Συνέντευξη των GRANDE FOX στον Νίκο Γεωργακόπουλο

PHOTO MAY 2020...1

Καλώς ορίσατε! Αν κάποιος δεν είχε καμία επαφή με τον ήχο των Grande Fox, πώς θα μπορούσατε να του τον περιγράψετε;
Καλώς σας βρήκαμε και σας ευχαριστούμε για την συνεργασία και την δυνατότητα που μας δίνετε να συζητήσουμε για το σχήμα αλλά και για τον χώρο της μουσικής.
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι συνηθισμένος στα αυτιά του κόσμου ο ήχος του σχήματος, δεν μπορούμε απόλυτα να το περιγράψουμε γιατί ο κάθε ένας έχει την δική του αντίληψη και με την δική του κρίση αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον ήχο. Αυτό που προσφέρουμε στον ακροατή μέσα από την μουσική μας είναι ένα διαφορετικό ταξίδι απο κομμάτι σε κομμάτι , σίγουρα θα μπορεί να εντοπίσει ψυχεδελικά στοιχεία και heavy stoner rock παιξίματα. Η περιγραφή είναι το σύνολο του οπτικοακουστικού προσανατολισμού μας και το καθρέφτισμα στο κοινό μέσα από το ποικιλόμορφο ηχητικό χαρακτήρα που δημιουργoύμε και με αυτό το τρόπο αφήνουμε την ταυτότητα μας στο θεατή.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μπάντα, ενόψει του νέου άλμπουμ; Προβάρετε κανονικά;
Η μπάντα βρίσκεται στο πιο παραγωγικό της στάδιο όσο αφορά την ολοκλήρωση του νέου project ‘‘Empty Nest’’. Σιγά σιγά φτάνουμε στο τέλος απο το κάθε τι που περιέχει ο φάκελος ‘‘E.Ν’’( 2 video clip – lyric video- studio clip – artwork – photo album – track list teaser κ.α). Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την ημερομηνία κυκλοφορίας και τον Σεπτέμβη θα έχουμε την χαρά να την ανακοινώσουμε. Σύντομα θα έχετε την δυνατότητα να δείτε και να ακούσετε το κάθε τι, είτε απο μουσική , είτε απο οπτική ύλη. Ξεκίνησε και η προετοιμασία η ατομική για το νέο άλμπουμ και σύντομα θα μπούμε στο studio για πρόβες με σκοπό την παρουσίαση του.
Μιλήστε μας λίγο για το προηγούμενο EP σας «Kulning». Γιατί το ονομάσατε έτσι;
Δυστυχώς το EP ‘‘Kulning’’ είναι μεγάλο κεφάλαιο για να το αναλύσουμε σε μια μόνο ερώτηση. Περιληπτικά θα προσπαθήσουμε να σας κατατοπίσουμε όσο καλύτερα γίνεται..
Ένα σουρεάλ project με αρχή, μέση και τέλος. Μια τριλογία με τοποθεσίες και ρόλους. Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από διάφορες περιπέτειες με έμεσο τρόπο ως προς τον ανεκπλήρωτο έρωτα των πρωταγωνιστών αλλά και αυτών που έχουν ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση και την κατάληξη των πραγμάτων. Σκανδιναβικά αλλά και αρχαία στοιχεία εμπλουτίζουν το ομώνυμο EP Kulning!
Θα σας κάνουμε μια μικρή αναφορά της ιστορίας μέσα απο το κάθε τραγούδι. Όσο αφορά τον ήχο καλύτερα να το αφήσουμε στην ακρόαση του καθένα να το απολαύσει και να μας πει τις απόψεις του.
Part 1 : Hermitage
Μια χαμένη ψυχή κατοικείται μέσα στο σώμα ενός ανθρώπου προσπαθώντας να ελευθερωθεί χάνει το δρόμο της απο το φώς στο σκοτάδι. Ο Έρεβος προσπαθεί να εγκλωβίσει την ψυχή του εριμήτη μέσα στη σιωπή και το βάθος της νύχτας για να την κρατήσει στο κάτω κόσμο. Πριν καταφέρει να περάσει απο την πύλη η ψυχή του εριμήτη μια γυναικεία φώνη φωτίζει το μονοπάτι για την επιστροφή στον πάνω κόσμο..

