Self Test: Αγώνας δρόμου για να φτάσουν τα πρώτα 2 εκατ. – Σήμερα οι ανακοινώσεις

self test ceb1ceb3cf8ecebdceb1cf82 ceb4cf81cf8ccebccebfcf85 ceb3ceb9ceb1 cebdceb1 cf86cf84ceaccf83cebfcf85cebd cf84ceb1 cf80cf81cf8ecf84
facebookSELFTEST

Self Test: Σε αγώνα δρόμου προκειμένου τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να φτάσουν άμεσα στην Ελλάδα έχει επιδοθεί η κυβέρνηση με σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται μέσα στην ημέρα

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να φτάσουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν τα self test έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ποντάροντας και στο εργαλείο αυτό για την επιστροφή στην κανονικότητα και το μεγάλο «φρένο» στην πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα 2 εκατ. self test αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα μέχρι την Τρίτη με τον στόχο να είναι μέχρι τις 13 Απριλίου ο αριθμός των παραδόσεων να έχει φτάσει συνολικά τα 9 εκατομμύρια τεστ.

Μεγάλο ζητούμενο είναι τα self test να βρεθούν έγκαιρα στα φαρμακεία προκειμένου να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων με πρώτο τα σχολεία.

Όπως εξάλλου δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης να χορηγηθούν τα self test κατά προτεραιότητα στους μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, στους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα σχολεία έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της, για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά».

Σύμφωνα και με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη στόχος είναι τα σχολεία – με προτεραιότητα τα Λύκεια – να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.

Οι λεπτομέρειες για το σχέδιο παραλαβής και διανομής αλλά και διευκρινίσεις για την υποχρεωτικότητα αναμένονται μέσα στην ημέρα.

Η διεξαγωγή των self test αναμένεται να είναι υποχρεωτική για ομάδες πληθυσμού όπως οι μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες κλπ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, το οποίο θα προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο με τη χρήση του ΑΜΚΑ του. Τα φαρμακεία δεν θα διεξάγουν τα τεστ και θα τα παρέχουν στους πολίτες και ο ρόλος τους θα παραμείνει συμβουλευτικός σύμφωνα με το τελικό νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας. Στόχος είναι στο διάστημα που προβλέπεται από το νομοσχέδιο, ήτοι αυτό των δυο μηνών, να προχωρήσει η διαδικασία της εξόδου από το επιδημικό κύμα.

Πώς θα γίνονται τα self test – Όλη η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεστ που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι δυο ειδών. Το ένα θα είναι ρινικό και το άλλο θα είναι τεστ σάλιου. Ο Εισαγωγέας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, Κώστας Μαριάκης, ανέλυσε στην ΕΡΤ όλη τη διαδικασία για το πώς θα μπορεί κάποιος να κάνει αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και να μάθει αν είναι θετικός στον κορονοϊό ή όχι. Η διαδικασία, προφανώς, θα πρέπει να γίνεται με καθαρά χέρια και έχει ως εξής:

  1. Βάζουμε τη μπατονέτα περίπου 4 εκ. μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά
  2. Περιστρέφουμε 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθούνι
  3. Τοποθετούμε το στυλεό στο υγρό και περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα
  4. Πιέζουμε το στυλεό μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό και μετά το απορρίπτουμε στο σακουλάκι
  5. Ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας
  6. Αφήνουμε 10-15 λεπτά για να δείξει το αποτέλεσμα
  7. Απορρίπτουμε και το φιαλίδιο στο σακουλάκι

Η διαδικασία για το τεστ σάλιου είναι η ίδια, με τη διαφορά ότι λαμβάνουμε δείγμα από το στόμα, μέσα στην ειδική χοάνη που θα υπάρχει στο kit, και συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό. Ανακινούμε το φιαλίδιο, αφήνουμε ένα λεπτό και μεταφέρουμε τέσσερις σταγόνες στην πλακέτα.

Δείτε τη διαδικασία στο βίντεο

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Εύβοια: Πώς σκοτώθηκαν τρεις εργάτες σε στύλο της ΔΕΗ – Συλλήψεις για τρία πρόσωπα

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *