Offspring: Το video του «The Opioid Diaries» πραγματεύεται τη σκληρή πραγματικότητα της κρίσης οπιοειδών

offspring cf84cebf video cf84cebfcf85 the opioid diaries cf80cf81ceb1ceb3cebcceb1cf84ceb5cf8dceb5cf84ceb1ceb9 cf84ceb7 cf83cebacebbceb7

Μία σκληρή ματιά στο εσωτερικό της κρίσης οπιοειδών στην Αμερική.

Οι Offspring κυκλοφορούν το μουσικό βίντεο για το «The Opioid Diaries».

Το τραγούδι, το οποίο περιλαμβάνεται στο δέκατο άλμπουμ του συγκροτήματος, με τίτλο «Let The Bad Times Roll», είναι εν μέρει διδακτική ιστορία και εν μέρει προειδοποίηση και στοχεύει ευθέως στην πηγή της κρίσης οπιοειδών που πλήττει κοινότητες σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 20 χρόνια: τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

«Έγραψα αυτό το τραγούδι για τον εθισμό», αναφέρει ο Dexter Holland. «Ενώ ο εθισμός στα ναρκωτικά δεν είναι σίγουρα ένα νέο πρόβλημα, η επιδημία των οπιοειδών στην Αμερική είναι διαφορετική. Είναι διαφορετική επειδή δημιουργήθηκε από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και καθοδηγείται από αυτές και έγραψα αυτό το τραγούδι για να πω ότι οι φαρμακευτικές βιομηχανίες πρέπει να λογοδοτήσουν για τις συνέπειές της», εξηγεί.

Σε σκηνοθεσία του Daveed Benito, το music video του «The Opioid Diaries» είναι μια αμείλικτη ματιά στις ολέθριες συνέπειες του εθισμού στα οπιοειδή μέσω της χρήσης παραισθησιογόνων εικόνων, time-lapse φωτογραφιών και θλιβερών στατιστικών στοιχείων που συμπυκνώνουν το συλλογικό τραύμα που προκαλεί η επιδημία αυτή.

«Η παραγωγή αυτού του βίντεο ήταν δύσκολη», παραδέχεται ο Benito. «Ο εθισμός είναι ένα δύσκολο θέμα, αλλά είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με αυτή την κρίση. Ελπίζω ότι αυτές οι οπτικές μεταφορές θα ρίξουν περισσότερο φως σε αυτή την επιδημία – μια επιδημία που δεν κάνει διακρίσεις όσον αφορά τη φυλή, τον πλούτο ή την ηλικία», συνεχίζει.

The Offspring

«Το “The Opioid Diaries” είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από προσωπική άποψη, για να δείξει το πολύ προσωπικό τίμημα που έχει επιφέρει ο εθισμός στα οπιούχα στους φίλους και στις οικογένειές μας», προσθέτει ο Dexter Holland των Offspring.

«Αυτή η κρίση οπιοειδών είναι διαφορετική επειδή άνθρωποι που κανονικά μπορεί να μην έψαχναν για ναρκωτικά, έλαβαν άθελά τους συνταγές για αυτά τα οπιούχα για τον πόνο, χωρίς να γνωρίζουν πόσο εθιστικά ήταν», επισημαίνει.

«Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες απλών ανθρώπων με βραχυπρόθεσμα προβλήματα πόνου -ενός εργάτη εργοστασίου ή ενός αθλητή λυκείου, για παράδειγμα- στους οποίους χορηγήθηκαν αυτά τα φάρμακα και εθίστηκαν απελπιστικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν η συνταγή τελείωσε, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αρχίσουν να παίρνουν παράνομα ναρκωτικά του δρόμου, όπως η ηρωίνη και η φαιντανύλη. Και τα αποτελέσματα, φυσικά, ήταν θανατηφόρα», περιγράφει.

Κατά την άποψη του Dexter Holland, είναι απαραίτητο να επαναπροσδιοριστεί η εξάρτηση από τα οπιοειδή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. «Και όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει».

Ο κεντρικός τραγουδιστής των Offspring προβληματίζεται: «Τι πρέπει να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε τον εθισμό στα ναρκωτικά; Λέω ότι μέχρι να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τον εθισμό στα ναρκωτικά ως ποινικό ζήτημα και να αρχίσουμε να τον αντιμετωπίζουμε ως ιατρικό ζήτημα, θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε αυτόν τον φαύλο κύκλο πόνου και δυστυχίας. Δεν έχω δει ποτέ μια κοινωνική ασθένεια να καταπραΰνεται με την τιμωρία, αλλά πάντα και μόνο με τη συμπόνια».

«Η σωστή προσέγγιση δεν είναι να φυλακίζουμε τους ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης, αλλά να τους παρέχουμε την ιατρική βοήθεια που χρειάζονται. Δεν θα βάζαμε τα παιδιά μας σε ένα κελί φυλακής αν είχαν καρκίνο… και δεν πρέπει να τα βάζουμε εκεί για τον εθισμό», υποστηρίζει.

Το άλμπουμ «Let The Bad Times Roll» των Offspring έκανε ντεμπούτο στο Νο. 1 των Εναλλακτικών Άλμπουμ του Billboard, βρέθηκε στο Νο. 2 των Top Rock Albums  και στο Νο. 27 του Billboard 200. Το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος μετά από σχεδόν μια δεκαετία κυκλοφόρησε από την Concord Records τον Απρίλιο.

[embedded content]

ΠΗΓΗ