Part 2 : Sealed Curse
Καθώς ξεκινά το δεύτερο κομμάτι του ΕP αιθέρια μελωδικά στοιχεία συνοδεύουν τη διαδρομή του εριμήτη υπο την καθοδήγηση της μάγισσας. Μια σφραγισμένη κατάρα εκτυλίσσεται μεταξύ των δυο χαρακτήρων γνωρίζοντας πως είναι δυο διαφορετικά στοιχεία της φύσης και δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Part 3 : Kulning
Τελευταία πράξη, ‘‘το κάλεσμα’’. Η μάζωξη των πάντων για την τελετή και την μετενσάρκωση των δυο ψυχών..
Κλείνοντας η ονομασία ‘‘Kulning’’, το ‘‘κάλεσμα’’ δηλαδή είναι μια αρχαία τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην Σκανδιναβία. Με υψηλές φωνητικές συχνότητες καλούσαν απο μεγάλες αποστάσεις με σκοπό τα ζωντανά όταν έχαναν τον δρόμο τους να επέστρεφαν ακολουθώντας τον ήχο Kulning.. Δώσαμε την ονομασία στο project σύμφωνα με την ιστορία και την αποδώσαμε με τον δικό μας τρόπο μουσικά!
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους έδωσαν το στίγμα τους για την υλοποίηση του project και την Αγγελίνα Παπαδοπούλου που ένταξε την μαγική της φώνη και έδωσε το δικό της χρώμα στο δίσκο.

Ο ήχος σας παρότι έχει το μανδύα stoner, εμπεριέχει πολλά άλλα στοιχεία. Πώς βλέπετε την ελληνική αλλά και την παγκόσμια stoner σκηνή; 
Το μανδύα stoner όπως τον χαρακτηρίσατε οφείλεται καθαρά στο fuzz το οποίο είναι ενταγμένο σε όλα τα κομμάτια και είναι θέμα αισθητικής. Παραπέρα όμως ο πειραματισμός κυριεύει σε κάθε κομμάτι σε συγκεκριμένα σημεία με ψυχεδελικούς ήχους τους οποίους εντάσουμε στοχευμένα αλλά και αυθόρμητα, το feeling της στιγμής που εκεί μπαίνουν και οι τελευταίες πινελιές στην σύνθεση για να ολοκληρωθεί η παραγωγή.
Η Ελληνική σκηνή ανθίζει όλο και περισσότερο, νεοσύστατα σχήματα εμφανίζονται και μας παρουσιάζουν το δικό τους υλικό αλλά και τις μουσικές τους επιδεξιότητες. Ελπίζουμε να συνεχίσει να εξελίσσεται η μουσική σκηνή και τα σχήματα της χώρας να πάρουν την στήριξη που πρέπει. Ο κόσμος αλλά και όσοι βρίσκονται μέσα στο χώρο αυτό είναι η πηγή για να μπορούμε να συνεχίζουμε το ταξίδι! Όσο αφορά την παγκόσμια stoner σκηνή σίγουρα είναι πιο γνωστή και εδραιωμένη στο χώρο αλλά να μην ξεχνάμε οτι δεν είναι κάτι καινούριο, έχει αρκετές δεκαετίες που την ακούμε και επηρεαζόμαστε. Μουσική η οποία είναι διαχρονική δύσκολα θα σταματήσει να υπάρχει!

Γενικά ακολουθείτε το δικό σας δρόμο, χωρίς να υπακούτε σε κανόνες. Τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα; Ποιο το όραμά σας;
Μια βαθυστόχαστη ερώτηση με αρκετούς πυρήνες για την κινητήρια δύναμη που αντλούμε στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Το να μπορείς να ακολουθάς το δικό σου δρόμο είναι κατ’αρχάς μεγάλο προσόν και ευτύχημα. Εξαρχής αυτό θέλαμε και αυτό κάνουμε, αποφασίσαμε να χαράξουμε το δρόμο μας εντάσσοντας μέσα τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις ανυσηχίες μας. Είναι ένας ποικιλόμορφος συνδυασμός, η μίξη των χαρακτήρων που εντάσσονται στο σχήμα, τα προσωπικά και ομαδικά βιώματα αλλά και η αφετηρία του καθενός απο την γένεση του σχήματος. Αυτές είναι και οι σημαντικές αιτίες που θέλουμε να αναφέρουμε για οτι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα και μας κρατάνε ενεργούς. Δεν έχουμε σταματήσει να εξελισσόμαστε και να προχωράμε, κάθε φορά και πιο ώριμα αντιμετωπίζουμε το κάθε τι που βρίσκεται στο προορισμό μας. Το όραμα μας απο την αρχή ήταν η δημιουργία πρωτότυπης μουσικής σε συνδυασμό με οπτική ύλη και φυσικά να έχουμε την δυνατότητα να τα μοιραζόμαστε επι σκηνής με το κόσμο, δημιουργώντας έτσι έναν νέο αντίκτυπο στη σκηνή του σήμερα.
Ποιες είναι οι θυσίες που κάνετε σα μπάντα για να ακολουθείτε το όραμά σας;
Η στέρηση απο τα πάντα είναι αναπόφευκτη για να ακολουθάμε το όραμα μας. Η κατανάλωση στο γενικά, τα ταξίδια και οι βόλτες, τα γούστα με λίγα λόγια είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει. Πρέπει συνέχεια να τροφοδοτείς το σχήμα για να μπορείς να είσαι παραγωγικός και να φέρνεις μετά απο σκληρή δουλειά και χρόνο, αποτελέσματα με σκοπό ένα νέο project να βρίσκεται στα σκαριά για να το παρουσιάσεις. Δυστυχώς ποτέ δεν αρκούν τα λεφτά για να δημιουργόυμε περισσότερο υλικό αλλά προσπαθούμε με όσα έχουμε να εντάσουμε στο βιογραφικό μας λίγα και καλά!
–  Που έγιναν οι ηχογραφήσεις του προηγούμενου EP, αλλά και του επερχόμενου άλμπουμ και ποιοι γενικά οι συντελεστές;
Οι ηχογραφήσεις απο την αρχή μέχρι και το επερχόμενο άλμπουμ έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο Blueberry productions c.o. με οδηγό τον Κώστα Κοφίνα. Στο επερχόμενο άλμπουμ προπαραγωγή και ενεργή συμετοχή επίσης έχει ο Κώστας και τον ευχαριστούμε ταπεινά για την συνεισφορά του. Απο επιλογή μας το νέο υλίκό το στέιλαμε εξωτερικό για να ανοιχτούμε και να συνεργαστούμε με ανθρώπους διεθνούς κλίμακας. Ο Marcos Rodriguez εκτέλεσαι το καθήκον του στο κομμάτι της μίξης και του μάστερ, με την προσωπική του υπογραφή δίνει το κάτι παραπάνω στο αποτέλεσμα του ήχου και είμαστε ευχαριστημένοι για την επιλογή που κριναμε οτι έπρεπε να πάρουμε στο σταυροδρόμι που φτάσαμε για την εξέλιξη και την συνέχεια του σχήματος.
Στιχουργική και μουσική επιμέλεια υπογράφουν τα ιδρυτικά μέλοι του σχήματος Μπερζαμάνης Νίκος και Ζαοσκούφης Λευτέρης.

Είχατε καθόλου guest συμμετοχές;
Είχαμε, έχουμε και θα έχουμε guest συμμετοχές μέσα στις καλλιτεχνικές μας δημιουργίες του οπτικοακουστικού μας κόσμου. Κάθε project έχει άλλες ανάγκες και προσαρμόζουμε τα κατάλληλα συστατικά και τους ανθρώπους που θα τα εμπλουτίσουν. Φωνητικά αντρικά και γυναικεία, χειροποίητες συγκεκριμένες μουσικές κατασκευές οργάνων αλλά και μουσικά όργανα όπως τσέλο, ηχητική επένδυση και σόλο κιθάρας συμμετέχουν και δίνουν τη δική τους ομορφιά στο σύνολο του αποτελέσματος. Κάποιοι απο αυτούς είναι, η Αγγελίνα Παπαδοπούλου, ο Στέφανος Κείμαν, ο Μάρκος Ροντρίκεζ , η Σοφία Πασατσιφλικιώτη, ο Γιώργος Μπαλτάς, Βασίλης Θεοδοσιάδης και τους ευχαριστούμε για την συνεργασία αλλά και την φιλική συμμετοχής τους.
Είστε ικανοποιημένοι μέχρι τώρα από το feedback των δουλειών σας;
Όταν ξεκινάς απο τα χαμηλότερα υποστρώματα και τις underground σκηνές ποτέ δεν περιμένεις κάτι μεγάλο, έχεις συνείδηση και γνωρίζεις πολύ καλά τι έχεις να αντιμετωπίσεις και με πόσο κοινό έχεις να κάνεις. Η ικανοποίηση για το κάθε ένα είναι διαφορερική ανάλογα με τους στόχους του και το τι θέλει να επιτύχει. Δουλεύουμε καθημερινά για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, βήμα βήμα τη φορά μεγαλώνει ο κύκλος και η ανταπόκριση έρχεται.
Ποια τα άμεσα πλάνα σας πριν και μετά την κυκλοφορία του επερχόμενου άλμπουμ;
Τα άμεσα πλάνα μας πριν την κυκλοφορία είναι η ολοκλήρωση του project σε ανοιχτά μέτωπα που αφορούν κάποια οπτικά βίντεο αλλά και να καταφέρουμε να κάνουμε κάποιο live για να κλέισουμε το κύκλο που βαδίζουμε μέχρι να ανοίξουμε τον επόμενο. Μετά την κυκλοφορία σκοπός είναι η παρουσίαση του project στις σκηνές εντός και εκτός χώρας, όπως και η παρουσίαση των οπτικών μας βίντεο μέσα απο τις διαδυκτιακές πλατφόρμες.

