περιοχή, έτσι ώστε να παίρνει τις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα ή το κλείσιμο της αγοράς και κοινωνικών τομέων (σχολεία κλπ.) με βάση και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Η διαδικασία αυτή, λοιπόν, θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τον Μάιο. Όπως ανέφερε στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τους επόμενους δυο μήνες «η βεντάλια των περιορισμών θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού».

Αρχικά, ο πρωθυπουργός, εξήγησε το πλεονέκτημα του να υπάρχει ένα διάστημα ανοίγματος στην αγορά από το να υπάρξει κλείσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα και κλείνοντας το διάγγελμα γνωστοποίησε την πρόθεση για τη συνέχιση της επιβολής μέτρων ή της άρσης των απαγορεύσεων ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν.

«Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι επιθέσεις του κορονοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς. Σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία. Γι’ αυτό, άλλωστε, κι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό επιλέξαμε την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Επιλέγοντας στοχευμένα μέτρα με γρήγορα αντανακλαστικά. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη και τη σωρευμένη πίεση από τους περιορισμούς και την ανάγκη που έχουμε όλοι μας να ξαναβρούμε τους κανονικούς μας ρυθμούς. Γιατί τελικά ήταν μεγάλη ανάσα για την αγορά και την κοινωνία να μείνει 2 εβδομάδες ανοικτή και 2 κλειστή από το να είναι 4 εβδομάδες αποκλεισμένη», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά», τόνισε προς το τέλος του διαγγέλματος.

Η ανακοίνωση για το σκληρό lockdown στην Αττική

Την εφαρμογή σκληρού lockdown στην Αττική για τις επόμενες δυο εβδομάδες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Από το πρωί της Πέμπτης (11.02), σε όλη την Αττική κλείνουν σχολεία και λιανεμπόριο, ενώ τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν την Τετάρτη (10.02) από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα υπάρξει πλάνο στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές ενώ ανέφερε ότι ο εμβολιασμός προχωράει και ήδη έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 500.000 Έλληνες πολίτες. Ανέφερε, επίσης, πως με την τήρηση των μέτρων θα έρθει η τελική νίκη.

Όλο το διάγγελμα του πρωθυπουργού

[embedded content]

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *