Η μακάβρια «Κοιλάδα του Oυράνιου Τόξου» στο Έβερεστ

mount everest 73
received 568410720945359

Στο ψηλότερο βουνό του κόσμου, περίπου σε ύψος 8.000 μέτρων, βρίσκεται η «Κοιλάδα του Ουράνιου Τόξου». Αλλά μην ξεγελιέστε. Δεν πήρε το όνομά της λόγω των ουράνιων τόξων που εμφανίζονται εκεί. Δεν είναι μάλιστα ούτε καν κοιλάδα. Ο λόγος είναι μακάβριος…

Το όνομά της μπορεί να σας εξάπτει την φαντασία και να σκέφτεστε κάτι ειδυλλιακό. Αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο. Άλλωστε πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται λίγο κάτω από την κορυφή του Έβερεστ. Πόσο ειδυλλιακή θα μπορούσε να είναι; Το όνομά της λοιπόν το πήρε από τα πολλά χρώματα των στολών που φορούσαν οι άτυχοι αναβάτες, που δεν κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή και άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί. Μέσα στα χιόνια και τους πάγους. Ανεβαίνοντας το βουνό μπορείς να δεις πολλούς από αυτούς να βρίσκονται ακόμα εκεί. Πρόκειται για ένα ουράνιο τόξο πτωμάτων.

Το να αφαιρέσεις μια σορό από το ψηλότερο βουνό του κόσμου, εκτός από πανάκριβο είναι και επικίνδυνο. Οπότε αν κάποιος δεν τα καταφέρει να φτάσει στην κορυφή και αφήσει την τελευταία του πνοή, το πιθανότερο είναι να γίνει μέρος της «κοιλάδας του Ουράνιου Τόξου». Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει προσπάθειες να αφαιρεθούν ή να καλυφθούν οι άτυχοι ορειβάτες και σε κάποιες περιπτώσεις στέφθηκαν από επιτυχία, αλλά είναι σίγουρα αδύνατο να σκαρφαλώσεις στο Έβερεστ χωρίς να δεις ανθρώπινα απομεινάρια.

Το ακόμα πιο δύσκολο για μερικούς ορειβάτες υπήρξε και το ηθικό δίλλημα. Όταν έβλεπαν έναν ορειβάτη να πεθαίνει ή να έχει πεθάνει, θα εγκατέλειπαν το ταξίδι τους προς την κορυφή που κοστίζει 65 χιλιάδες δολάρια ή θα άφηνα τους συνοδοιπόρους τους πίσω;

Πρόκειται για μια ανατριχιαστική και μακάβρια κοιλάδα, που υπενθυμίζει πόσο δύσκολο είναι να ανέβεις στο υψηλότερο βουνό του κόσμου ακόμα και μετά την κατάκτηση της κορυφής του από εκατοντάδες ανθρώπους. Κάποιοι δεν τα κατάφεραν και έχουν μείνει στο βουνό για πάντα.

 

ΠΗΓΗ www.e-radio.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.