Θα έχετε μεγάλες διαφοροποιήσεις στον ήχο σας;
Όπως σας προαναφέραμε, απο project σε project υπάρχει διαφοροποίηση με τα στοιχεία μας, το χαρακτήρα μας και τη διαφορετικότητα που εσκεμμένα και στοχοποιημένα εντάσουμε. Η ψυχοσύνθεση και το ηχόχρωμα μας ανα εποχές δεν γίνεται να βρίσκονται στην ίδια αφετηρία. Διαφορετικό χρώμα και συναίσθημα έχει το Space Nest(LP), το Kulning (EP), το Documento (Single) και το Empty Nest (LP). Αυτό θα το καταλάβετε και εσείς στο άκουσμα αλλά και στην σφαιρική προβολή της εικόνας του σχήματος. Στο ακυκλοφόρητο υλικό θα παρατηρήσετε ένα πιο ώριμο αποτέλεσμα, μικρότερα σε χρόνο κομμάτια με riff να οδηγούν το ύφος, ψυχεδέλειες μεμονομένες που δεν μπορούν να λείπουν απο την σύνθεση μας και στίχο να συνοδεύεται απο φωνητικά που σε εξοστρακίζουν. Βαθύ νόημα, συναίσθημα οργής και θλίψης, τα πιο σκοτεινά μας γραφήματα θα βρείτε μέσα στο δίσκο αυτό!
Για την Ελλάδα πώς τα βλέπετε τα πράγματα; Οικονομικές και διαφόρων ειδών κρίσεις και μετά ο ιός; Τι πιστεύετε;
Δεν κρυβόμαστε και θα σας απαντήσουμε με ειλικρίνια. Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της, είναι κάτι γνωστό πλέον στις μέρες μας… υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και τα ταλέντα για ένα ανταγωνιστικό σύνολο στο κόσμο της μουσικής, αλλά δίχως λεφτά δεν σου επιτρέπει να επιδιώκεις μεγαλύτερα όνειρα. Όπως επίσης υπάρχουν και οι προδιαγραφές στη χώρα για να μπορείς να φέρεις εις πέραν ένα ολοκληρωμένο project, απλά αντί για έναν χρόνο χρειάζεσαι δύο και τρία χρόνια για να το υλοποιήσεις και αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. Γι΄αυτό και τα σχήματα έχουν φτωχό portfolio! Όσο για το ιό τι να πούμε… μακάρι να βρεθεί λύση και να επανέλθουν όλα στην φυσιολογική τους ύπαρξη, μακάρι να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα! Με συνεπιβάτη την μουσική σε αυτόν τον πιο δύσκολο αγώνα, ας πορευτούμε πνευματικά και ας κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο..

Ευχόμαστε στη μπάντα να συνεχίσει δυνατά! Καλή τύχη με το νέο άλμπουμ!
Ευχαριστούμε για τα λόγια σας, θα χρειαστούμε την τύχη και τη δύναμη σας για την συνέχεια του σχήματος. Nα είστε όλοι καλά και σύντομα θα έχουμε την χαρά να μοιραστούμε μαζί σας το επερχόμενο project ‘‘Εmpty Nest’’!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *